16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrima zi de bac și primul eliminat

Prima zi de bac și primul eliminat

235 de absolvenți de liceu din județul Dolj au fost așteptați ieri la centrul de examen creat la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova pentru a susține prima probă a examenului de bacalaureat (Foto: Lucian Anghel)
235 de absolvenți de liceu din județul Dolj au fost așteptați ieri la centrul de examen creat la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova pentru a susține prima probă a examenului de bacalaureat
(Foto: Lucian Anghel)

Sesiunea de toamnă a examenului național de bacalaureat a debutat ieri cu proba de evaluare a competențelor de comunicare orală în limba română. În Dolj, pentru acest examen s-au înscris 235 de candidați care nu s-au prezentat în sesiunea anterioară. Deși examenul se promovează prin simpla prezența în sală, respectând metodologia care interzice însă sursele de inspirație, unul din candidați a fost eliminat pentru că a păstrat telefonul mobil, interzis în timpul evaluării.

În județul Dolj, pentru prima probă a bacalaureatului s-a organizat centru de examen la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova, unde au fost așteptați candidații din tot județul. Mulți dintre ei sunt la prima experiență. „Nu am mai susținut examen până acum. Sunt la prima experiență pentru că am avut unele probleme la școală. Am ceva emoții, însă subiectele au fost acceptabile“, a spus Laurențiu Caravan. O altă candidată a spus că nu s-a prezentat până acum pentru că nu s-a simțit pregătită. „Am emoții pentru toate probele. Nu am mai susținut bacalaureatul până acum pentru că nu m-am simțit pregătită. Cred că în această sesiune voi putea face față cerințelor“, a spus Elena Țurlea. Cei care au trecut de prima probă de examen au spus că se gândesc deja la probele scrise. „A fost ușor la acest examen. Am luat calificativul “avansat“. Cerințele au fost să evidențiez ideile principale dintr-un text și să fac un text argumentativ. Susțin pentru prima dată bacalaureatul pentru că am avut niște probleme și nu am reușit să ajung în prima sesiune. După ce am văzut în ce constau probele de competențe, nu mai am emoții pentru aceste evaluări. Am emoții pentru probele scrise, în special la matematică“, a spus Ion Daniel Cătăneanu. Potrivit metodologiei, pentru a promova la probele de competențe este suficientă simpla prezență a candidaților în sală, iar în funcție de răspunsurile date vor primi calificativul „mediu“, „avansat“ sau „experimentat“. Absolvenții de liceu nu au voie să intre în sală cu materiale care pot fi folosite ca sursă de inspirație sau cu aparatură prin care se pot transmite răspunsurile la cerințele de examen. Unul din candidați a păstrat telefonul mobil în sala de examen și a fost eliminat. Conform metodologiei, nu mai poate susține examenul în următoarele trei sesiuni.

236 de candidați susțin bacalaureatul la limba engleză

Sesiunea de toamnă a bacalaureatului continuă azi cu proba de evaluare a competențelor de comunicare într-o limbă străină. „Pentru sesiunea de toamnă sunt înscriși 1.252 de candidați, din care 246 susțin miercuri (astăzi – n.r.) și proba de evaluare a competențelor de comunicare într-o limbă de circulație internațională. Dintre aceștia, 236 de candidați susțin examen la engleză și 31 la limba franceză. În prima zi, candidații susțin proba scrisă și proba de audiere, iar vineri se desfășoară proba orală. Candidații nu au liber între probe, prin urmare joi, conform calendarului acestei sesiuni, se desfășoară proba de evaluare a competențelor digitale“, a declarat inspectorul școlar Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Pentru proba de evaluare a competentelor digitale sunt organizate patru centre de examen la următoarele licee: Colegiul Național „Frații Buzești“, Colegiul Național „Carol I“, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară și Colegiul Național „Elena Cuza“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS