Tot mai mulți doljeni sunt afectați de alergii

Bolile alergice sunt tot mai frecvente de la an la an. Se estimează că aproximativ 20% din populaţia mondială şi 25% din populaţia europeană suferă de alergii, persoanele afectate fiind de orice vârstă, dar cu precădere copii şi adulţi tineri. Medicii doljeni spun că în sudul țării se întâlnesc multe cazuri de alergii la polenul de ambrozie. Imunoterapia cu alergeni, singura modalitate de tratament care poate schimba cursul natural al bolii, nu este decontată de Casa de Asigurări.

Alergia este considerată boala secolului XXI. Poluarea, industrializarea, modificările climatice şi moştenirea genetică au făcut ca numărul persoanelor care suferă de acestă afecțiune să crească foarte mult în ultimii ani. Se estimează că, în prezent, la nivel mondial, 300 de milioane de oameni suferă de un tip de alergie. Mai grav este că în următorii zece ani numărul persoanelor cu alergii şi astm va creşte cu o treime, avertizează Asociaţia Mondială de Alergologie. Alergia este o reacție anormală, exagerată, a sistemului imun față de unele substanțe care în mod normal nu sunt dăunătoare. Alergenele cele mai cunoscute sunt acarienii, mucegaiurile, câinii, pisicile, alimentele, veninul de insecte, medicamentele. „La unele persoane este implicat factorul genetic. Factorii de mediu au o influență foarte mare în declanșarea acestei boli, astfel se explică de ce unii pacienți până la vârsta de 40 de ani nu au avut nici un fel de simptomatologie și de atunci se declanșează. În ultimii ani, a crescut mult numărul persoanelor alergice. Sunt tot mai mulți oameni alergici la polen, acarieni, alimente. În etiologia alergiilor intră și abuzul de antibiotice făcut în copilărie, dar și deficitul de vitamina D“, spune dr. Aura Florincescu Gheorghe, medic specialist în alergologie și imunologie clinică.

Zona de sud este grav afectată

În ultimii ani, tot mai mulți doljeni se plâng că au probleme de sănătate provocate de alergia la ambrozie, o plantă care crește mai ales în Banat și Oltenia. Ea este una dintre cele mai întâlnite buruieni de câmp și răspândirea ei tot mai mare este pusă pe seama încălzirii globale din ultimii ani și a creșterii concentrației de dioxid de carbon din atmosferă. Cercetătorii au demonstrat că polenul produs de ambrozie este în cantitate mai mare acolo unde există în atmosferă mult CO2, fapt ce duce și la înmulțirea buruienilor. Sudul țării este o zonă unde aceste ierburi cresc din abundență.

Alergia la polenul de ambrozie devine tot mai severă de la an la an și este tot mai greu de controlat cu medicamente. „Sunt foarte multe persoane care suferă de alergie la ambrozie, numărul lor a crescut alarmant de la un an la altul. Zona cea mai afectată a fost Banatul, acolo s-au înregistrat și primele cazuri. Însă polenul s-a extins, iar acum și zona de sud este grav afectată. Dacă în 2011-2012 vorbeam de un procent de 38% pacienți afectați, în 2014-2015 a crescut la 60%“, explică medicul alergolog.

În perioada sezonului de ambrozie (august, septembrie) sunt și alte polenuri care produc simptomatologie, iar pentru a putea stabili exact cauza afecțiunii, pacientul trebuie să consulte medicul alergolog. „Întâlnim persoane care vin și spun că suferă de alergie la ambrozie, dar în urma testelor descoperim că suferă de altă alergie. Polenul de ambrozie dă în ultimii ani o simptomatologie destul de agresivă. Sunt pacienți care nu au avut niciodată în viață o criză de astm și vin direct în criză din cauza acestui polen“, adaugă dr. Aura Florincescu Gheorghe.

Imunoterapia cu alergeni, nedecontată de CAS

O persoană care se știe alergică poate să prevină simptomele prin medicație. Specialiștii recomandă celor care știu că sunt alergici la polenul de ambrozie să meargă la medic cu o lună înainte de sezonul în care apare această plantă ca să primească tratamentul ce poate ameliora simptomele. Imunoterapia cu alergeni, singura modalitate de tratament care poate schimba cursul natural al boli, nu este însă decontată de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). În alte țări ale UE, imunoterapia este gratuită pentru copii și compensată pentru adulți. Introducerea acestei măsuri și în România ar scădea costurile anuale ale tratării acestor boli. „Tratamentul este cel care poate ameliora simptomele. Pentru a vindeca pacientul de această alergie este recomandată imunoterapia, care însă nu este decontată de CAS. Prețul tratamentului variază în funcție de calea de administrare și costă între 200 și 300 de lei pentru două luni. Cei care se știu alergici la polenul de ambrozie trebuie să se prezinte cu o lună înainte la medicul alergolog pentru a primi tratamentul“, completează medicul specialist în alergologie și imunologie clinică.

