Străzi asfaltate cu promisiuni

Dacă autoritățile locale şi-ar fi respectat promisiunile, craiovenii care stau în cartierul 1 Mai, pe străzi precum Dr. Victor Gomoiu (după intersecția cu strada Ion Cantacuzino), Dr. Ștefan Berceanu, Dr. Ion Augustin sau Dr. Constantin Angelescu, ar fi scăpat până acum de gropile din carosabil. De trei ori au ajuns în zonă, în acest an, utilajele de asfaltare, au fost reabilitate o stradă și jumătate din alta, iar restul au fost amânate cu promisiunea că se va reveni asupra lor în scurt timp. Două termene date de primărie, luna mai și luna iulie, au trecut și se pare că va mai trece mult timp până când străzile menționate vor fi asfaltate.

Cele câteva străzi din cartierul craiovean 1 Mai, zona Pelendava, pe care autoritățile locale au tot promis că le asfaltează, după ce au fost modernizate și alte străzi din același perimetru, se pare că nu vor mai fi reabilitate anul acesta. Nu este prima oară când craiovenii din zonă s-au plâns de starea jalnică a drumurilor de aici, de numărul mare de gropi în care șoferii își rup zilnic mașinile, și de fiecare dată s-au primit asigurări că lucrurile se vor îndrepta și că și ultimele străzi din această zonă, pe care nu s-a mai intervenit de aproape zece ani, vor fi asfaltate. Promisiunile au rămas însă doar vorbe în vânt și se pare că nu sunt șanse ca localnicii să scape prea curând de gropile din carosabil. În total, ar mai fi de asfaltat jumătate din strada Victor Gomoiu (de la intersecția cu strada Ion Cantacuzino până la intersecția cu Popoveni) și străzile Dr. Ștefan Berceanu, Dr. Nicolae Păulescu, Dr. Ion Augustin și Dr. Constantin Angelescu. Practic, trei străzi care nu au mai mult de 300 de metri fiecare, o jumătate de stradă și o străduță de legătură, toate situate într-un perimetru delimitat de arterele Dr. Dimitrie Gerota, Râului, Popoveni și Dr. Nicolae Ionescu Sisești.

Utilajele au ajuns de mai multe ori în această zonă, dar de fiecare dată asfaltarea s-a făcut cu porția. În toamnă, au fost renovate străzile Dr. Mihail Cănciulescu și Dr. Ion Cantacuzino, după care angajații firmei care se ocupă de asfaltarea străzilor din oraș au părăsit zona, revenind în primăvară. Și atunci asfaltarea a început în forță, spre sfârșitul lunii martie reabilitându-se strada Dr. Constantin Severeanu și jumătate din strada Dr. Victor Gomoiu (tronsonul cuprins între intersecția cu Dimitrie Gerota și intersecția cu Ion Cantacuzino). Apoi „asfaltatorii“ au plecat din nou. Autoritățile locale au dat atunci de înțeles că graba cu care s-a asfaltat în primăvară s-a datorat mutării Târgului Municipal Craiova în această zonă, dar au promis că pentru celelalte străzi vor reveni imediat după Paște. „Străzile din cartierul 1 Mai nu au fost abandonate, aici se vor relua lucrările după Paște. De miercurea viitoare (4 mai – n.r.), echipele de muncitori se vor întoarce în 1 Mai și vor continua asfaltarea“, explicau, pe 27 aprilie, reprezentanții Primăriei Craiova.

