21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSurpriza din dosarul „Faţada“ de la DNA al primarului Craiovei

Surpriza din dosarul „Faţada“ de la DNA al primarului Craiovei

Element-surpriză în dosarul de corupție al primarului Craiovei legat de reabilitarea fațadelor mai multor blocuri din Centrul Istoric. Asociația de Proprietari Romarta, care include blocurile de pe strada A.I. Cuza pe partea cu sediul primăriei, a anunțat DNA că dorește să intervină în dosar în calitate de parte vătămată și parte civilă. Decizia a fost luată în unanimitate în cadrul unei Adunări Generale a asociației, proprietarii cerând revenirea la culoarea inițială a blocului. În solicitare, asociația acuză faptul că schimbarea culorii blocului s-a făcut ilegal, fără avizele necesare, și că reabilitarea a produs un prejudiciu bugetului local de 27.000 de lei prin neplata integrală a taxelor pentru folosirea schelelor pe domeniul  public. În plus, unii proprietari de spații comerciale de la parterul blocurilor sunt nemulțumiți că au fost obligați să plătească reabilitarea din buzunar, deși spațiile fac parte din asociație.

DNA i-a trimis recent în judecată pe primarul Lia Olguța Vasilescu, Radu Preda, fost director RAADPFL și RAT, și Elena Daniela Popescu, președinte al Asociației Pro Craiova, pentru mai multe fapte de corupție, printre care mită și spălare de bani. O parte din dosar se referă la reabilitarea fațadelor blocurilor din Centrul Istoric. Lucrările au fost făcute cu bani și materiale oferite ca sponsorizare de mai multe firme care aveau lucrări în derulare cu primăria, cum ar fi Recon, Mitliv sau UTI Grup. Procurorii au considerat că primarul și cei doi complici au făcut presiuni asupra patronilor pentru a contribui cu bani la Operațiunea „Fațada“, iar ca intermediar a fost folosită Asociația Pro Craiova, condusă de Elena Daniela Popescu, angajată succesiv la RAADPFL, RAT Craiova și SC Piețe și Târguri Craiova SRL, toate structuri controlate de Primăria Craiova. DNA a estimat prejudiciul în acest dosar la peste 900.000 de lei și a instituit sechestru asupra bunurilor celor trei inculpați.
Dosarul capătă proporții după ce una dintre asociațiile de proprietari unde s-au reabilitat blocuri de locuințe, Romarta, a depus la DNA o completare la o plângere penală în care solicita să intervină în dosar ca parte vătămată. „Având în vedere că la adunarea generală a Asociaţiei de Proprietari Bloc Romarta din data de 07.04.2016 s-a hotărât în unanimitate ca asociația de proprietari să intervină în dosarul penal cu calitatea de parte vătămată și parte civilă cu solicitarea de a ni se aduce fațadele blocului la culoarea și materialul inițial, formulăm prezenta completare a plângerii noastre penale împotriva dnei Vasilescu Lia Olguța et company. În plus față de cele sesizate până acum, vă învederăm că, pentru efectuarea, în anul 2014, a lucrărilor ilegale de vopsire a fațadelor blocurilor din zona centrală a Craiovei a trebuit să fie instalate, pe domeniul public, schele metalice. Din informațiile noastre, aceste schele au fost instalate fără aprobare și fără a se plăti taxele pentru ocuparea domeniului public (sau au fost plătite taxe mult diminuate prin declararea unei ocupări în timp și spațiu mult mai reduse decât în realitate), rezultând prejudicierea bugetului local și obținându-se un folos necuvenit de către Asociaţia Pro Craiova și firmele subcontractate să efectueze lucrări“, se arată în completarea la plângerea penală făcută de Asociația Romarta. În document se arată că prejudiciul adus este de peste 27.000 de lei. „Conform art. 28 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova privind aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2014, adoptată în data de 28.11.2013, taxa pentru ocuparea temporară a terenurilor, aparţinând domeniului public şi privat, în scopul depozitării de diverse materiale și utilaje, precum și amplasarea de schele pentru efectuarea unor lucrări de contrucții/reparații clădiri, diferenţiate pe zone de atracţie comercială, era de 3 lei/m2 /zi, pentru zona 0 a orașului (în care se află zona centrală). Conform calculelor noastre, prejudiciul adus bugetului local este de 27345,57 lei“, se mai arată în document, care face apoi referire la faptul că primăria și Poliția Locală fuseseră sesizate în acest sens de președintele Asociației, Petru Ioan Becheru.
„Pe cale de consecință, având în vedere natura penală a faptelor sesizate, vă rugăm să verificați dacă s-au plătit taxele pentru ocuparea domeniului public cu schele și, în cazul în care nu s-au plătit sau au fost diminuate artificial, să solicitați autorităților locale, reprezentate prin dna Vasilescu Lia Olguța, să se constituie parte civilă, în prezenta cauză penală, cu sumele datorate pentru aceste taxe“, se arată în încheierea completării la plângere. Președintele Asociației Petru Becheru le-a prezentat procurorilor și măsurătorile efectuate cu aplicația Google Maps, pe baza cărora a calculat posibilul prejudiciu. „Asociația Romarta se va constitui parte civilă cu pretenția ca fațada blocului să fie adusă la culoarea originală, culoarea fiind schimbată ilegal, fără avizele necesare, cu obligația ca inculpații să ne plătească și sponsorizarea acordată special pentru blocul nostru de UTI și cheltuielile cu avocatul, al cărui nume va fi o mare surpriză“, a precizat președintele Asociației Romarta, Petru Ioan Becheru.

Au plătit ca să stea liniștiți

Blocurile de la Romarta au fost reabilitate de firma GMC Activ, care a subcontractat lucrările către firma Recon. Ambele sunt deținute de frații George și Marian Petcu. Contractul de sponsorizare pentru reabilitare a fost semnat doar pentru fațadele apartamentelor de la etajul I în sus. Patronii spațiilor comerciale de la parter, deși parte din asociație, au fost obligați să plătească personal reabilitarea. Nu au fost încântați, dar au plătit ca să nu aibă probleme. „A fost o cheltuială neașteptată, care nu a căzut bine nimănui. Eu am plătit circa 2.000-3.000 de lei pentru vopsirea fațadei și colantarea tocăriei. Toată lumea a simțit presiune, iar eu consider că acea culoare nu este cea adecvată. Să refaci decât fațada și să lași spatele blocului la fel… Din ce am auzit, dar nu pot proba, vopselurile folosite erau pe stoc de mai multă vreme. Oricum, mai bine suporți cheltuiala decât să ai un dușman ca primăria“, a declarat patronul unui spațiu comercial din cadrul Asociației Romarta, sub protecția anonimatului. Acesta nu este singurul nemulțumit. „Ni s-a spus că trebuie plătit, așa că am plătit. Nu a fost mult, dar nu ne-a plăcut culoarea, cel puțin la blocurile I, J, K. Dacă suntem mulțumiți? Întrebați dacă e vreunul mulțumit!“, a declarat un alt patron.

Președintei Asociației Pro Craiova i-au „crescut“ 80.000 de lei în conturi

În dosarul de corupție, procurorii DNA au instituit sechestru pe bunurile celor trei inculpați până la concurența sumei de 902.516 lei în cazul primarului Vasilescu, respectiv 568.291 de lei în cazul lui Radu Preda și Elena Daniela Popescu. Dar ce a sechestrat concret DNA?
Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, procurorii au poprit conturile bancare ale Liei Olguța Vasilescu deoarece aceasta nu are, oficial, bunuri mobile sau imobile. În declarația de avere, primarul figurează cu trei conturi: două depozite bancare deschise în 2013 la Garanti Bank, de 6.661 de euro, respectiv 303.899 de lei, și un cont curent deschis în 2006 în care are 1.629 de lei. La aceste bunuri se adaugă bijuterii estimate la 10.000 de euro fără ca vreo piesă să depășească 5.000 de euro. În rest, primarul nu are teren, casă, apartament sau mașină.
Pentru Elena Daniela Popescu, președinta Asociației Pro Craiova, intermedierea afacerii considerată penală de procurorii DNA pare să-i fi îngroșat contul. Dacă până în 2014 ea avea în proprietate un apartament de 54 de metri pătrați, cumpărat în 2012, și un autoturism Volks­wagen produs în 2001, în 2015 autoturismul a dispărut din declarația de avere și au apărut trei conturi consistente: două depozite bancare la ING Bank: unul de 10.000 de lei, deschis în 2013, și unul de 50.000 de lei, deschis în 2014. Tot în 2014, Popescu a deschis și un cont curent la Banca Transilvania, unde avea, în aprilie 2016, 20.000 de lei. Practic, în 2014, anul afacerii „Fațada“, Popescu a pus deoparte 70.000 de lei. Poate fi o simplă coincidență. Greu de înțeles este cum a reușit să economisească peste 15.000 de euro, în condițiile în care salariul ei de șef serviciu Resurse Umane la RAT și celelalte funcții din administrație i-au adus un venit de circa 25.000 de lei pe an, deci a avut un salariu de aproximativ 2.000 de lei net pe lună.
De precizat că în declarațiile de avere Popescu nu menționează vânzarea vreunui bun. Doar mașina a dispărut, dar nu putea obține pe ea mai mult de 2.000-3.000 de euro, cam cât depozitul de 10.000 de lei deschis în 2013. În cazul ei, procurorii DNA au pus sechestru pe apartament și pe conturi.

Radu Preda, cel mai bogat inculpat

De departe, cel mai bogat dintre cei trei inculpați este Radu Preda, fost director al RAADPFL, RAT Craiova și fost administrator public al Craiovei. Preda este titularul a 4.000 de metri pătrați de teren agricol, cumpărat în 2009, a 2.500 de metri pătrați de teren agricol în Craiova, cumpărat în 2013, și a 144 de metri pătrați de teren intravilan în Craiova, cumpărat în 2014. Soția sa deține 700 de metri pătrați de teren intravilan, cumpărat în 2005 în comuna Șimnicul de Sus. Tot soția este proprietara unei case construite la Șimnic în 2007, iar împreună cei doi au cumpărat o casă în Craiova, în 2014, cu o suprafață de 163 de metri pătrați.
În 2013 și 2015, declarațiile de avere ale lui Radu Preda consemnează vânzarea a două terenuri, pe care a obținut 11.910 euro în decembrie 2013 și 20.676 de euro în 2015. Preda a împrumutat 10.000 de euro de la Garanti Bank, în 2014, și a împrumutat în nume personal firma deținută de soția sa, Cartea Veche SRL, cu 44.000 de lei. Într-una din declarațiile sale de avere, Preda și-a trecut și veniturile de la botezul copilului, în sumă de 60.000 de lei. Banii nu par a fi o problemă pentru el.
În declarația de avere din 2014 figura cu venituri de 13.000 de lei de la RAADPFL, 2.800 de lei primite ca membru în Consiliul de Administrație al RAADPFL, 47.413 lei de la RAT din salariu și ca membru CA. În 2015, Preda a declarat venituri de 35.628 de lei din funcția de director general al RAT Craiova și membru CA, 17.194 de lei ca membru CA la Avioane Craiova și 1.198 de lei ca și consilier local. La acestea se adaugă venituri de 17.490 de lei obținute din închirierea imobilului de pe strada Calea Unirii 155. La rândul său, soția a avut venituri declarate din salarii de 9.438 de lei de la firma pe care o patronează, Cartea Veche SRL. Societatea, care are ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet, a avut profituri consistente raportate la cifra de afaceri în toți cei patru ani de când a fost înființată. De la un profit de 62.226 de lei la o cifră de afaceri de 94.205 lei în 2012, Cartea Veche a ajuns la un profit de 84.727 de lei la o cifră de afaceri de 173.000 de lei în 2015. Profitul și cifra de afaceri au fost asemănătoare în anii 2013 și 2014. În cazul său, DNA a pus sechestru pe patru loturi de teren, în suprafață totală de circa 2.000 de metri pătrați, situate în Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS