Administratoare de asociație, condamnată cu suspendare

În urma anchetei s-a descoperit o „gaură“ de peste 50.000 de lei în bugetul Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Sărari-Siloz (Foto: arhiva GdS)
În urma anchetei s-a descoperit o „gaură“ de peste 50.000 de lei în bugetul Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Sărari-Siloz (Foto: arhiva GdS)

Fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Sărari-Siloz a fost condamnată definitiv, printr-o hotărâre a Curții de Apel Craiova, la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În plus, inculpata a fost obligată să achite peste 50.000 de lei drept daune materiale asociației pe care a condus-o ani la rând.

Neregulile de la Asociaţia de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari au fost făcute publice de Gazeta de Sud încă din ianuarie 2011, la scurt timp după ce, în urma unei expertize contabile, a fost descoperită o „gaură“ de 42.470 de lei în bugetul asociației. Responsabilă pentru producerea acestui prejudiciu ar fi fost craioveanca Cornelia Chelu, care a fost ani la rând administrator și casier la Asociaţia de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari. În unele perioade, femeia a deținut și funcția de contabil al asociației.

Anchetatorii au reținut că, la începutul lunii iulie 2010, Asociaţia de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari a angajat o contabilă, funcție deținută anterior de Cornelia Chelu, care a descoperit o lipsă în gestiune de 8.560 de lei pentru perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2010. Această sumă a fost achitată de Cornelia Chelu pe data de 14 decembrie 2010. De asemenea, președintele asociației a solicitat efectuarea unei expertize contabile, prejudiciul fiind calculat la suma de 42.470 de lei. Ulterior, conducerea Asociaţia de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari a sesizat poliția și Parchetul, cercetările în acest dosar fiind făcute de ofițerii Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

În cursul urmăririi penale a fost făcută o expertiză contabilă pentru perioada ianuarie 2005 – noiembrie 2010, prejudiciul total fiind stabilit la suma de 52.721 de lei. Anchetatorii au reținut că „inculpata a sustras lunar sume de bani, prejudiciul total ridicându-se la suma de 52.721 de lei. Pentru a-și acoperi activitatea infracțională, inculpata a falsificat registrele de casă, în sensul că menționa în acestea sume de bani mult mai mici decât cele încasate, înregistrând, de asemenea, și operațiuni financiare care nu aveau corespondent în realitate, prin evidențierea unor plăți neefectuate și, totodată, calcularea eronată a soldurilor de casă pentru ca în conturile de intrări și ieșiri să nu apară diferențe“.

Condamnare definitivă la Curtea de Apel Craiova

Cornelia Chelu a fost trimisă în judecată în octombrie 2013, dosarul penal fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova.

Instanța a reținut că, la termenul de judecată de pe data de 5 iunie 2014, Cornelia Chelu a declarat că nu-și menține declarațiile date în cursul urmăririi penale, deoarece, „deși a beneficiat de apărare calificată, a fost indusă în eroare cu privire la conținutul declarațiilor“. Femeia a precizat în fața instanței că își explică lipsurile din gestiune prin faptul că unele facturi pentru plata utilităților nu au fost repartizate către proprietari, dar și că nu făcea zinic soldul de casă din cauza volumului mare de muncă. Inculpata nu a reușit însă să explice de ce a înregistrat în registrul de casă sume mai mici decât cele încasate de la proprietari. De asemenea, Cornelia Chelu a susținut că au existat situații când a plătit diverși furnizori de servicii sau lucrări fără să îi fie prezentate documente doveditoare, însă a făcut asta în beneficiul proprietarilor, pentru că a achitat un preț mai mic. În plus, femeia a aruncat vina pe SC Genserv SRL, o societate care s-a ocupat cu repartizarea costurilor pentru proprietari și care nu ar fi stabilit întotdeauna corect repartizarea facturilor.

În final, în mai 2015, judecătorii craioveni au găsit-o vinovată pe inculpată pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată și au codamnat-o la un an și șase luni de închisoare cu suspendare. De asemenea, femeia a fost obligată să achite Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari suma de 52.721 de lei drept daune materiale, dar și 5.000 de lei drept cheltuieli de judecată.

Hotărârea a fost atacată cu apel, iar luna aceasta, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca inculpata să rămână cu pedeapsa stabilită de Judecătoria Craiova, iar din suma de 52.721 de lei să fie scăzuți cei 8.560 de lei achitați în decembrie 2010.

