Ce-a fost Calea Unirii și ce-a ajuns!

Fie că ești doar în trecere pe Calea Unirii din Craiova, fie că vii zilnic să-ți savurezi cafeaua la o terasă sau îți aduci copilul la plimbare, privind în jur îți poți spune în gând „nici Calea Unirii nu mai este ce a fost!“. Au început toate să se degradeze, iar din centrul modern, unde cu ani în urmă se adunau sute de craioveni să urmărească jocul de lumini și apă al „fântânii cântătoare“, se alege praful. Se urâțesc fântânile, a căror apă miroase greu, iar soclurile și rondurile cu flori și arbuști își pierd, rând pe rând, învelișul din plăci de marmură. Plăcile de granit ale pavajului au crăpat sau au fost dislocate. Copacii sunt netoaletați, iar lămpile de iluminat stradal sunt ca niște vechi felinare.

E dimineață și zona este plină de trecători grăbiți și de persoane așezate la terasele care ocupă jumătate din piață. Tineri și vârstnici stau pe băncile rânduite de-a lungul rondurilor cu flori sau în preajma fântânilor. Forfotă mare la fântâna „de la Doljeana“, unde se adună porumbeii, care la această oră este „buricul târgului“, deoarece aici mulți dintre craioveni își aduc micuții să vadă porumbeii, să-i hrănească, să se bucure, să se joace. Razele de soare se oglindesc în apa verde cu miros greu, pe care plutesc pene de porumbel dimpreună cu un pet ce se lovește de muchiile murdare ale bazinului. Apa se prelinge din bazin peste plăcile de marmură, direct pe pavajul de granit. Din când în când, în joaca lor, copiii trec prin bălțile formate pe jos, în care zac boabe de grâu amestecate cu excremente de porumbel. Mozaicul din interiorul bazinului, de culoare albastră, este acum acoperit de mizerie pe mari porțiuni, căpătând o nuanță de gri. Marginile fântânii sunt pline de mizerie, totuși câțiva părinți ai căror copii aleargă în jur nu se sfiesc și stau așezați pe marginea bazinului. Este un du-te vino, un fâlfâit permanent de aripi. „Aici este urât. De o vreme aici nu mai este întreținut. Nu au mai făcut nimic. Este mizerie, în bazine apa nu este așa cum ar trebui. Vă spun sincer, aici a rămas urât față de zona din Centrul Istoric“, spune Carmen Hanzi, o tânără care însoțește doi copii ce se joacă. Urmărim firul de apă care curge din bazinul fântânii arteziene și privirea ni se oprește asupra pavajului din fața unei case de schimb valutar. Lipsesc mai multe plăci, inclusiv din fața băncii pe care este statuia bărbatului ce pare că ține într-o pungă hrană pentru porumbei.

Coborâm către Minerva, călcând pe boabele de grâu care pocnesc sub tălpi. La primul rond de verdeață nu ai cum să nu vezi plăcile de granit desprinse din soclu sau peturile și resturile de țigară. Nici coșul de gunoi din vecinătate nu a avut o soartă mai bună, este desprins din postamentul metalic și așezat provizoriu pe blocul de granit care îl susține. La capătul zonei pietonale, trei piloni din același material, meniți să împiedice intrarea autovehiculelor, sunt răsturnați în spațiul verde din apropiere. „Plăcile sunt ieșite, s-au dezlipit din beton. Iluminatul noaptea este foarte slab, probabil că s-a uzat sistemul de iluminat. La fântână, înainte, era bucuria copiilor, să stea acolo să asculte muzică, acum este în paragină. Nu este nici o inițiativă să se întrețină. Din păcate asta este, nu este demn de centrul unui oraș așa cum se vrea să fie orașul Craiova“, este de părere Laurențiu Ispas, care locuiește într-un bloc de pe Calea Unirii.

RADPFL nu cunoaște situația?

Punctul forte al centrului orașului, esplanada din fața prefecturii cu fântâna muzicală, are aceeași soartă. Chiar sub ferestrele primăriei și prefecturii, plăcile de granit s-au dezlipit, băncile sunt culcate la pământ, iar bazinele au prins pe interior o culoare verzuie și miros greu de apă stătută. În rigolele amenajate în preajmă a crescut iarba, iar unele din proiectoarele de iluminat care sunt prinse în pavaj sunt sparte. La picioarele statuii lui Mihai Viteazul, pe lângă micile cascade pe care apa bazinelor le formează în cădere, gunoaiele stau aruncate în voie. Leșurile a două păsări împrăștie un miros greu. Pe latura paralelă cu Centrul Comercial Mercur, amenajată ca un mic amfiteatru în jurul fântânii muzicale, cinci plăci de granit s-au desprins din soclul treptelor în formă de gradenă. Zalele grele din metal care ar trebui să lege pilonii din jurul fântânii sunt desfăcute și zac pe pavaj. Câțiva pași mai încolo, o bancă e desprinsă de pilonii care au susținut-o. Printre țevile instalației fântânii se lăfăie peturi și diverse resturi. Nu poți să nu te întrebi dacă nu a trecut pe aici măcar un angajat de la Salubritate, un angajat al regiei care are în grijă și în întreținere domeniul public, adică RAADPFL, sau măcar o patrulă a Poliției Locale… Să amintim, din nou, de plăcile din pavaj? În zona semafoarelor, acestea sunt făcute zob.

Fântâna din fața prefecturii are aceeași soartă. Un copil se joacă pe marginea bazinului, sub privirile grijulii ale bunicului. „Primăria trebuie să gestioneze acest «frumos», dar și alți factori, adică noi. Să nu spargem, să nu stricăm ce este aici. Dacă pică o placă, dacă se strică, se sparge ceva, consider că trebuie să acționeze primăria“, spune Petre Donea, privind protector către copilul care continuă să se joace lângă bazin.

Scrutând încă o dată centrul Băniei, inima orașului, nu poți să nu observi copacii netoaletați, dintre care unii acoperă cu ramurile lămpile de iluminat stradal. Să fie acesta motivul întunericului care cuprinde Calea Unirii la lăsarea serii?

Nu am putut afla răspuns la nici o întrebare și nici care este motivul delăsării RAADPFL. Reprezentanții instituției nu au putut fi contactați, deși am încercat să-i întrebăm dacă au pus în ultima vreme piciorul pe Calea Unirii și dacă au observat degradarea de aici.

Totuși, de la SC Salubritate Craiova SRL am aflat că: „Toată zona pietonală a străzii Unirii, inclusiv esplanada și spațiul din jurul fântânii muzicale, până la Minerva, este spălată manual zilnic, având în vedere că în perimetrul din dreptul restaurantului Doljana se adună foarte mulți porumbei. Această activitate se derulează în intervalul orar 6.00-14.00. Curățenia pe Unirii este asigurată în fiecare zi, inclusiv la sfârșit de săptămână, de patru muncitori din cadrul Secției Salubrizare Stradală, aceștia lucrând în două ture, în intervalele 6.00-14.00 și 14.00-22.00. De asemenea, pe Unirii acționăm zilnic cu aspiratorul electric aflat în dotarea societății noastre, pe care îl folosim pentru a aspira mucuri de țigară, frunze, ambalaje și alte tipuri de deșeuri“, a declarat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt în cadrul SC Salubritate Craiova SRL.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 5 august 2016

Actualitate

» RIO 2016: Cifrele Jocurilor Olimpice de vară din Brazilia
» Franța: Bărbatul suspectat că voia să comită un atentat la Paris a fost arestat
» DNA solicită control judiciar față de Lia Olguța Vasilescu
» Sala Tronului, deschisă publicului pentru aducerea unui ultim omagiu Reginei Ana
» Iohannis a semnat decrete pentru acreditarea a 13 ambasadori
» Procesul lui Tăriceanu, amânat pentru 20 septembrie
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Populația a cumpărat de șapte ori mai multe titluri de stat față de valoarea anunțată inițial
» O femeie din Ialomița a murit în urma infectării cu virusul West Nile
» Autoritățile indoneziene au arestat șase jihadiști care plănuiau atentate în Singapore
» Olt: Voluntarii își încep activitatea
» Craiova: A furat un portmoneu din căruciorul unui bebeluş
» Reducere de 33% timp de trei zile pentru bagajele de cală la Wizz Air
» Prognoza meteo pentru weekend
» Tăriceanu, la Înalta Curte de Casație și Justiție
» Candidații la Academia de Poliţie susțin astăzi proba scrisă
» Bilanţul atentatului de la Nisa a crescut la 85 de morţi

Publireportaj

» MÂNĂSTIREA CRASNA deschide concurs de oferte pentru servicii de proiectare, studii de teren și asistență tehnică
» PAROHIA HAGI ENUȘI deschide concurs de oferte pentru servicii de proiectare, studii de teren și asistență tehnică
» PAROHIA SFÂNTUL GHEORGHE VECHI deschide concurs de oferte pentru servicii de proiectare, studii de teren și asistență tehnică
» PAROHIA SFÎNTUL NICOLAE UNGURENI deschide concurs de oferte pentru servicii de proiectare, studii de teren și asistență tehnică

Local

» Povești din Baia de Aramă

Dolj

» Programul after school în Dolj, în noul an şcolar
» Parcul Romanescu, la discreţia maşinilor?
» Craiova: Un minor a furat un portofel din căruciorul unui bebeluş
» Craiova: Accident cu o victimă pe Calea Bucureşti, în cartierul Lăpuş
» Modificări în circulaţia trenurilor de călători în datele 6 şi 15 August
» Dolj: Minor cercetat pentru furt
» MÂNĂSTIREA JITIANU deschide concurs de oferte pentru servicii de proiectare, studii de teren și asistență tehnică
» Ce-a fost Calea Unirii și ce-a ajuns!

Olt

» Olt: Au încetat mandatele primarilor din comunele Osica de Sus şi Sprâncenata
» Olt: Bărbat salvat din fântână, la Brebeni

Mehedinţi

» Locuri de muncă vacante în Mehedinţi
» Mehedinţi: Prinşi băuţi la volan
» Peste 150 de sancţiuni contravenţionale, aplicate în 24 de ore de poliţiştii mehedinţeni
» Locuri de muncă vacante în Mehedinţi
» Locuri de muncă sezonieră în agricultură în Spania

Vâlcea

» Urmărit de autorităţile germane, depistat de poliţiştii vâlceni
» Acţiune a poliţiştilor în judeţul Vâlcea la sfârşit de săptămână

Sport

» Tenis: Irina Begu a câștigat turneul WTA de la Florianopolis
» Astra Giurgiu – West Ham United, în play-off-ul Europa League
» Simona Halep, aleasă jucătoarea lunii iulie în circuitul WTA
» Baschet (m): Filip Sepa, la SCM-U Craiova
» Steaua București – Manchester City, în play-off-ul Ligii Campionilor
» JO Rio 2016: Tenismenii români şi-au aflat adversarii din primul tur
» Irina Begu a ajuns în finală la Florianopolis
» CSU a înființat departament de „reparații“ pentru jucători

Bani & Afaceri

» BNR: Numărul persoanelor fizice cu restanțe la bănci a scăzut în luna iulie

Educatie

» Zeci de profesori din Dolj au evitat examenul de definitivat

Magazin

» Tradiţii şi semnificaţii de Schimbarea la Faţă a Domnului

Top