„Măcar să nu mai promită, dacă nu se țin de cuvânt“

Luna mai a trecut, a trecut și iunie, dar nimic. Nici vorbă de utilaje. Spre sfârșitul lunii iunie, în cartier au apărut până la urmă o echipă de muncitori și două utilaje, dar sarcina acestora era de a sparge străzile deja asfaltate, pentru a ridica la nivel gurile de canal. Și atunci autoritățile au venit cu alte promisiuni. „Legat de străzile din cartierul 1 Mai despre care ați menționat, acestea sunt prinse în programul de investiții pe anul 2016 și imediat ce muncitorii care se află în zonă vor termina cu ridicarea la nivel a geigerelor de pe străzile Constantin Severeanu și Ion Cantacuzino, se va începe asfaltarea arterelor rămase. Prima dată se va intra pe strada Victor Gomoiu, asfaltată pe jumătate, după care vor veni la rând și celelalte“, preciza, pe 28 iunie, viceprimarul Mihail Genoiu. Încă o promisiune neonorată. Gurile de canal au fost ridicate la nivel în câteva zile, după care muncitorii și utilajele au dispărut.

Locuitorii din cartierul 1 Mai nu știu ce să mai creadă. „Au spus luna mai, au spus iulie, dar nu se vede nimic. Măcar să nu mai promită, dacă nu se țin de cuvânt. Dacă nu se asfalta deloc pe aici mai ziceai, că mai sunt multe străzi pline de gropi în Craiova, dar au venit de trei ori până acum, au asfaltat pe bucăți și au plecat. Au mai rămas câteva străduțe care arată groaznic, ți-e frică să mai intri cu mașina pe ele. Și le-au lăsat așa! S-or fi terminat banii, cine știe?!“, a afirmat un craiovean de pe strada Victor Gomoiu.

Un alt craiovean, Cosmin, ne-a sesizat la redacție aceeași situație legată de străzile din cartierul 1 Mai și de promisiunile autorităților. «Echipele de la Delta ACM nu vor pleca de aici până nu vor fi asfaltate toate străzile», așa spunea prin primăvară city-managerul de atunci al Craiovei, dl Radu Preda. Nici în ziua de azi nu s-a făcut acea asfaltare. Posibil din cauză că au trecut alegerile?! Se poate relua acest subiect? Poate își aduc aminte de promisiunile făcute“, a comentat acesta.

S-au terminat banii din 2016 pentru asfaltări?

Reprezentanții munici-palității nu au putut fi contactați pentru a lămuri situația și a preciza dacă străzile respective mai intră sau nu în calcul pentru reabilitare, însă surse din cadrul primăriei au dat de înțeles că ar fi o problemă cu banii pe care trebuie să-i plătească firmei care execută lucrările. Asfaltările din oraș se fac în baza unui acord-cadru pentru „Lucrări de reparații și întreținere străzi, alei, trotuare și parcări în municipiul Craiova“, acord atribuit în 2014, prin licitație, firmei Delta ACM, și a cărui valoare era de 135 de milioane de lei, fără TVA. Asfaltările se fac în baza unor contracte subsecvente încheiate cu Delta ACM, prin care firma este plătită pentru lucrările efectuate, și se pare că nu ar mai exista bani disponibili pentru a se plăti astfel de lucrări. De aceea ar trage de timp și autoritățile locale atunci când vine vorba de continuarea lucrărilor de asfaltare a străzilor din oraș.

Potrivit bugetului aprobat pentru anul 2016, suma alocată pentru reparații străzi era de 40 de milioane de lei. După cum rezultă din datele publicate în Sistemul Electornic de Achiziții Publice, cu Delta ACM s-au încheiat în 2016 două contracte, unul de 24.999.999,93 lei – în februarie, și altul de 12.196.828,90 lei – în iunie (sume fără TVA). Adunate, cele două contracte se apropie de suma alocată inițial, ceea ce ar însemna că pentru restul acestui an craiovenii ar trebui să-și ia gândul de la asfaltarea străzilor.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

20 septembrie 2016

Craiova: Femeie accidentată pe trecerea de pietoni

Ieri, 19.09.2016, în jurul orei 07.10, M. Fănel, în vârstă de 31 de ani, din Craiova, a condus un autoturism pe strada Brestei, către intersecția cu strada Libertății, iar la trecerea pentru pietoni, amplasată la intersecția cu strada Iancu ...

