Ce opțiuni au candidații pentru admiterea la Universitatea din Craiova

Universitatea din Craiova a scos la concurs, pentru admiterea la studii de licență, 5.960 
de locuri la buget și taxă și a înregistrat un număr de 4.159 de candidați până pe 25 iulie (FOTO: Claudiu Tudor)
Universitatea din Craiova a scos la concurs, pentru admiterea la studii de licență, 5.960 de locuri la buget și taxă și a înregistrat un număr de 4.159 de candidați până pe 25 iulie (FOTO: Claudiu Tudor)

La cinci din cele 12 facultăți ale Universității din Craiova s-a finalizat etapa de înscriere pentru admiterea la studii de licență. Potrivit prorectorului Nicolae Panea, din primele date ale admiterii, absolvenții de liceu au ales domeniile de studiu în funcție și de oportunitățile pe care le oferă în prezent piața muncii din Oltenia. Concurența pe cele mai solicitate specializări a oscilat între doi și cinci candidați pe un loc finanțat de la buget. Se așteaptă, însă, să fie și multe specializări care rămân cu locuri neocupate, unul din motive fiind că numărul de absolvenți de liceu care au promovat bacalaureatul este mai mic decât cel al locurilor alocate învățământului superior. Reprezentanții rectoratului Universității din Craiova spun că situația locurilor libere va putea fi cunoscută abia săptămâna viitoare, întrucât la alte șapte facultăți înscrierile se derulează până vineri.

Procesul de înscriere la studiile de licență s-a finalizat la Facultatea de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Facultatea de Drept, Facultatea de Litere, precum și la Facultatea de Automatică și Calculatoare. La filierele vocaționale sport, arte, pedagogie, admiterea a presupus și probe de aptitudini, iar la Drept și Automatică candidații au avut de trecut și o probă scrisă. Până acum, rezultatele admiterii pe bază de concurs au fost date doar de Facultatea de Automatică, unde ultima medie a fost 8,86 pentru specializarea calculatoare și tehnologia informației cu predare în limba engleză și 8,66 pentru aceeași specializare, însă cu predare în limba română.

La restul facultăților, înscrierile se derulează până pe 29 iulie. Reprezentanții Universității din Craiova spun că, spre deosebire de sesiunile anterioare, anul acesta s-a văzut o reconfigurare a opțiunilor candidaților, în ceea ce privește specializările alese.

„Analizând situația parțială a admiterii, ne confruntăm cu o oarecare reconfigurare a opțiunilor elevilor din Oltenia. Este pentru prima dată în ultimii ani când Facultatea de Litere adună cei mai mulți candidați, respectiv 681 de înscriși. Este un succes anul acesta privind cifrele de înscrieri de la fiecare facultate. Participarea cea mai numeroasă la acest concurs este la Pedagogia învățământului primar și preșcolar, fiind înregistrați peste cinci candidați pe loc. La această specializare nu este număr foarte mare de locuri la buget, iar participarea este produsă și de conjunctura socială, de reașezarea sistemului de învățământ, de schimbările succesive în salarizarea învățătorilor și educatorilor, adică de obligativitatea de a avea studii superioare. În ceea ce privește specializarea Limbă – literatură, concurența este de trei candidați pe loc. Subliniez faptul că din analiza opțiunilor elevilor se poate observa o dorință foarte clară de siguranță. Facultatea de Litere oferă această siguranță poststudiu, este vorba de încadrări în domenii de activitate din sectorul bugetar. De asemenea, informatica este una dintre specializările de mare succes și oferă siguranța găsirii unui loc de muncă. La fel este și Ingineria produselor alimentare, din cadrul Facultății de Horticultură, unde sunt patru candidați pe loc. Au fost mulți candidați și la Facultatea de Educație Fizică și Sport, dar nu la profilurile sportive, ci la specializarea kinetoterapie, care este împărțită cu domeniul medical“, a precizat prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorectorul Universității din Craiova.

Vor rămâne locuri libere pentru sesiunea din toamnă

Reprezentanții Universi­tă­ții din Craiova spun că, spre deosebire de anii anteriori, nu au mai fost specializări care să aibă concurență de peste șapte candidați pe loc sau facultăți care să numere peste 1.000 de înscriși.

„De câțiva ani s-a așezat concurența, în sensul că nu mai sunt acele creșteri spectaculoase la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, cu șapte-opt candidați pe loc, având un total de câteva mii de concurenți. Nici la Drept nu mai sunt șase-șapte pe loc. La Drept și la Științe administrative sunt doi pe loc, la Economie și Administrarea Afacerilor, unde se derulează în continuare înscrieri până vineri, în top sunt specializările Management și Contabilitate, cu doi pe loc“, a subliniat prorectorul Nicolae Panea.

De asemenea, profesorii universitari spun că vor mai rămâne locuri libere și pentru o a doua sesiune de admitere. „Anul acesta au fost scoase la concurs 2.810 locuri la buget și 3.080 de locuri la taxă. Până în acest moment sunt înregistrați la Universitatea din Craiova 4.159 de candidați, cifră care ne indică faptul că vor mai rămâne locuri libere și pentru sesiunea de toamnă, care se va organiza în septembrie, când a fost stabilită admiterea pentru programele de master. Trebuie precizat faptul că anul acesta numărul absolvenților de liceu care au promovat bacalaureatul este destul de mic“, a mai spus prorectorul Nicolae Panea. La facultățile care au finalizat deja procesul de înscrieri se observă că vor mai fi locuri și la buget. De exemplu, la specializarea Inginerie electronică, telecomunicații și tehnologii informaționale din cadrul Facultății de Auromatică, Calculatoare și Electronică, pe cele 37 de locuri alocate la buget sunt înscriși doar 12 candidați, iar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, la secțiunea de arte vizuale, pe cele 27 de locuri la buget s-au înscris 21 de candidați. De asemenea, la secțiunea de Teatru și Artele spectacolului, din cele nouă locuri scoase la concurs au fost ocupate doar șase. Lista va continua și cu alte specializări, la care deocamdată înscrierile sunt în derulare. Situația exactă a specializărilor la care vor mai fi locuri libere atât la buget, cât și la taxă va fi cunoscută săptămâna viitoare, după cum precizează profesorii Universității din Craiova, iar calendarul admiterii va fi stabilit de fiecare facultate.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 27 iulie 2016

Actualitate

» No Antidote lansează un nou videoclip
» Gânduri în clar-obscur, surprinse în fotografii
» Colegiul Militar de la Craiova continuă “recrutările”
» Toaletele instituţiilor publice, prea puţin folosite
» Ultima zi de examen la UMF Craiova
» Muzeul Tezaurului de la Tismana
» Profesori de 10, fara post titularizabil
» Blocaţi temporar în parcarea subterană
» ASF a decis retragerea autorizației de funcționare pentru Carpatica Asig
» România, zguduită de două cutremure
» Decizie finală a CNATDCU: Victor Ponta a plagiat
» Ruxandra Draghia-Akli, numită director general-adjunct al DG RTD din cadrul Comisiei Europene
» Guvernul a aprobat Strategia pentru dezvoltarea funcției publice (SDFP) pentru 2016-2020
» Transportatorii de mărfuri şi persoane verificaţi de către poliţiştii de la Rutieră
» Asigurarea unui cadru instituțional și de management în administrație stabil, cuprinzător, coerent și transparent
» Sindicatele din sănătate sunt așteptate la o nouă rundă de negocieri cu Ministerul Sănătății
» Alertă de securitate pe aeroportul din Geneva, în urma unui apel telefonic
» Zeci de mii de persoane au fost evacuate în California din cauza incendiilor de vegetaţie
» Informaţii utile absolvenţilor promoţiei 2016
» Lista neagră a pesticidelor din Uniunea Europeană
» OUG privind votul românilor din Diaspora, în dezbatere publică până la mijlocul lui august
» Premierul britanic, în vizită la Varșovia pentru a discuta situația polonezilor din Regat
» 11 candidaţi pe un loc la Academia de Poliţie
» Lucrări pe A2 Bucureşti – Constanţa
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale
» Wizz Air reduce astăzi cu 20% tarifele pe toate rutele
» Dacian Cioloș împlinește astăzi 47 de ani
» Ministerul Justiţiei a lansat consultarea publică pentru reducerea supraaglomerării din penitenciare
» Contestația lui Ponta la decizia de plagiat a fost respinsă

Dolj

» Se opreşte apa potabilă în mai multe localităţi din Dolj şi Gorj
» Începe a patra campanie de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor din acest an
» Dolj: Prinşi conducând fără permis
» Şoferi blocaţi temporar în parcarea subterană din Craiova
» Dolj: Posesor de mandat în spatele gratiilor

Gorj

» 50 de tineri din 6 ţări vor veni în judeţul Gorj
» Târgu Jiu: Spectacol dedicat minorităţilor
» Gorj: Continuă căutările fetiţei dispărute în Jiu
» Gorj: Daniel Antonie a scăpat de măsura controlului judiciar
» Măsuri de ordine publică la meciul de fotbal dintre Pandurii Târgu Jiu – Maccabi Tel Aviv

Olt

» Olt: Exercițiu accident naval pe fluviul Dunărea

Mehedinţi

» Poliţiştii rutieri mehedinţeni în acţiune
» Măsuri de protecție socială pentru salariații disponibilizați de la RAAN Drobeta Turnu Severin
» Acţiuni de prevenţie în localităţile mehedinţene Cujmir şi Punghina

Vâlcea

» Noi reglementări de circulaţie în zona centrală a municipiului Râmnicu Vâlcea

Sport

» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu l-a cooptat și pe George Țucudean
» Handbal (f) / Selecționerul României vrea o echipă mult mai puternică la JO 2016 decât la CM 2015
» Fotbal / CS Universitatea Craiova, pusă la soare de LPF
» Roger Federer încheie prematur sezonul 2016
» Fotbal / Golgheterul Ligii a II-a din sezonul trecut va evolua la Pandurii
» Simona Halep s-a calificat în optimile turneului de la Montreal

Top