Biserica din satul Criva, ridicată la lumina felinarelor

Criva este satul în care credința oamenilor a învins comunismul, încă dinainte de ’89. Nu li s-a dat voie să-și ridice o biserică, așa că sătenii au strâns singuri materiale de construcție și au lucrat noaptea, pe ascuns. Ziua veneau autoritățile și dărâmau, dar nici când au adus buldozerul nu i-au putut opri pe oameni să muncească la biserica pe care și-o doreau atât de mult. Poate nu degeaba lăcașul poartă acum hramul „Nașterea Maicii Domnului“.

Satul Criva din comuna doljeană Vârvoru de Jos, organizat prin împroprietărirea de la 1864, după legea lui Cuza, pe moșia Mănăstirii Bucovăț, își trage denumirea de la cuvântul turcesc „criv“, care înseamnă „strâmb“. Bătrânii spun că numele nu este deloc întâmplător, căci se pare că în aceste locuri avea loc popasul „deligaților“ turci care conduceau diligențe cu tributul turc, către Vidin. Pe acele meleaguri se dedau la anumite abuzuri și fărădelegi din care cauză locul și-a luat denumirea de nedreptate.

Anii au trecut și acolo au găsit de cuviință să-și ridice mai întâi bordeiele și mai apoi casele oameni cu dragoste de glie și credință în suflet. Și-au făcut din colțul acela de lume raiul lor. Le lipsea ceva, o biserică în care să-și boteze copiii, să-și lege destinele, dar și să primească ultima binecuvântare. O localnică, Baba Maria, așa cum îi spunea lumea, a fost cea care a mobilizat comunitatea locală de la Criva pentru a ridica o mică biserică. „Oamenii nu aveau biserică în sat și acea femeie credincioasă, singură a hotărât să meargă prin sat, dar și prin localitățile învecinate să strângă grâu, porumb de la lume. Dând, în schimb, bucatele a luat materiale. A vorbit cu pădurarii și a strâns lemne de la pădure. A strâns și câțiva enoriași în jurul ei. S-au unit cu toții și au făcut o capelă cu un plafon drept și au ridicat o construcție de cinci – șase metri, ca să poată să facă slujbele de înmormântare, cele cuvenite. Era din cranțuri, cu pământ, cu paie. Avea icoane pe perete pictate pe lemn, prinse în cuie. Cu timpul, biserica s-a degradat. Mitropolia a hotărât că nu mai este cu putință să se slujească în ea pentru că exista pericolul de prăbușire“, povestește preotul Nicola Marian de la Parohia Dobromira, comuna Vârvoru de Jos.

Istoria se repeta, lăcașul de cult se închidea, din motive de siguranță, după cutremurul din 1977, iar oamenii locului rămâneau din nou fără un loc sfânt de închinăciune.

La lumina felinarelor

Din nou comunitatea aceea de oameni și-a unit forțele pentru a ridica din temelie o biserică trainică. Regimul acelor vremuri era însă potrivnic. Autorizația de construire întârzia să apară. S-au decis să facă singuri, așa cum odată, cu ani în urmă, Baba Maria a plecat din poartă în poartă pentru a strânge cele necesare ridicării unei mici biserici.

„Biserica din satul Criva a început să fie construită începând cu anul 1988. Prin contribuția benevolă a credincioșilor din sat s-au strâns materialele necesare pentru ridicarea acestei sfinte biserici. Autoritățile locale și centrale nu au fost de acord cu construirea bisericii, așa că nu au dat o autorizație de construire. La acea vreme, pe timpul regimului comunist, bisericile erau date la o parte. Oamenii cu bună credință, cu inițiativă, au hotărât însă să facă această îndrăzneață lucrare. Construiau mai mult pe timpul nopții, la felinare, la lanterne, pentru că ziua treceau autoritățile și îi prigoneau. Nu îi lăsau să lucreze, să construiască. Și oamenii din satele învecinate au venit și i-au ajutat pe localnici, făcând diferite donații. Maistrul principal a fost Gheorghe Șușoi, un credincios foarte priceput. El a ținut legătura cu ceilalți credincioși care l-au ajutat cu materialele necesare“, povestește preotul Nicola Marian.

Cărămizile se puneau noaptea, iar ziua erau dărâmate de autoritățile acelor vremuri. Oamenii nu s-au descurajat. Au continuat, crezând în visul lor, mânați de credința ce o aveau în suflet.

