Adrian Mititelu, judecat pentru transferul lui Costea la Steaua

Mititelu este acuzat de procurorii DNA că l-a vândut pe Mihai Costea la Steaua București deși jucătorul era sub sechestrul Fiscului
Mititelu este acuzat de procurorii DNA că l-a vândut pe Mihai Costea la Steaua București deși jucătorul era sub sechestrul Fiscului

Procurorii anticorupție au anunțat, ieri, trimiterea în judecată a lui Adrian Mititelu, finanțatorul fostei echipe de fotbal FC Universitatea Craiova, acuzat de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și înșelăciune. În același dosar a fost deferit justiției și Gigel Preoteasa, secretar al SC Fotbal Club U Craiova SA. Anchetatorii susțin că faptele penale ar fi fost comise de cei doi inculpați cu ocazia transferului jucătorului Mihai Costea la Steaua București, club care s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 1,1 milioane de euro.

Anchetatorii din cadrul Direcției Naționale Anticoru­pție – Serviciul Teritorial Craiova susțin că atât Adrian Mititelu, administrator și director general unic al SC Fotbal Club U Craiova SA, cât și Gigel Preoteasa, secretarul aceleiași firme, au comis două infracțiuni – evaziune fiscală și înșelăciune, cu ocazia transferului atacantului Mihai Costea la Steaua București.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, pe data de 31 ianuarie 2011, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pus sechestru pe drepturile federative de joc a 39 de jucători de fotbal, care activau în baza unor contracte de muncă/convenții civile la Universitatea Craiova. Asta pentru că SC Fotbal Club U Craiova SA avea datorii la stat în valoare totală de 9.906.095 de lei, bani pe care Fisul încerca să-i obțină prin executare silită.

În timpul executării silite, SC Fotbal Club U Craiova SA nu putea dispune de drepturile jucătorilor decât cu aprobarea Fiscului și numai după achitarea integrală a sumelor înscrise în titlul executoriu, „cu condiția constituirii unei garanții la nivelul sumei poprite sau cu condiția virării contravalorii indemnizației de transfer a jucătorului în contul indicat de organul fiscal“, au reținut procurorii anticorupție.

Cu toate acestea, Mititelu ar fi hotărât să-l vândă pe Mihai Costea fără știrea Fiscului. „Deși cunoștea aspectele arătate mai sus, SC Fotbal Club U Craiova SA, prin administratorul său și directorul general unic, Mititelu Adrian Marin, și prin secretarul general Preoteasa Gigel, fără să aducă la cunoștință intenția de transfer și fără să solicite o aprobare de natura celei menționate anterior, a încheiat la data de 23 martie 2011 acordul de transfer al unui jucător“, au mai explicat anchetatorii craioveni.

Steaua vrea înapoi milionul de euro

În baza acordului de transfer, pe data de 24 martie 2011, Mititelu a încasat într-un cont bancar deschis în aceeași zi contravaloarea sumei de 1.100.000 de euro (5.627.864 de lei). Din această sumă, tot pe 24 martie 2011, au fost efectuate mai multe plăți. Astfel, cu o parte din bani au fost achitate salariile angajaților clubului, „iar o sumă importantă a fost transferată în contul unei societăți comerciale controlată prin interpuși de același inculpat“, au mai explicat procurorii. Suma de bani rămasă în cont a fost executată de bancă, iar banii au ajuns într-un cont pus la dispoziție de organul fiscal.

În urma anchetei, s-a mai stabilit că Mihai Costea nu a putut fi legitimat la Steaua București, iar transferul nu a putut fi înregistrat la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF). Motivul a fost acela că LPF a comunicat reprezentanților clubului Steaua București că jucătorul nu putea face obiectul unui transfer, fiind sub sechestrul Fiscului. Mai mult decât atât, anchetatorii susțin că Steaua București nu ar fi plătit suma de 1,1 milioane de euro dacă știau care este situația lui Mihai Costea.

„Această împrejurare nu a fost cunoscută la data de 23 martie 2011 de către semnatarii acordului de transfer din partea clubului cesionar, care, dacă ar fi cunoscut-o, nu ar fi încheiat acordul de transfer și nu ar fi achitat integral suma prevăzută în acest act“, se mai arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

În acest dosar, Steaua București s-a constituit parte civilă cu suma de 5.627.864 de lei, iar Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova, cu suma de 4.032.764 de lei. Pentru recuperarea acestor sume, procurorii anticorupție au pus sechestru pe mai multe imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Mititelu se apără pe Facebook

Adrian Mititelu a explicat pe pagina sa de Facebook că a fost trimis în judecată deși Mihai Costea nu a mai fost transferat la Steaua București, ci a fost legitimat ca jucător liber de contract.

„Am fost trimis în judecată în ciuda faptului că așa-zisul transfer nu s-a mai finalizat, jucătorul fiind legitimat la FC Steaua în postura de jucător liber de contract. FRF/LPF/Sandu/Dagomir au fost deja condamnați pentru sustragere de sub sechestru inclusiv a jucătorului Costea Mihai Alexandru. Imediat dupa încheierea contractului între FC Universitatea Craiova și FC Steaua București, clubul a achitat suma de 1,6 milioane lei către Fisc, deși suma pentru care se instituise sechestru era de un milion de lei. Clubul FC Steaua nu a fost în nici un fel prejudiciat deoarece s-a înscris la masa credală pentru suma de 1,1 milioane de euro plătită, pe de altă parte l-a legitimat pe Costea Mihai în condiții mult mai avantajoase. Toate sumele de bani provenite de la clubul FC Steaua au fost folosite la plata salariilor jucătorilor. Mai mult, FC Steaua București a legitimat fără nici o contraprestație și jucătorii Florin Costea și Andrei Prepeliță, participând astfel în mod direct la denunțarea unor contracte cu clauze de reziliere de 20 milioane de euro“, a susținut Adrian Mititelu. Dosarul a fost înregistrat deja pe rolul Tribunalului Dolj, însă până ieri instanța nu fixase primul termen de judecată.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

26 septembrie 2016

Lucrări pe A2 Bucureşti – Constanţa

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că, astăzi, până la ora 17.00, pe autostrada A2 Bucureşti – Constanța, pe sensul de mers către Constanța, între kilometrii 51 şi 56, lucrări de frezare şi asfaltare, cu ...
26 septembrie 2016

Lucrări pe Autostrada Bucureşti – Piteşti

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că astăzi până la orele 16.00 se vor executa lucrări la glisierele mediene pe autostrada Bucureşti – Piteşti, la kilometrul 59, pe sensul de mers către Piteşti. În această ...

Sumarul ediției de marţi, 26 iulie 2016

Actualitate

» Expoziţie de final de curs
» Tot mai puţini donatori eligibili
» Staţiunea Gighera, în paragină de ani de zile
» 600 de locuri libere în învăţământul profesional
» Spre ce facultăţi se îndreaptă elevii din Oltenia?
» Cantonamentul din Luncă, în întârziere
» Strada cu nume de flori si mormane de gunoi
» Gabriel Oprea a plagiat în teza de doctorat
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Germania: Împușcături la o clinică universitară din Berlin
» Proiectul Discover la a treia ediție în Craiova
» Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică programele “Casa Verde” și “Casa Verde Plus”
» Iohannis: Turcia, un partener strategic al României și un aliat indispensabil al NATO
» Somalia: Cel puțin 13 persoane ucise într-un dublu atentat sinucigaş
» Horia Simu susține că fostul consilier la Președinție Daniel Moldoveanu a luat 25% din banii de la ANRP
» Franța: Doi bărbați înarmați cu cuțite au luat câțiva ostatici într-o biserică
» Explozii puternice şi focuri de armă în apropiere de aeroportul internaţional Mogadishu din Somalia
» Traficul pe DN6 este oprit
» Prognoza meteo în august, septembrie şi octombrie
» Imigranţi extracomunitari, în greva foamei în Serbia, la frontiera cu Ungaria
» Prima zi a Convenției Democrate din SUA a fost cu huiduieli și controverse
» Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se întruneşte la Palatul Cotroceni
» Cel puţin 19 morţi şi zeci de răniţi într-un atac comis în Japonia

Publireportaj

» Concurs de pescuit la Radovan

Dolj

» 15 poduri şi podeţe de pe raza Regionalei Craiova intră în reabilitare
» Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Irineu, la ceas aniversar
» Craiova: Autoturismele înmatriculate în străinătate verificate de polițiștilor rutieri
» Craiova: Restricţii de circulaţie de Ziua Imnului Naţional
» Restricţii de circulaţie în centrul Craiovei
» Craiova: Se vor distribui pachetele cu alimente oferite din fondurile bugetului local
» Craioveni cercetaţi pentru conducerea unori autoturisme neînmatriculate
» Dolj: Bărbat reținut pentru tentativă la viol şi furt calificat
» Continuă căutările celor două fete înecate în Jiu

Gorj

» Muzeul Tezaurului de la Tismana, unicul spațiu expozițional de acest fel din Europa, a fost inaugurat
» Gorj: Tineri reţinuţi după ce au sustras două vaci
» Gorj: Continuă căutările fetiţei dispărute în Jiu
» Gorj: Un şef din CEO a demisionat
» Accident cu victimă pe DN67, Drobeta Turnu Severin – Târgu Jiu

Olt

» Arderile necontrolate de miriști în Olt au făcut o victimă

Mehedinţi

» Mehedinţi: 13 tineri se pregătesc pentru a deveni ofițeri jandarmi
» Razii pe şoselele din Mehedinţi
» Mehedinţi: Cercetaţi pentru înşelăciune cu un prejudiciu de peste 2.000.000 de lei
» Mehedinţi: 15 unități de învățământ din mediul urban și 228 din mediul rural nu sunt autorizate sanitar

Vâlcea

» Poliţiştii vâlceni au dat peste 130 de amenzi într-o zi
» Vâlcea: Cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului
» Se circulă cu dificultate pe DN7 Sibiu – Râmnicu Vâlcea

Sport

» Fotbal / Adrian Popescu, la ceas aniversar
» Tenis: Simona Halep și Monica Niculescu, calificate în optimile probei de dublu la Montreal
» Fotbal / Pandurii Târgu Jiu l-a transferat pe Lucian Sânmărtean

Magazin

» Avionul Solar Impulse 2 a încheiat cu succes înconjurul lumii

Top