13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum se pregătesc școlile pentru noul an

Cum se pregătesc școlile pentru noul an

A mai rămas o lună până la începerea noului an școlar, iar pregătirile pentru primirea elevilor diferă de la o unitate la alta. Sunt școli din Craiova la care s-a pus lacătul pe porți, iar ceea ce se poate vedea sunt doar buruienile înalte printre care zac resturi menajere. Reprezentanții acestor unități susțin că nu au suficient personal pentru a face față spațiilor aferente. La școlile în care se derulează lucrări de modernizare și extindere a clădirilor, șantierele sunt în plină desfășurare, având termene diferite de finalizare.

Directorii unităților școlare au primit recomandări din partea conducerii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dolj să demareze lucrările de pregătire a noului an școlar încă din luna iulie. În ciuda acestui mesaj, în cartierul craiovean Popoveni, grădinița, dar și școala primară au lacătele pe porți, şi tot ceea ce se poate vedea în prezent sunt buruienile înalte din curți. Lângă grădiniță este un spațiu cu locuri de joacă, unde, deși este poarta deschisă, nu se mai poate intra din cauza mărăcinilor. Cele două clădiri sunt structuri ale Școlii gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ din cartierul 1 Mai. Reprezentanții unității școlare spun că pe respectivele spații se va interveni în zilele următoare. „La Popoveni avem doar o femeie de serviciu cu o jumătate de normă la cele două unități de învățământ și iarna se ocupă și de făcut focul la grădinița care are sobe pe lemne. Vom trimite angajați care să taie iarba, pentru că nu poate face față de una singură. Și în timpul anului școlar mai trimitem femei de serviciu, dar și mecanici care să rezolve problemele de acolo. Este mult spațiu de îngrijit, dar nu putem angaja alți oameni, pentru că nu ne permit normativele“, a spus Viorel Vintilescu, directorul adjunct al unității școlare.

Gunoaie și chioșcuri în ruină la școala din 1 Mai

Nici la Școala gimnazială „Gheorghe Bibescu“ din Craiova lucrurile nu stau mai bine. În curtea școlii sunt aruncate peturi, cutii de suc, resturi de țigări și chiar saci menajeri plini cu gunoi. Pe lângă mizerie sunt și aici buruieni, atât la locul de joacă, cât și pe lângă clădirea școlii, pe lângă una dintre scări fiind crescuți și arbuști. Reprezentanții școlii spun că pregătirile au fost demarate doar la interior cu igienizarea grupurilor sanitare, având la dispoziție doi mecanici și o îngrijitoare. „Pregătirile au început cu igienizarea și repararea grupurilor sanitare. Avem în vedere și amenajarea locurilor de joacă. Este vorba de curtea care are legătură cu grădinița școlii“, a spus Viorel Vintilescu, directorul adjunct al Școlii gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ din Craiova.
Cât despre gunoiul din curtea școlii, managerul adjunct a precizat că este posibil ca acesta să provină de la locatarii din zonă. „Este posibil să fie gunoi în curtea școlii și mă gândesc acum la locatarii care după-amiaza își desfășoară activitățile în curtea unității și care aruncă aceste resturi. Avem un singur cadru nedidactic care face curățenie, restul fiind în concediu. Vom întreprinde măsurile necesare pentru a evita aceste neajunsuri“, a mai spus Viorel Vintilescu. Angajații școlii spun că au mai adunat gunoiul locatarilor și zilele trecute, când au umplut cinci ghene cu saci menajeri aruncați pe lângă gardul școlii. Aspectul neîngrijit din curtea unității școlare este completat și de chioșcurile care au fost demolate parțial și în care zac alte resturi menajare. Reprezentanții școlii spun că așteaptă ca spațiile respective să fie din nou închiriate, iar de demolarea lor să se ocupe cei care le preiau. „În prezent, se desfășoară procesul de licitație, urmând ca la definitivarea acestuia chioșcurile să fie construite pe vechile amplasamente“, a precizat Viorel Vintilescu, directorul adjunct al Școlii gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ din Craiova.

la Școala „Sfântul Dumitru“ au început lucrările de extindere

La Școala gimnazială „Sfântul Dumitru“ din Craiova, pregătirile pentru noul an școlar sunt centrate pe continuarea lucrărilor la clădirea care va asigura extinderea spațiilor de învățământ. Șantierul a fost redeschis în urmă cu câteva zile, iar termenul de execuție este de trei luni. Elevii vor începe, astfel, școala tot cu program de trei ture. Se estimează că orarul se va schimba din luna noiembrie a acestui an.
„Au fost reluate lucrările la corpul de extindere. În 26 iulie s-a încheiat contractul pentru restul de execuție, termenul fiind de trei luni, astfel încât după vacanța elevilor din clasele I-IV vom trece pe două ture. Până atunci vom merge ca și până acum, pe trei ture. Lucrările au început efectiv de la 1 august 2016. Au venit echipele care au început cu curățenia și pregătirea șantierului. Lucrează, în prezent, la pasarela care leagă corpul nou de cel vechi și la primul etaj. Noua clădire are o infrastructură cu trei săli de clasă, o sală de festivități cu 150 de locuri și două cabinete metodice pentru cadrele noastre didactice din învățământul gimnazial, plus vestiare de fete și băieți la sala de sport“, a precizat Alina Ciucă, managerul unității de învățământ. În ceea ce privește clădirea veche a școlii, se vor face lucrări la fațadă. „În clădirea veche a școlii, în vara trecută am făcut o igienizare și am zugrăvit toate sălile. Anul acesta vom face doar o igienizare cu eforturile propri. Pentru această clădire, se va impune o mică lucrare la fațadă, care va implica zugrăvire, schimb de burlane și mici reparații la acoperiș. Toate aceste intervenții se vor face după ce se termină noul corp“, a mai spus directorul școlii.

La Colegiul „Odobleja“ se lucrează și la interior, și la exterior

La Colegiul „Ștefan Odobleja“ din Craiova se lucrează și la interior, dar și la exterior. Eforturile personalului nedidactic sunt vizibile. În curte nu sunt nici gunoaie și nici buruieni. Directorul adjunct Cristiana Dinu a precizat că în spațiile verzi ale colegiului se lucrează zilnic. „Facem prin rotație de serviciu în această școală. Suntem în pregătire cu spațiile verzi care au fost curățate. De fapt, aceste spații sunt permanent întreținute“, a spus managerul. Se lucrează și la interior. „Am încheiat o parte din lucrările la pavilionul central în care se află sălile de clasă și birourile școlii. S-a făcut igienizarea în clase și pe culoare. Continuăm cu două șantiere, unul pentru realizarea unui laborator ultramodern de mecatronică și altul la clădirea de la poartă, unde se fac mici reparații și partea de văruit în clase. Stăm foarte bine pentru data la care ne aflăm. Continuăm să facem pregătiri și realizăm lucrările respective, atât cu oamenii școlii, cât și cu firme“, a mai spus directorul adjunct al Colegiului „Ștefan Odobleja“ din Craiova. Înainte de începerea anului școlar, toate unitățile de învățământ din Dolj vor fi verificate însă și de reprezentanții DSP Dolj pentru a vedea dacă respectă condițiile igienico-sanitare pentru derularea activității.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS