Povești de viață din Vârvorul de Jos

Se spune că oame­nii sfințesc locul. Ascultându-le poveștile de viață, creionate în lumea satului doljean, pe plaiurile îndepărtate ale Vârvorului, înțelegi pe deplin esența vorbei de duh. Nea Badea, tâmplarul cu suflet de pictor, sau Beniamin Iovan, care până la cei 82 de ani a învăţat multe generații de apicultori, te fac să declari, cu toată sinceritatea, că veșnicia s-a născut la sat.

Pe plaiurile îndepărtate ale Vârvorului s-a scris unul dintre cele mai frumoase episoade ale creației oltenești. Pe nea Badea nimeni nu a vrut să-l angajeze, când era tânăr, pentru că suferea cu inima. Dumnezeu nu i-a dat însă doar boala, ci și talent cu carul, așa că a învățat singur meserie.

„La 17 ani eram bolnav. Nu eram în rândul tineretului. Nici domnișoarele nu se uitau la mine. Eram mai retras din cauza bolii. Ce să fac? Am plecat și eu de acasă ca să mă angajez, să fac o școală, ceva. Unde mă duceam, nu mă primeau că aveam tensiune. Nu am putut să mă angajez. Veneam acasă și stam și mă gândeam: «Oare ce oi face eu, cum o să trăiesc așa, fără să muncesc, să fac și eu ceva?» Doctorii îmi spuseseră că trebuie să fac o muncă ușoară. Nu găseam așa ceva. Muncă ușoară, auzi vorbă! Pe vremea lui Ceaușescu, dacă puteau făceau din tine trei, nu unul. Am început să mă uit pe la lucrurile din casă, pe la mese, scaune, ferestre. Și m-am întrebat: «Oare nu aș putea să fac și eu ceva?» Și m-am apucat și am făcut prima dată un pat din speteze, și l-am pus într-un antreu. Atât de drag îmi era de el când îl priveam, eram mândru că puteam să fac și eu ceva! Nu pofta, dorința de a trăi, de a viețui, pentru că eram tânăr, îmi dădea curaj. Mi-am făcut o rindea, pentru a trage scândurile cu ea. Eu cu mâna mea, că nu aveam bani să cumpăr nimic. Banul era greu de făcut! Ce agoniseau ăi bătrâni plăteau pe la primărie pământul ăla care era. Dacă îmi luau o pereche de teniși de Paște mă simțeam fericit“, povestește Badea Pătroi.

A fost un început timid, dar care a sădit în sufletul tânărului speranța că mai există o șansă pentru el, că se poate descurca și singur, că se poate împăca cu boala sa. Satisfacția a fost cu atât mai mare atunci când primul client a bătut la poarta părintească.

„Am făcut scăunele. Și vine un vecin pe la noi și mă vede lucrând, căci îmi făcusem o cameră acolo, la grajd, cu o mașinuță de foc unde lucram. M-a chemat la el să-i fac un pat, o masă rotundă și un taburel. Am prins curaj. Mi-am zis: «Am început să prind aripi!».

Nu aveam idee cum le voi face, dar ele vin lucrând. Am pus blănile așa trase, am măsurat la mijloc, am bătut un cui provizoriu și am luat creionul și cu o sfoară și am făcut circumferința. Am tăiat-o. I-am făcut picioarele, taburelul, patul. Păi, când a venit să le ia de la mine erau oameni pe stradă și s-au minunat «Ia uite! Badea s-a făcut tâmplar!». Mi-a plătit omul și am văzut și eu bani munciți de mâinile mele. Și ăl bătrân mi-a zis să continui, că poate e un dar de la Dumnezeu.

Am început să fac giurgiuvele, uși. Am devenit tâmplar. Uitam când lucram că sunt bolnav. Vedeți, pe om cu ideea poți să-l omori, cu ideea poți să-l învii“, a mai spus Badea Pătroi.

Suflet de artist

Devenise tâmplar și a construit de la mobilier la case, pe care mai apoi le-a împodobit cu picturi, căci sufletul lui de artist avea nevoie de mai mult. A fost momentul în care tâmplarul a devenit pictor.

