11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCultivatori de legume, angajați la negru pe „Oblemenco“

Cultivatori de legume, angajați la negru pe „Oblemenco“

ITM Dolj a descoperit, în luna iulie, 22 de muncitori care lucrau fără forme legale pe șantierul de la noul stadion „Ion Oblemenco“ din Craiova. Nouă muncitori erau angajații unei firme din Băilești, care figurează cu obiect principal de activitate „cultivarea legumelor“, iar alți 13 lucrau la negru pentru o firmă din Slatina ce efectua diverse lucrări pe stadion. Parchetul a confirmat că pentru cele două firme sunt în cercetare două dosare penale, transmise către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul poliției.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a efectuat controale în luna iulie pe mai multe șantiere de construcții unde au descoperit zeci de persoane care munceau la negru. Două dintre firmele care lucrau la stadionul „Ion Oblemenco“ ca subcontractori s-au ales cu dosare penale întocmite pe numele administratorilor, din cauză că ITM Dolj a descoperit mai mulți muncitori pe șantierul de la stadion care lucrau fără forme legale. La o firmă s-au găsit nouă muncitori fără contracte individuale de muncă, iar la alta s-au descoperit 13 muncitori la negru. „În luna iulie 2016, inspectorii de muncă au depistat 30 de persoane care lucrau fără forme legale la opt societăți comerciale, fapt pentru care șase dintre acestea au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare de 80.000 de lei, iar pentru celelalte două societăți inspectorii de muncă au făcut propuneri de cercetare penală pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă (nouă persoane la o societate, 13 la cealaltă)“, se arată în comunicatul de presă transmis de ITM Dolj. Ulterior, instituția a precizat că firmele care s-au ales cu dosare penale pentru că au fost descoperite cu mai mult de cinci persoane fără forme legale lucrează ca subcontractori la noul stadion „Ion Oblemenco“, ce se construiește în Craiova. Ar fi vorba despre firmele Stevidu Company SRL din Dolj, la care s-au descoperit nouă muncitori fără forme legale, și de Andres Cristobal SRL din Slatina, județul Olt, care avea 13 muncitori la negru pe stadion. La prima dintre firme, cei nouă muncitori la negru au fost descoperiți de inspectorii ITM în timpul mai multor controale, pe când la cea de-a doua societate, cei 13 au fost descoperiți în timpul unui singur control.
Restul lucrătorilor la negru (până la 30 de persoane) au fost descoperiți pe alte șantiere de construcții, în special la un bloc de locuințe care se ridică în Craiova.

ITM a dispus firmelor măsuri de intrare în legalitate

Adina Boboș, purtătoarea de cuvânt a ITM Dolj (Foto: Traian Mitrache)
Adina Boboș, purtătoarea de cuvânt a ITM Dolj (Foto: Traian Mitrache)

Potrivit purtătoarei de cuvânt a ITM Dolj, Adina Boboș, la firmele care lucrează la stadion au fost efectuate 12 controale de către inspectorii instituției, descoperindu-se inclusiv anul trecut firme care aveau lucrători la negru și cărora li s-au întocmit dosare penale (pe numele administratorilor). Măsurile care au fost dispuse în urma verificărilor recente au fost acelea de a le întocmi contracte individuale de muncă tuturor muncitorilor descoperiți fără forme legale. Angajatorii au obligația să informeze ulterior ITM dacă au luat măsurile dispuse de inspectori în timpul controlului. La un interval de timp, inspectorii ITM au verificat din nou firmele respective și au constatat că o parte din angajații descoperiți anterior la negru dispăruseră de pe șantier, iar firmele nu le încheiaseră contracte de muncă. De asemenea, reprezentanta ITM susține că la muncitorii găsiți a doua oară pe șantier li se înregistraseră contracte individuale de muncă în aplicația REVISAL. În schimb, au existat firme verificate de mai multe ori și se descopereau de fiecare dată alte persoane fără acte legale care lucrau pe șantier.