Întrebați ce vor face după hotărârea definitivă a instanței, reprezentanții Asociaţiei de Proprietari nr. 3 Siloz-Sărari au precizat pentru GdS că, în perioada următoare, vor începe demersurile în instanță pentru executarea fostei administratoare.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

1 octombrie 2016

Extinderea Clinicii de Oncologie a SJU Craiova, în aer

Proiectul Consiliului Județean (CJ) Dolj privind reabilitarea și extinderea Clinicii de Oncologie-Dermatologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova pare să aibă șanse infime de realizare. Anunțul a fost făcut în ședința de joi a CJ ...
1 octombrie 2016

Ritmul lucrărilor la Centura de Sud, monitorizat video

În şedinţa de joi a Colegiului Prefectural Dolj, prefectul judeţului, Sorin Răducan, s-a interesat de stadiul lucrărilor la varianta de ocolire Craiova Sud, centura care face legătura între DN 6 Craiova – Caracal şi DN 65 Craiova – ...

Sumarul ediției de luni, 1 august 2016

Actualitate

» Ministrul Educaţiei a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Victor Ponta
» Atenţionare de călătorie în Croația
» Regina Ana a murit
» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia, la munte şi la mare
» Incendiu puternic la Piața Crângași din București
» ANAF a publicat o nouă listă cu restanțierii la bugetul de stat
» Se prelungeşte cu o lună sesiunea de depunere pentru sM 16.4 şi sM 16.4a
» 1.587 locuri de muncă vacante în Spaţiul Economic European
» Gabriel Oprea rămâne fără titlul de doctor
» ATENŢIUNE: Apa din Pleniţa nu este potabilă
» Dosarul privind decesul lui Gheorghe Ursu, trimis în judecată
» Dolj: Accident mortal pe DJ 561Segarcea-Calopăr
» Doljean cercetat pentru conducere fără permis, sub influența băuturilor alcoolice și vătămare corporală din culpă
» Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Sibiu
» Românii din străinătate informaţi asupra modalităților de exercitare a votului la alegerile parlamentare
» Reduceri în weekend la biletele de tren
» Modificări temporare în circulaţia trenurilor pentru efectuare lucrări
» Deputatul Nicolae Păun poate fi cercetat sub control judiciar
» Aproximativ 650 de mii de bugetari vor primi salarii majorate de la 1 august
» Trafic intens pe Autostrada Soarelui
» Atentat cu camion-capcană în fața unui hotel pentru străini din Kabul

Publireportaj

» Wolcar oferă noi servicii clienţilor săi
» Oferta educaţională la Şcolile Postliceale Sanitare „Queen Elizabeth“ Craiova şi Filiaşi

Local

» Cod Galben de instabilitate atmosferică
» Coduri Portocaliu şi Galben de caniculă în Oltenia

Dolj

» Craiova, la intersecţia Drumurilor Brâncuşiene
» Mega Demo Canină
» Loc de joacă deteriorat în Craioviţa Nouă
» Viteza l-a omorât pe un calafetean
» 55 de ani de la înfiinţarea Batalionul 116 Sprijin Logistic «Iancu Jianu» Craiova
» Sculptorii au pășit din nou, la Craiova, pe ”Drumuri brâncușiene”
» Dolj: Bursa locurilor de muncă în domeniul construcțiilor
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Târgu Jiu: Canicula i-a salvat de la debranşare
» 69 de cadre ale ISU Gorj au fost avansate în grad
» Gorj: Accident cu şase răniţi la Dănciuleşti
» Cetățean reținut pentru că a încercat să mituiască un poliţist
» Cristinel Coman, ucis în atentatul de la Nisa, condus pe ultimul drum
» Trupul fetiţei înecate în Jiu, găsit de pompieri după o săptămână
» Mai multe primării au rămas fără fonduri şi aşteaptă rectificarea de buget

Olt

» Olt: Școala gimnazială din comuna Oporelu va participa la proiectul Digitaliada

Vâlcea

» Vâlcea: Accident rutier în care a fost implicat un biciclist beat
» Vâlcea: Transportul de persoane şi mărfuri în atenţia poliţiştilor
» Vâlcea: Reţinuţi pentru furt, lovire, distrugere şi lipsire de libertate

Sport

» Fotbal / CS Universitatea Craiova, victorie muncită cu ASA Târgu Mureş
» Baschet: Marinovic a semnat cu SCM-U Craiova, Damian și-a prelungit contractul
» Simona Halep și Monica Niculescu au pierdut finala de dublu la Montreal
» Simona Halep a câștigat turneul de la Montreal
» Pandurii şi Astra s-au întrecut în ratări

Sanatate

» Statul, orb la problemele bolnavilor de cataractă

Top