3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCoduri Portocaliu şi Galben de caniculă în Oltenia

Coduri Portocaliu şi Galben de caniculă în Oltenia

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod Portocaliu de caniculă și disconfort termic, valabilă luni, pe raza a 7 județe și în Municipiul București, precum și o avertizare Cod Galben de intensificare și extindere a valului de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat, valabilă pe raza a 17 județe.

Conform meteorologilor care au emis Cod Portocaliu, în după-amiaza zilei de luni, 1 august, județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița și Ilfov, inclusiv municipiul București, se vor atinge local maxime termice de 37…38 de grade, iar izolat se vor înregistra valori în jurul a 39 de grade și, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Conform avertizării meteorologice de Cod Galben, în cursul zilei de luni, valul de căldură se va intensifica și se va extinde, cuprinzând sudul și estul țării, unde se vor atinge frecvent temperaturi maxime de 35…36 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, dar pe arii restrânse și în zonele de câmpie și podiș din regiunile intracarpatice.

Avertizarea meteorologică de Cod Galben vizează județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Buzău, Prahova, Constanța, Tulcea, Ialomița, Brăila, Galați, Vaslui, Botoșani, Vrancea, Bacău, Neamț și Iași.

Meteorologii atenționează că începând din seara zilei de 1 august, instabilitatea atmosferică se va accentua, la început îndeosebi în vestul țării și în zona montană, iar marți, 2 august, în majoritatea regiunilor. Vor fi averse însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua și aspect de vijelie, iar pe arii restrânse se vor cumula cantități de apă mai însemnate și va cădea grindină.

În după-amiaza zilei de 2 august, în sud-estul țării vremea caniculară se va menține, iar în estul Munteniei, sudul Moldovei și partea continentală a Dobrogei se vor mai atinge maxime termice de 35…36 de grade.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS