8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCine rupe copacii tineri de pe străzile Băniei?

Cine rupe copacii tineri de pe străzile Băniei?

Unii dintre copacii din speciile frasin, stejar roșu și platan plantați anul trecut pe străzile Craiovei au fost rupți, iar alții s-au uscat (FOTO: Claudiu Tudor)
Unii dintre copacii din speciile frasin, stejar roșu și platan plantați anul trecut pe străzile Craiovei au fost rupți, iar alții s-au uscat (FOTO: Claudiu Tudor)

De ceva vreme, unii dintre copacii plantați anul trecut pe mai multe străzi și bulevarde din Craiova sunt găsiți rupți sau chiar scoși din rădăcină. Arborii din speciile frasin, stejar roșu sau platan se pare că sunt distruși în timpul nopții de persoane necunoscute, iar RAADPFL Craiova, regia care se ocupă și de spațiile verzi din oraș, susține că a apelat și la ajutorul poliției pentru a stopa acest fenomen.

Angajații RAADPFL Craiova au găsit vineri dimineață, pe bulevardul Știrbei Vodă, trei frasini rupți, dintre cei plantați anul trecut. Reprezentanții regiei care se ocupă de spațiile verzi din oraș susțin că nu este prima dată când se confruntă cu o astfel de situație și că, frecvent, găsesc rupți sau scoși din rădăcină copaci tineri care sunt sădiți recent sau chiar și flori. Arborii, din speciile frasin, stejar roșu sau platan, se pare că sunt distruși în timpul nopții de persoane necunoscute, motiv pentru care RAADPFL a și cerut ajutorul poliției pentru a încerca să stopeze acest fenomen. „Nu ar fi primii copaci rupți. Cei de pe bulevardul Știrbei Vodă găsiți astăzi (vineri – n.r.) au fost câțiva, deja au fost tăiați și vor fi sădiți alții. Dar să fi văzut câți au fost rupți acum ceva timp din cei plantați tot anul trecut pe bulevardul Dacia – Decebal! Pe unii i-am găsit rupți, dar pe alții i-au scos din rădăcină și i-au luat cu totul. Nu știm ce să mai facem! Știu că s-au făcut și reclamații la poliție legat de acest aspect“, au precizat reprezentanți ai regiei.
Mulți dintre copacii rupți fac parte din cei 900 de arbori (150 de stejari roşii şi 750 de platani) plantați în Craiova în 2015, în cadrul unui proiect derulat de clubul Rotary Craiova Probitas în parteneriat cu Fundaţia Gazeta de Sud, proiect care a făcut parte din campania „Înfrunzeşte Craiova!“, demarată în 2008 cu scopul de a transforma capitala Băniei într-un oraş mai verde şi mai puţin poluat. Fondurile pentru plantarea celor 900 de copaci au fost strânse atunci cu sprijinul maestrului Tudor Gheorghe (44.000 de lei adunați în urma unui concert) şi al Ford România (sponsorizare de 5.000 de dolari), iar locurile din Craiova unde au fost sădiți în timp record de angajații RAADPFL au fost: Grădina Botanică, Grădina „Sf. Dumitru“, bulevardele 1 Mai, Dacia, Carol I, Decebal, Râului și străzile Dimitrie Gerota, Henry Ford, Nicolae Iorga, Vântului, Aurel Vlaicu, Victor Gomoiu și Constantin Severeanu.
Conform celor spuse de angajații RAADPFL, vor fi înlocuiți atât copacii tineri care au fost rupți sau smulși din rădăcină, cât și unii dintre arborii plantați anul trecut care, între timp, s-au uscat. Numai pe bulevardele Dacia și Decebal se află, printre cei verzi, și câteva zeci de copaci uscați. „Acei copaci uscați nu s-au prins, deși au fost tratați la fel. Dar mai multe nu discut cu dumneavoastră. Cel mai bine luați legătura cu purtătorul de cuvânt al instituției și faceți o cerere conform Legii 544 / 2001 (Legea privind liberul acces la informațiile de interes public – n.r.). Vă vom răspunde, cu siguranță“, a fost răspunsul directorului RAADPFL Craiova, Aurelia Filip, persoana cea mai în măsură să ofere informații oficiale privind activitatea regiei aflate în subordinea Primăriei Craiova.

Se vor usca și copacii din Parcul „Romanescu“?

După ce Gazeta de Sud a prezentat acțiunea demarată pe 10 august de RAADPFL Craiova privind tăierea a 86 de arbori uscați din incinta Parcului Tineretului, acțiune derulată cu acordul Agenției de Protecție a Mediului Dolj, mai mulți cititori au reacționat. Fostul consilier local Emilian Ștefârță a adus în discuție soarta copacilor uscați din „Tineretului“, considerând că totul a pornit din momentul în care parcul a fost reabilitat. „Mulțumesc Gazetei de Sud pentru că aduce în atenție un subiect în aparență minor. Poate îi întrebăm pe cei care administrează parcul cam câți arbori s-au uscat de când pădurea din zonă a fost transformată în parc. Vă spun eu: sute de arbori s-au uscat. Plantările pe moment fac cu greu față despăduririi masive, iar vina nu aparține administratorului ci proiectantului, care și-a permis, în disprețul legilor naturii, să ridice nivelul solului suficient de mult pentru ca arborii să aibă zona de tulpină îngropată și neadaptată să reziste la noile condiții, iar în timp să se usuce. Explicația am primit-o de la un silvicultor adevărat“, a comentat Emilian Ștefârță. „Acei copaci din Parcul Tineretului erau uscați de vreo cinci ani. Nu știm exact din ce cauză, dar specialiștii ne-au spus că ar fi din cauza pânzei freatice care este prea sus, iar copacii au rădăcinile tot timpul în apă și din acest motiv s-ar usca“, a spus un angajat al RAADPFL.
Astfel stând lucrurile, ar fi posibil ca, pe viitor, să aibă aceeași soartă și copacii seculari din Parcul „Romanescu“, ținând cont de modul haotic în care s-a lucrat în cadrul proiectului de reabilitare a parcului? Dacă va fi așa, acest lucru se va constata peste ani. Au spus-o, în primăvară, chiar unii dintre membrii comisiei care a fost trimisă special la Craiova de Ministerul Culturii pentru a opri „măcelul“ pe care utilajele l-au făcut în spațiul verde din parcul monument istoric al Băniei. „Efectele lucrărilor anapoda care s-au făcut până acum aici nu se vor vedea imediat, ci după cinci-șase ani“, au spus aceștia.
Unii craioveni se pare însă că le-au văzut deja. „Mergeți pe aleea ce mărginește lacul, de la Ciobănașul spre strada Potelu, și veți vedea trei stejari imenși care au început să se usuce. «Doreii» au săpat la rădăcina lor să tragă conducta de apă, așa că aceștia «par a fi deranjați de lucrări»”, ne-a scris Alina Șerbănescu. Sesizarea acesteia s-a confirmat pe teren, în zona indicată existând trei stejari, aflați unul lângă celălalt, care aveau o parte din frunze uscate. „Din Parcul «Romanescu» nu s-a tăiat și nici nu se va tăia vreun copac. Dacă va fi cazul, se va face numai cu acordul Ministerului Culturii și al Gărzii de Mediu, pentru că vorbim de un parc protejat, un monument istoric“, au menționat reprezentanți ai RAADPFL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS