Braniștea, pe urmele Dăbuleniului

Comuna mehedințeană Braniștea este unul dintre cele mai importante bazine legumicole din județ. Culturile de castraveți sunt la mare concurență cu cele de pepeni. După ce, anul trecut, legumicultorii din localitate s-au văzut nevoiți să își lase marfa în câmp, din cauza prețurilor mici, anul agricol în curs le-a adus venituri pe măsura așteptărilor.

Am poposit în localitatea mehedințeană Braniștea la vremea culesului de lubenițe. Pe suprafețe întinse, la margine de sat, oamenii adunau roadele muncii de peste an. Prețul bun pe care îl obțin prin vânzarea angro a castraveților și pepenilor la Timișoara, dar și în piețele din Drobeta Turnu Severin, îi fac să declare cu inima deschisă că acest an agricol este unul profitabil.

Fac agricultură de când se știu, căci așa au deprins de la bunicii şi părinții lor. Culturile de castraveți pe suprafețe întinse umpleau grădinile localnicilor din cele mai vechi timpuri. Existau solarii în Braniștea și în timpul regimului comunist. Legumicultorii de astăzi își amintesc de profiturile bune pe care le obțineau familiile lor. „Am avut și pe timpul comuniștilor solar. Era făcut din lemn, nu ca acum, din țeavă. Mergea bine treaba și atunci, chiar mai bine decât în zilele noastre“, ne spune Eugen Cilioaica, cultivator de legume din comuna Braniștea.

Astăzi, pe pământurile moștenite de la bunici continuă să facă legumicultură. E îndeletnicirea pe care a învățat-o de pe vremea când era copil. A încercat o vreme să cultive pepeni, dar s-a întors la cultura de castraveți, pe care o practică și astăzi. A mai încercat și cu conopidă și varză, dar castraveții sunt cei care au primat întotdeauna. Deja prima cultură a fost recoltată și ultimul transport a luat calea piețelor, iar acum în solariile familiei se pun noi răsaduri, pentru producția de toamnă. „Pe 15-20 august începem să culegem din nou“, ne garantează legumicultorul.

Cultivatorii de lubenițe de la Braniștea, ucenicii doljenilor

De câțiva ani buni, în Braniștea culturile de lubenițe au început să se întindă pe suprafețe din ce în ce mai mari. Oamenii locului au bătut drumurile Olteniei, au mers la Dăbuleni pentru a învăța de la cei mai destoinici agricultori secretele culturii de lubenițe. Așa au apărut pe câmpurile din localitatea mehedințeană suprafețe întinse de pepeni.

Marin Livișor este unul dintre cei care a mers în urmă cu 15 ani în orașul de la Dunăre, pentru a afla direct de la producătorii vechi de lubenițe tainele cultivării. Avea pe atunci 25 de ani. Era un tânăr cu aspirații mari. A întrebat, a aflat tot ce se putea afla și s-a întors în satul natal, unde a sădit pe pământurile primite moștenire primele răsaduri. Astăzi, cultivă lubenițe pe cinci hectare și pepene galben pe 1 hectar. Profiturile nu au fost întotdeauna pe măsura așteptările, dar a continuat, nu s-a oprit din drumul său. „Anul acesta am cultivat la tunel, din aprilie. Deși frigurile și ploile ne-au dat bătăi de cap, am avut o producție relativ bună. Încercăm să ieșim cât mai repede cu ele pe piață, ca să obținem un preț bun. Am strâns prima recoltă pe 25 iunie. Acum vindem la masă, la Severin, și la angro la Timișoara“, a precizat Marin Livișor, care recunoaște cu toată sinceritatea că „pepenii sunt pentru mine, ca și vânătoarea, un hobby“. Își face deja planuri pentru anul agricol ce va urma. „La anul am să merg pe altoite, pentru că nu se îmbolnăvesc așa ușor“, mărturisește cultivatorul, în timp ce mai pune un pepene în remorca ce va pleca la Timișoara.

Pe un teren învecinat, un alt cultivator de lubenițe face bilanțul. „De când m-am născut fac legumicultură. Pe lângă culturile de castraveți, roșii și vinete de acasă, avem aici la câmp lubenițe. Sunt culturi nu foarte pretențioase. Dacă legumele le dăm direct angrosiștilor la poarta casei, cu pepenii mergem noi la vânzare. Suntem foarte mulțumiți. Chiar dacă au fost ani în care nu am obținut profit, ne-am obișnuit așa și mergem cu ele. Anul ăsta, slavă Domnului, a mers bine până acum! Prețurile au fost bune. Suntem în avantaj, pentru că avem mașinile noastre și mergem noi cu ei, nu trebuie să stăm la mâna nimănui“, ne povestește Doru Moncioc.

Cultura de pepeni e considerată de cei care o practică ca fiind „cea mai ușoară muncă“, așa că, după modelul Dăbuleniului doljean, din ce în ce mai multe terenuri din comuna mehedințeană Braniștea sunt cultivate cu lubenițe și pepeni.

Agricultura este la ea acasă, la Braniștea. Sursă de supraviețuire, uneori aducătoare de profit, munca câmpului îi înnobilează pe oamenii locului, care vor să ducă peste tot în țară faima castraveților crescuți în solariile lor, dar și a pepenilor.


Comenteaza acum

Alte stiri

15 iulie 2016

Doljean reţinut pentru tâlhărie

Polițiștii au reținut, în cursul zilei de ieri, un bărbat din localitatea doljeană Apele Vii, în vârstă de 38 de ani, bănuit de comiterea unei tâlhării. Polițiștii doljeni au fost sesizați, la data de 6 iulie a.c., de un bărbat

Sumarul ediției de vineri, 29 iulie 2016

Actualitate

» Bogdan Olteanu a fost plasat in arest la domiciliu
» Ape murdare şi mirosuri grele pe Aleea 4 Poligonului
» Francezii muncesc, românii privesc
» Gunoiul rămâne pe Strada Florilo
» Ministerul Sănătății: “Gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii”
» Nicușor Constantinescu, condamnat la 15 ani de închisoare
» Noi duhovnici în Arhiepiscopia Craiovei
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» Acţiuni ale poliţiei vâlcene, pentru siguranţa cetăţenilor
» Prognoza meteo pentru weekend
» Marea Britanie: Forţele speciale, pe urmele unui bărbat înarmat care s-a refugiat într-o fabrică de bere dezafectată
» DNA: Deputatul Ioan Oltean, Crinuța Dumitrean şi alte şapte persoane, trimise în judecată în dosarul despăgibirilor de la ANRP
» Ghidul specific Axa prioritară 3, Prioritatea de investiţii 3.1,Operaţiunea B – Clădiri publice, în consultare publică
» Prima rectificare bugetară aduce mai mulți bani la Muncă, Interne, Sănătate, Educație și SRI
» Incendii de mirişti în Dolj
» Militant al Statului Ilamic depistat înainte să se urce într-un avion care zbura la Bucureşti
» Român căutat în Spania, în urma unor suspiciuni că ar fi răpit din Marea Britanie o minoră
» Şeful Laboratorului de Radiologie și Imagistică din cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iași, trimis în judecată pentru luare de mită
» BNR: Faptele de care este acuzat Bogdan Olteanu, înfăptuite înainte de a fi viceguvernator
» Guvernul turc continuă epurările din armată. Organizaţii de presă închise, jurnalişti concediaţi
» ANAF nu mai vrea datele plăților cu cardul
» Hillary Clinton acceptă formal nominalizarea democraţilor în cursa prezidenţială
» Dezbatere publică privind plata gărzilor și orelor suplimentare
» Viceguvernatorul Bogdan Olteanu, reţinut de DNA

Publireportaj

» Popas Gran Sym îţi asigură 2 zile de muzică live şi voie bună

Local

» Braniștea, pe urmele Dăbuleniului

Dolj

» Craiova: Concurs „Fii tu cititorul lunii!” – iunie 2016
» Dolj: Prinşi băuţi la volan
» Ziua Batalionului 116 Sprijin Logistic Craiova
» Craiova: Vernisaj la Tradem: „Salonul de vară”
» Craiova: Restricţii de circulaţie în zona Stadionului Extensiv
» Ziua Imnului Naţional al României la Craiova
» Cetăţean israelian depistat cu şedere ilegală în Dolj
» Craiova: Redescoperă oraşul în 33 de minute
» Centrul de Detenţie Craiova pune la dispoziţie forţă de muncă firmelor interesate
» Drama unei doljence stabilite în Danemarca: „Statul danez mi-a luat copilul la câteva săptămâni de viaţă“
» Gunoiul din Dolj, misiune imposibilă

Gorj

» Gorj: Trafic feroviar închis în zona Romaneşti
» Gorj: Culegătorul de ciuperci muşcat de viperă a fost salvat din Munţii Parâng

Olt

» Olt: Controale în urma arderilor de miriști și vegetație uscată

Mehedinţi

» Locuri de muncă în domeniul hotelier-gastronomic în Germania
» Razie pe şoselele din Mehedinţi
» Mehedinţi: Aproape 2500 de şomeri au fost încadraţi în muncă în primele şase luni
» 285 de locuri de muncă vacante în Mehedinţi
» Mehedinţi: Acţiune de prevenţie în Şimian

Vâlcea

» Lucrări pe DN7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea, în zona Valea Ursului

Sport

» Alb-albaștrii au împărțit speranțe suporterilor (galerie foto)
» Pandurii şi Viitorul, excursioniste în Liga Europa

Magazin

» Cehia – țara cu cele mai multe biblioteci
» Horoscop

Top