În Ungaria, ambrozia este distrusă prin lege

În timp ce la noi în țară ambrozia creşte peste tot afectând oamenii, în Ungaria, autoritățile au luat măsuri și planta este distrusă prin lege. Cei care nu respectă legea și o lasă să crească oriunde primesc amenzi a căror valoare depășește 5.000 de lei.

În România nu există legi speciale pentru distrugerea ambroziei. În Timișoara însă, s-a dat o hotărâre locală care obligă proprietarii de terenuri să le cureţe de ambrozie. Măsura a fost luată după ce specialiştii au descoperit că 30% din populaţia Timişoarei este alergică, într-o formă mai severă sau mai uşoară, la ambrozie.

„În 2014, în zona Banatului, Consiliul Județen Timiș și Universitatea de Științe Agricole din Timișoara au emis o hotărâre locală privind eradicarea acestei buruieni din zonă. La noi nu există un astfel de proiect de lege, deși ar fi binevenit“, conchide dr. Aura Florincescu Gheorghe, medic specialist în alergologie și imunologie clinică.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 30 iulie 2016

Actualitate

» Tenis: Simona Halep s-a calificat în finala turneului de la Montreal
» Olanda: Măsuri de securitate sporite pe aeroportul Amsterdam-Schiphol
» Aglomeraţie pe DN39, în zona Agigea – Eforie
» Slujbă de pomenire la Clubul Colectiv, la 9 luni de la tragedie
» Trafic intens pe DN 1, pe sensul de mers spre munte
» Erdogan va renunţa la acţiunile împotriva persoanelor acuzate că l-au insultat
» Belgia: Doi suspecţi de terorism, reţinuţi
» Eroare de etichetare a testelor de sânge în cazul transfuziei greşite de la Spitalul CF2
» Turcia: 35 de militanţi ai PKK, ucişi de forţele turce după ce au încercat să ia cu asalt o bază militară
» Temperaturile maxime vor depăşi pragul caniculei, în acest weekend
» Bogdan Olteanu la ieșirea din arest: “Este un moment greu…”
» Peste 20.000 de euro s-au strâns pentru Cuminţenia Pământului, în urma donaţiilor prin SMS
» Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 15 ani închisoare
» 40 de studenți, acuzați că au dat mită
» Eveniment cultural unicat la Palatul Marincu din Calafat: Expoziţie cu peste 500 de lucrări Silviu Bârsanu
» Bani mai mulţi la sănătate, educaţie, muncă, la prima rectificare bugetară
» „Salonul de vară“, la Tradem
» „Împărţind aceleaşi puncte imaginare“, la Galeria ARTA
» Prietenia, celebrată prin intermediul fotografiilor

Dolj

» Craiova: Restricții rutiere pe 1 august
» Mihai Rotaru, judecat pentru „tunul“ de la ANRP
» Tot mai mulți doljeni sunt afectați de alergii
» Mega Demo Canină, la Electroputere Parc Mall Craiova
» Doar 1.070 de candidați pentru a doua sesiune a bacalaureatului
» Întreruperi energie electrică de luni
» 241 de profesori din Dolj, așteptați la examenul de definitivat
» Elevii doljeni vor primi tichetele de 200 de euro pentru calculatoare

Gorj

» Un gorjean din Motru, mai bogat cu patru milioane de euro
» Salvat din munţi după ce a fost muşcat de o viperă
» Cristian Coman, ucis în atentatul de la Nisa, înmormântat sâmbătă la Rovinari
» Se opreşte apa
» Şeful DSP a leşinat la Ziua imnului

Sport

» Fotbal / CS Universitatea II Craiova, victorioasă în primul amical sub comanda lui Papură
» Handbal (f): SCM Craiova – Măgura Cisnădie, scor 30-26, într-un meci amical
» Mulțescu: Vrem să fim mai buni

Magazin

» Ia te uită! – Prinţul Persiei: Nisipurile timpului
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei
» Maestrul Iluminismului perfect a stat ascuns 1.000 de ani într-un cufăr antic

Top