„Am mers cu tâmplăria până la un moment dat. Apoi m-am apucat de case. Am făcut la un om un grajd. Nu se făceau din lemn, ci din chirpici, de cărămidă. Făceam și ornamentele. Am făcut rost și de tapete. Dacă făceam o casă și avea o prispă, o sală deschisă cu stâlpi, pe aceștia îi făceam în ulei și îi ornamentam. Între spațiul de la fereastră și de la ușă făceam câte un peisaj, ca să fie mai frumos și să atrag clienți mai mulți. Am făcut unui om. I-a plăcut mult, dar și vecinilor din sat, așa că atunci când veneau alții să tocmim o casă îmi cereau să le fac și lor picturi din acelea“, povestește Badea Pătroi.

Pictorul tâmplar a înțeles arta și lumea dintr-o altă perspectivă, cea care a prins viață pe când redecora școala din localitate, iar noaptea îl prindea citind în bibliotecă.

Pictează și azi pe materiale pe care le găsește prin gospodărie. Pensulele sunt făcute de el, din brad, cu părul de la bidinelele care s-au stricat.

Tablourile nu le vinde, le face cadou. De-a lungul timpului, arta l-a răsplătit pe nea Badea. Problemele cu inima s-au ameliorat mult, s-a căsătorit și are trei copii, două fete și un băiat. Iar meseria pe care a avut curajul să o aleagă îi umple sufletul de bucurie în fiecare zi.

Apicultor de la 15 ani

Povestea lor poate fi povestea fiecăruia dintre noi. E poate și cazul apicultorului Beniamin Iovan, tot din Vârvoru de Jos. Are 82 de ani. La 15 ani și-a descoperit pasiunea pentru creșterea și îngrijirea albinelor, o pasiune care nu l-a părăsit niciodată. La vârsta adolescenței a avut primii stupi, pe care i-a pierdut atunci când a fost recrutat în armată. „Nu treceau două-trei nopți să nu visez că umblu la stupi, așa de drag îmi era de ei. Și mă gândeam: «Doamne, ce tot visez eu, că nu mai pot să-i fac?». Și am visat într-o noapte că un bărbat îmi zicea: «Când ai să te eliberezi, ai să iei o fată cu stupi. Și îi vei face la loc». Și așa a fost! Am venit la Vârvor și m-am căsătorit. Când am mers să pețesc fata am întrebat dacă au stupi. Și am aflat că aveau nouă, dintre care fetei i-au revenit cinci. De acolo am făcut sumă de stupi“, povestește Beniamin Iovan.

Nu numai că a reușit să refacă numărul de stupi pe care îi avea înainte de plecarea în armată, dar a găsit de cuviință să împărtășească și altora pasiunea sa. A oferit stupi cu tot cu secretele îngrijirii albinelor, așa că astăzi mulți se pot mândri cu statutul de apicultori pentru că Beniamin Iovan a avut grijă să-i învețe tot ce știa despre albine.

„Am vândut poate 2.000 de stupi, în toate județele. Am vândut aici, pe mahala, acum trei ani, 20 de stupi și acum persoana respectivă are 130. M-am dus și le-am arătat. Am dat cu toată inima. Toți au făcut mai mulți stupi, pentru că le-am spus orice secret. Ce am dat a fost de mirare! Le-am dat și nepoților câte 30 de stupi. Umblă prin ei cu atâta pricepere de mă ung pe suflet. Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a ajutat atât de mult cu stupii ăștia de nu pot să spun! E o mare pasiune. Le-am spus alor mei că atunci când mă voi duce la cele veșnice să mă scoată în mijlocul lor, printre albinele pe care le-am iubit şi îngrijit toată viaţa“, a mai spus Beniamin Iovan.

Toată ziua o petrece în mijlocul albinelor, uitând câteodată și să mănânce. Cel mai greu îi este iarna, căci nu le mai aude zumzăitul și nici nu le poate vedea, așa că așteaptă cu nerăbdarea primăvara. Îi mulțumește în fiecare zi celui de Sus, căci se crede binecuvântat. Este un apicultor tradițional, care respectă cu sfințenie vechiul meșteșug. A vrut să învețe cât mai multă lume să îngrijească stupii, pentru a aduna miere pură, curată. Își amintește cu plăcere de vremurile când strângea miere de la pălămidă, dafini, scaieți, rapiță. „Am tras într-un an, de la 50 de stupi, 2 tone și 400 de kilograme. La trei săptămâni, trăgeam trei bidoane de șase vedre, care aveau 90 de kilograme de miere. Mă dăduseră fruntaș la filială“, povestește Beniamin Iovan.