„Biserica a fost concepută pentru a fi mult mai mare, însă s-a redus din înălțimea ei, pentru că nu era timp. Autoritățile veneau și dărâmau acoperișul, grinzile. La un moment dat au vrut să vină și cu un buldozer ca să distrugă ceea ce ridicaseră. Biserica s-a ridicat într-un an, numai și numai noaptea. Veneau reprezentanți din partea autorităților locale, centrale permanent. Ne-au dat amenzi. Am reușit, în cele din urmă, să ridicăm biserica, să-i punem acoperișul cu ajutorul unui credincios care era pădurar pe vremea aceea, Marin Nicola. El a donat toată scândura pentru acoperiș. Cel mai greu a fost cu punerea turlei. Am construit-o jos, din scândură, am acoperit-o cu tablă, i-am pus crucea și atunci am hotărât să facem rost de o macara să o ridicăm și să o montăm, dar pentru că nu aveam bani de ajuns, 70 de oameni din sat cu funii, frânghii au venit și am reușit să o ridicăm și am prins-o“, mai povestește preotul Nicola Marian.

Turla bisericii, odată așezată la locul ei, nimeni nu a îndrăznit să se mai apropie de lăcașul de cult. „Când au trecut autoritățile, căci mergeau dimineața, pe la cinci, cu autobuzul, aducând profesorii la școală, oamenii la primărie, pe alții la dispensar, au văzut turla pusă. Chiar că s-au minunat. Ne-au chemat din nou la primărie și ne-au muștruluit, ne-au mai dat niște amenzi pe care în final nu le-am mai plătit, pentru că le-am anulat prin judecată“, a mai precizat preotul Nicola Marian.

Pe 9 octombrie 1989 a avut loc sfințirea cu icoane. Nu s-au mai găsit resurse pentru pictură, așa că multă vreme credincioșii s-au închinat la icoanele bătute în cuie în perete, așa cum făcuseră cu ani în urmă și Baba Maria și contemporanii săi.


Etichete , , ,

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 6 august 2016

Actualitate

» JO 2016 – Canotaj: Pîrghie și Palamariu, calificați în semifinalele probei de dublu rame
» Guvernul a decis creșterea plății pentru gărzile medicilor
» Dan Plaveti, membru în Consiliul de Administraţie al Tarom, preia temporar atribuţiile de director general
» Accident grav de microbuz, în Hunedoara
» ​JO 2016: Programul sportivilor români din prima zi de întreceri
» 71 de ani de la primul bombardament atomic din istorie
» 6 august, Schimbarea la faţă a Domnului şi Probejania
» Maroc: Un mort și 22 de răniți după prăbușirea unui bloc de patru etaje peste o cafenea la Casablanca
» Vreme caniculară în majoritatea zonelor
» Franța: Incendiu într-un bar la Rouen, soldat cu cel puțin 13 morți

Publireportaj

» PAROHIA HAGI ENUȘI deschide concurs de oferte pentru servicii de proiectare, studii de teren și asistență tehnică
» MÂNĂSTIREA CRASNA deschide concurs de oferte pentru servicii de proiectare, studii de teren și asistență tehnică
» MÂNĂSTIREA JITIANU deschide concurs de oferte pentru servicii de proiectare, studii de teren și asistență tehnică
» PAROHIA SFÎNTUL NICOLAE UNGURENI deschide concurs de oferte pentru servicii de proiectare, studii de teren și asistență tehnică
» PAROHIA SFÂNTUL GHEORGHE VECHI deschide concurs de oferte pentru servicii de proiectare, studii de teren și asistență tehnică

Dolj

» Olguţa Vasilescu atacă martorii, DNA cere control judiciar
» Mecanica inimii, de Mathias Malzieu Editura Nemira
» Spițerii Craiovei
» Circulație îngreunată pe Calea Bucureşti din cauza unui accident
» Întreruperi energie electrică de luni
» Biserica din satul Criva, ridicată la lumina felinarelor
» Istoria în ruine
» Promenadă sau raliu în șantierul din Parcul „Romanescu“?

Sport

» Fotbal / CSO Filiaşi şi CSU II Craiova nu au găsit golul pe „Chimia”
» JO 2016 – Scrimă: Ana-Maria Popescu a ratat calificarea în sferturile probei individuale de spadă
» Fotbal / CS Universitatea Craiova, victorie în fieful campioanei Astra
» JO 2016 – Mergea și Tecău s-au calificat în optimile probei masculine de dublu
» JO 2016 – Tenis de masă: Daniela Dodean Monteiro, calificată lejer în turul al doilea la simplu
» JO 2016 – Scrimă: Ana-Maria Popescu, singura româncă din optimile probei individuale de spadă
» JO 2016 – Judo: Craioveanca Monica Ungureanu, învinsă în primul tur la cat. 48 kg
» Astra-i de învins!
» Pandurii, eliminată din Liga Europa
» Șanse la medalii pentru România în prima zi a JO

Educatie

» Elevi din Dolj, admiși în condiții speciale la liceu

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei
» Teorii controversate despre creierul uman
» Ia te uită! – Jocurile foamei

Opinii

» Ce nu vrea Olguţa Vasilescu să ştiţi despre dosarul său de la DNA

Top