Sumarul ediției de vineri, 12 august 2016

Actualitate

» Cei trei bărbaţi cercetaţi în dosarul deschis după reportajul Sky News, arestaţi preventiv
» Circa 6.000 de oameni au trecut astăzi pe la catafalcul Reginei Ana, la Palatul Regal
» Controale în şcolile doljene
» Bărbaţii reţinuţi în dosarul deschis după difuzarea reportajului Sky News, duşi la instanţă pentru cererea DIICOT de arestare preventivă
» Cheltuielile cu deputații se ridică la peste 57 de milioane de lei în primele șase luni ale anului
» Prognoza meteo pentru weekend
» Portugalia: 25 de municipalități sub alertă roșie din cauza incendiilor de vegetație
» Deplasările în străinătate ale deputaţilor în sesiunea trecută au însumat peste un milion de lei
» Craiovenii turbulenţi, luaţi în vizor de poliţiştii locali
» Ziua internațională a tineretului
» Adoptarea Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) 2016-2020
» România a avut cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul doi din 2016
» Multiple incidente de securitate în Thailanda
» Poliţiştii ridică acte de la Comitetul Olimpic, într-un dosar ce vizează echipamentele sportivilor de la Rio
» Măsuri de siguranţă pe perioada minivacanţei de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului
» Craioveni reținuți pentru furturi din autoturisme
» SUA: Cel puţin 24 de persoane au fost rănite din cauza turbulenţelor, la bordul unui avion
» Instabilitate şi răcire a vremii până deseară
» Italia: Un român a murit şi alţi 10 sunt răniţi în urma unui accident rutier
» Craiova: Poliţiştii de proximitate, în mijlocul cetăţenilor
» Programul sportivilor români pe 12 august
» Repatrierea unui grup de cetăţeni români din Siria prin Turcia
» Procurorii DIICOT au reținut a doua persoană în cazul reportajului Sky News
» Bogdan Olteanu, arestat preventiv pentru 16 zile
» Dolj: Accident mortal în comuna Malu Mare
» Cutremur de 3,7 grade pe scara Richter în județul Vrancea
» Explozii în serie în Thailanda: patru morți, zeci de răniți, între care și turiști străini

Dolj

» Craiova: Se întrerupe alimentarea cu apă în 1 Mai
» Craiova: Restricţii de circulaţie în zona Stadionului Extensiv
» Doljeni depistaţi în trafic conducând autoturisme neînmatriculate
» Craiova: Accident rutier la intersecția străzilor Spania și Nanterre
» Craiova: Se opreşte apa potabilă în cartierul Brestei
» Străzi asfaltate cu promisiuni
» Banii furați de la asociații, recuperați cu greu

Gorj

» Întreruperi energie electrică de mâine

Mehedinţi

» Peste 78.000 de ţigări, confiscate de poliţiştii mehedinţeni

Vâlcea

» Trafic întrerupt pe DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu
» Vâlcea: Acţiuni pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale

Sport

» JO Rio – Handbal: România a învins Spania
» Box: Proba B a lui Lucian Bute este pozitivă
» JO Rio: Perechea Mergea/Tecău luptă cu Nadal/Lopez pentru aurul olimpic
» JO Rio – Scrimă: Primele declarații ale spadasinelor tricolore, noile campioane olimpice
» Echipa feminină de spadă a României a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Rio
» Tricolorele, încrezătoare că pot învinge Spania
» Fotbal / Vâlcenii întâlnesc ASU Poli Timişoara
» SCM are turneu la Bistrița
» Bancu, Ivan şi Vătăjelu n-au avut cătarea bună la Cluj

Educatie

» Profesorii din Dolj încă pică testul de pedagogie

Magazin

» Program Colours Cinema Craiova în perioada 12 – 18 august
» Bancul zilei

Top