Mulți clienți au bătut la poarta casei sale modeste, tot astfel cum mulți au învățat tainele îngrijirii albinelor de la bătrânul apicultor. Povestea sa este astăzi a multor apicultori, formați de el.


Comenteaza acum

Alte stiri

29 septembrie 2016

Pavel Badea a demisionat din Consiliul Local

Pavel Badea a demisionat, în această dimineaţă, din funcţia de consilier local. Decizia a fost anunţată în şedinţa Consiliului Local. În luna iunie a acestui an, la scurt timp după alegeri, Pavel Badea a decis să demisioneze de la conducerea

Sumarul ediției de marţi, 16 august 2016

Actualitate

» Cererea DNA de interzicere a dizolvării Carpatica Asig SA, respinsă. Decizia nu e definitivă
» IGPR: Aproape 1.000 de polițiști acționează suplimentar pe durata sesiunii din august a Bacalaureatului
» Durata de remediere a deranjamentelor la internet mobil a scăzut la 14 ore, anul trecut
» Incendii în statul american California
» Cel puţin trei morţi după ce două ambarcaţiuni care transportau turişti s-au lovit în Grecia
» Cel puţin şapte morţi şi peste 30.000 de persoane evacuate, în urma inundaţiilor din Louisiana
» JO 2016: O cameră de dimensiuni mari a produs rănirea a șapte persoane
» Lucrări pe Autostrada Bucureşti – Piteşti
» Craiova: Accident rutier produs din neatenţie
» Punctul de trecere a frontierei de vest de pe autostrada A1, închis temporar
» Şofer depistat de poliţişti cu 200 km/h
» Protest al transportatorilor faţă de scumpirea RCA, pe şoseaua de centură a Capitalei
» Restricții de circulație pe mai multe drumuri din țară
» Înalta Curte dezbate contestația DNA împotriva revocării controlului judiciar în cazul deputatului Nicolae Păun

Publireportaj

» 26 de scurtmetraje balcanice în programul Divan Film Festival

Local

» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare

Dolj

» Șomeri mulți, oameni care caută de lucru puțini
» Restricţii de circulaţie pe str. Petre Ispirescu
» Craiova: Acţiune control trenuri în colaborare cu Poliţia TF
» CAB respinge cererea DNA ca Lia Olguța Vasilescu să fie pusă sub control judiciar
» Dolj: 600 de locuri disponibile la şcolile profesionale
» Craiova: Traversarea neregulamentară face noi victime
» Dolj: Prinşi băuţi la volan
» Freaks din Craiova, premii la Sibiu Dans Festival 2016
» Craiovean cercetat pentru tâlhărie calificată
» Controlul judiciar în cazul primarului Craiovei în dezbatere la Curtea de Apel Bucureşti
» Povești de viață din Vârvorul de Jos
» Medicul Cerbulescu rămâne, deocamdată, după gratii
» Doi prieteni, o singură mașină, șapte infracțiuni
» Studenții pot să-și înființeze firme fără plata taxelor

Gorj

» Gorj: Bărbat mort la scăldat
» Gorj: Depozit de furaje distrus într-un incendiu
» Gorj: Vicepremierul Costin Borc se află la Târgu Jiu

Vâlcea

» Vâlcea: 850 de poliţişti, în stradă în weekend
» Vâlcea: Au adormit la volan şi au provocat accidente rutiere
» Vâlcea: 945 de locuri de muncă la Bursa forţei de muncă

Sport

» Joao Havelange, fost preşedinte FIFA, a murit
» Antrenorul de canoe al Germaniei, mort într-un accident rutier la Rio de Janeiro
» Ciclistul craiovean Viorel Piciu ia startul într-o cursă infernală de 1600 de km
» Handbal (f): Două victorii și o înfrângere pentru SCM la turneul din Bistrița
» Monica Niculescu s-a calificat în optimile probei de dublu la Cincinnati
» Programul de astăzi al sportivilor români la Rio 2016
» JO Rio 2016: Atletul Marian Oprea ratează finala la triplusalt
» Daum a efectuat primele convocări
» JO Rio – Gimnastică: Drăgulescu a ratat dramatic medalia la sărituri. Ponor, doar locul şapte
» Ryde: Nu mă gândesc la eliminare, ci la jucătoare
» Alb-albaştrii au surclasat Iaşiul

Sanatate

» Cancerul de colon „seceră“ tot mai mulți doljeni

Educatie

» A doua șansă pentru examenul maturității
» Medii mici la admiterea de la Universitatea din Craiova

Top