O firmă are obiect de activitate „cultivarea legumelor“

Firma Stevidu Company SRL figurează cu sediul în Băilești, iar obiectul principal de activitate este „Cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și a tuberculilor“, conform codului CAEN afișat în bilanțul firmei, publicat pe Ministerul Finanțelor Publice. Firma poate avea și un obiect secundar de activitate, în domeniul construcțiilor, însă datele din bilanț, publicate pe Ministerul Finanțelor, arată că firma nu prea desfășoară activitate de câțiva ani. Înființată în 2012, societatea Stevidu Company nu a avut nici un angajat declarat în 2015, nu a încasat nici un leu ca cifră de afaceri și, evident, nu are nici profit, nici pierdere. Firma nu are active imobilizate, iar la datorii figurează cu suma de 8.100 de lei. Nici în 2014 firma nu și-a declarat vreun venit încasat în acel an, dar figurează cu un angajat și cu o pierdere de 5.553 de lei, aferentă unor cheltuieli de aceeași sumă. GdS a mers mai departe cu verificările și a descoperit că firma care a lucrat în iulie la stadionul cel nou nu și-a declarat nici un venit nici în anul 2013. ITM nu a putut comunica ce tip de lucrări de construcții efectuează această firmă la stadion.
Potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, asociat unic și administrator al firmei Stevidu Company SRL din Băilești este Victorel Duinea, născut în Băilești, în 1967.
GdS a încercat să contacteze reprezentanții Stevidu Company SRL, dar telefonul administratorului/asociatului din firmă figura cu „apelurile de primire blocate“, conform operatorului telefonic.

Angajatorul din Slatina se scuză

Contactat telefonic de redactorii GdS, reprezentantul Andres Cristobal SRL din Slatina a negat că s-ar fi descoperit la firma sa lucrători fără forme legale, însă a spus că unii au reușit să ajungă „până la stadion“, intenționând să se angajeze la firma sa: „La mine nu s-au găsit (muncitori la negru – n.r.). Nu s-au găsit la noi. Deci, la noi a intrat cineva până la stadion. Au vrut să se angajeze și nu s-au angajat. Practic, nu s-a găsit nimeni acolo. Oamenii mei care s-au găsit acolo erau cu acte în regulă“. Însă rămâne un mister cum au ajuns anumiți muncitori pe scheletul noului stadion, să se angajeze la firma respectivă, din moment ce nu poate intra oricine pe șantierul de la stadion, acesta fiind înconjurat de un gard foarte înalt și cu pază permanentă la intrare.
Potrivit informațiilor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, asociat unic și administrator al firmei Andres Cristobal din Slatina este Cornel Stănescu, născut în 1984, în Slatina.

Parchetul confirmă existența dosarelor penale ale celor două firme

Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a confirmat, la solicitarea GdS, că există dosare penale pe numele reprezentanților celor două firme controlate de ITM și că se efectuează cercetăți în cazurile respective. „Urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm faptul că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova au fost înregistrate dosarul penal cu nr. 9526/P/2016 privind pe STEVIDU COMPANY SRL Craiova și dosarul penal cu numărul 10437/P/2016 privind pe SC ANDRES CRISTOBAL SRL Slatina, ambele fiind trimise la IPJ – Serviciul de Investigarea Criminalității Economice la datele de 6 iulie 2016, respectiv 3 august 2016, pentru efectuarea de cercetări conform art. 264 din Legea 53/2003 (Codul Muncii – n.r.)“, a precizat, pentru GdS, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, Ion Daniel Burcă.
Conform art. 264 din Codul Muncii, „(3) Constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetățenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă“.
Rămâne de văzut ce vor stabili procurorii după finalizarea cercetărilor.

Trei decese, în urma accidentelor de muncă, din care unul la stadion

Tot în luna iulie au avut loc și trei accidente de muncă soldate cu decese. Un singur deces a fost accident de muncă din condiții pur tehnice, fiind vorba despre un muncitor care lucra tot la noul stadion „Ion Oblemenco“, angajat la antreprenorul general Con-A Sibiu. El a căzut de la o înălțime de 13 metri, în timp ce lucra pe stadion.
Conform datelor de la ITM Dolj, celelalte două decese înregistrate în luna iulie s-au produs la alte firme, însă au avut cauze patologice, în sensul că angajaților respectivi li s-a făcut rău la serviciu și au decedat. Verificările efectuate de autoritățile competente în aceste cazuri nu s-au încheiat, informează ITM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS