16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDaniel Antonie are averea sub sechestru

Daniel Antonie are averea sub sechestru

Directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Antonie, este judecat la Tribunalul Gorj sub acuzaţia de abuz în serviciu
Directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Antonie, este judecat la Tribunalul Gorj sub acuzaţia de abuz în serviciu

Directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Daniel Antonie, s-a ales cu sechestru pe mai multe bunuri în dosarul în care procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl acuză pe acesta că a achiziționat furtunuri și truse medicale la prețuri supraevaluate. Şeful din cadrul Complexului Energetic Oltenia este judecat la Tribunalul Gorj sub acuzaţia de abuz în serviciu. „Prin adresa CEO, numărul 20250/4.07.2016, SC CEO SA a comunicat că, până la începerea cercetării judecătorești, se va constitui parte civilă în procesul penal cu suma de 415.240,66 lei. În scopul reparării pagubei produse prin infracţiune, prin ordonanţele nr. 272/P/2015 din 8.07.2016, în conformitate cu prevederile art. 20 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 249 alin.1,2,5 C.p.p., s-au dispus măsuri asiguratorii, respectiv indisponibilizarea prin instituirea sechestrului, până la concurenţa sumei de 415.240,66 lei, asupra următoarelor bunuri mobile şi imobile ce aparțin inculpatului Antonie Daniel: autoturism marca AUDI, (…) ; teren intravilan arabil situat la adresa din comuna Ionești, sat Ionești, județul Gorj, suprafaţa totală de 800 mp, împreună cu casă de locuit (…); teren vegetație forestieră, situat în extravilanul orașului Tismana, județul Gorj“, potrivit rechizitoriului procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova.

Preţuri supraevaluate

În rechizitoriul DNA se menţionează și prețul la care Daniel Antonie a achiziționat trusele medicale, mult mai mare decât prețul pieței. „Deși valoarea totală a investițiilor depășea pragul minim prevăzut de OUG nr. 34/2006 pentru organizarea unei proceduri competitive de achiziție, din dispoziția directorului general al SDM, Antonie Daniel, achiziția a fost fracționată prin divizarea acesteia către unitățile miniere de carieră Peșteana, Pinoasa, Rovinari și Jilț Nord. Trusele medicale și furtunurile de pompieri au fost achiziționate de la cele două societăți mai sus menționate la prețuri supraevaluate, de 830 de lei, respectiv 850 de lei, fără TVA, în condițiile în care oferta de piață pentru astfel de produse era de aproximativ 150 de lei. Bugetul CEO SA a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 400.000 de lei“, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Trimis în judecată la Tribunalul Gorj

Directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Daniel Antonie, a fost trimis recent în judecată de procurorii DNA, sub acuzaţia de abuz în serviciu. Alături de Daniel Antonie au fost trimişi în judecată Vasile Ghimişi, contabil la Divizia Minieră, Florin Temelie şi firma acestuia, TFR TEMINVEST SRL, şi Daniel Sever Giurcău, fratele şefului de la Protecţia Consumatorilor, Mădălin Giurcău. Potrivit DNA, în perioada octombrie 2013 – martie 2014, inculpații Daniel Antonie și Vasile Ghimiș, în calitate de directori în cadrul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, au dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea de la două firme (printre care și SC TFR Teminvest SRL) controlate de inculpații Daniel Sever Giurcău și Florin Temelie, la prețuri supraevaluate, a unui număr de 272 de furtunuri pentru stingerea incendiilor și 170 de truse sanitare de prim ajutor. „În același context, pe de o parte «ajutorul» acordat de inculpații Temelie Florin și Giurcău Daniel Sever a constat în depunerea de oferte pentru produsele respective, în numele societăților pe care le administrau, la prețuri supraevaluate de circa 6-7 ori față de prețurile lor de achiziție. Pe de altă parte, aceiași inculpați au depus oferte în numele altor societăți, fără consimțământul administratorilor acestora, sau în numele unor societăți administrate de rude sau prieteni apropiați, dezavantajoase față de ofertele firmei câștigătoare. Prin această conduită infracțională, profitând și de faptul că la nivelul unităților miniere din subordine era necesară achiziționarea de truse medicale și furtunuri pentru pompieri, inculpații Antonie Daniel și Ghimiș Vasile au prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA cu suma de 415.240,66 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile controlate de cei doi oameni de afaceri. SC CEO SA a comunicat că se va constitui parte civilă în procesul penal cu suma de 415.240,66 lei. În cauză, procurorii anticorupție au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Antonie Daniel și Ghimiș Vasile. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză“, potrivit procurorilor anticorupţie.

Declaraţia de avere, sub semnul întrebării

Daniel Antonie se află sub control judiciar pentru 60 de zile şi mai este trimis în judecată în dosarul „Bani pentru Medinţu“, tot sub acuzaţia de abuz în serviciu, în care prejudiciul este de 128.000 de lei. În ciuda faptului că în rechizitoriul din dosarul achiziţiei de truse medicale sunt amintite o serie de bunuri pe care a fost instituit sechestrul asigurător, declaraţia de avere a lui Daniel Antonie se prezintă altfel. Şeful Diviziei Miniere nu are case şi terenuri, păduri, ci un Audi din 2009, cumpărat la mâna a doua, și 35.000 de lei într-un cont. Salariul de anul trecut a fost de 212.491 de lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 17.700 de lei. Declaraţia a fost completată în luna iunie 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS