6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj241 de profesori din Dolj, așteptați la examenul de definitivat

241 de profesori din Dolj, așteptați la examenul de definitivat

241 de cadre didactice s-au înscris anul acesta pentru susținerea examenului național de definitivat (Foto: Arhiva GdS)
241 de cadre didactice s-au înscris anul acesta pentru susținerea examenului național de definitivat (Foto: Arhiva GdS)

Cadrele didactice care nu au obținut definitivatul vor intra săptămâna viitoare în febra examenelor. În Dolj, sunt așteptați pentru susținerea acestui examen 241 de dascăli. Potrivit legislației din învățământul preuniversitar, cadrele didactice pot să susțină acest examen după primul an de activitate la clasă.
„Examenul național de definitivat se va desfășura pe 4 august. În Dolj, centrul de examen a fost stabilit la Colegiul Național ”Frații Buzești” din Craiova. Potrivit metodologiei, un cadru didactic absolvent al sistemului Bologna trebuie să susțină examenul în maximum trei ani de când a început să profeseze. Pentru cei care au finalizat studiile înainte de 2012, definitivatul trebuie obținut într-o perioadă de maximum șapte ani de când au început să predea. Vechimea se calculează pe baza orelor pe care le are profesorul respectiv la catedră. Pentru profesorii tineri, care vor să susțină definitivatul după primul an de învățământ, dar nu îndeplinesc condițiile de vechime, se poate face derogare, dar doar pentru o lună.
Definitivatul este gradul fără de care cadrele didactice nu se pot titulariza, chiar dacă au ocupat un post vacant. Contractul lor se face tot pe perioadă determinată. În ceea ce privește examenul de definitivat de anul acesta, candidații trebuie ă fie prezenți în săli în intervalul orar 8.00-8.45.
Subiectele vor cuprinde cerințe de psihopedagogie, metodică, dar și din disciplina pe care o predau“, a declarat inspectorul școlar general adjunct Janina Vașcu. Pentru a promova definitivatul, nota minimă este 8. Candidații care nu știu să rezolve cerințele de pe foaia de examen se pot retrage după o oră, iar sesiunea nu se va lua în calcul. Pentru a se putea retrage, nu trebuie să treacă însă mai mult de trei ore de la primirea variantei de subiecte. Timpul efectiv alocat examenului este de patru ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS