17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenţie, e sezonul enterocolitelor! - Lubeniţele şi legumele i-au băgat pe craioveni în spital

Atenţie, e sezonul enterocolitelor! – Lubeniţele şi legumele i-au băgat pe craioveni în spital

Toţi comercianţii vor fi obligaţi să se înregistreze şi să facă analiza produselor pe care urmează să le comercializeze
Toţi comercianţii vor fi obligaţi să se înregistreze şi să facă analiza produselor pe care urmează să le comercializeze

Mulţi craioveni au ajuns în ultimele săptămâni la medicii de familie sau la spital, cu stări de vomă, dureri abdominale și diaree, după ce au consumat lubeniţă sau alte legume. Această problemă a fost sesizată şi reprezentanţilor Prefecturii Dolj, care au solicitat Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului (CRPC), dar şi Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj să intervină de urgenţă, având în vedere creşterea numărului de astfel de cazuri la nivel naţional. „În ultima perioadă, am avut în medie trei-cinci pacienţi pe săptămână care au acuzat stări de vomă, diaree după consumul de lubeniţă sau roşii. Sunt mult mai mulţi pacienţi, atât copii, cât şi adulţi, decât în anii anteriori care s-au plâns că s-au simţit rău după ce au consumat astfel de produse. În urmă cu câteva zile, s-a prezentat la cabinet un copil care după ce a mâncat lubeniţă a avut o serie de reacţii extrem de ciudate: un edem al buzelor, stare de rău. Părinţii mi-au spus că a avut aceste reacţii după ce a mâncat câteva guri dintr-un dop de lubeniţă. Contează foarte mult şi organismul pacientului, dacă are o sensibilitate anume. Recomand însă tuturor persoanelor care se simt rău după consumul unor alimente sau produse să se prezinte imediat la medic pentru că există riscul de deshidratare, alergii sau altfel de probleme. Având în vedere numărul mare de pacienţi care s-au prezentat la cabinet, este foarte important să tragem un semnal de alarmă, să fim foarte atenţi de unde procurăm alimentele sau legumele“, a spus Mihaela Gongu, medic de familie din Craiova.
Săptămâna trecută, la Prefectură a avut loc un consiliu consultativ în care s-au pus în discuţie aceste probleme semnalate de cetăţeni după consumul anumitor produse. „Am explicat că este foarte greu să controlăm toţi comercianţii de legume şi fructe, având în vedere că astfel de produse sunt vândute în multe din cazuri de producători mici, chiar în satele în care aceştia cultivă. Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va face un demers la nivel naţional pentru că este o problemă gravă, înainte de a fi comercializate aceste produse ar trebui testate“, a spus Gheorghe Marinescu, directorul CRPC.

„Dacă va fi legiferat acest ordin, toţi producătorii vor fi obligaţi să se înregistreze la noi şi să facă autocontrolul legumelor şi fructelor scoase la vânzare“

Reprezentanţii DSVSA Dolj au menţionat că această problemă a fost pusă în discuţie de ANSVSA şi că până în toamnă va apărea un ordin care să îi oblige pe toţi comercianţii să se înregistreze şi să facă analiza produselor pe care urmează să le comercializeze. În Dolj, la DSVSA nu a fost depusă însă nici o sesizare scrisă în ultimii ani legat de problemele apărute după consumul de lubeniţă, roşii sau alte legume. „Pe site-ul Autorităţii a fost postat Ordinul 111/2008, care este în dezbatere publică timp de 30 de zile, conform Legii 544. Se așteaptă însă atât opiniile industriei de profil, cât și cele ale fermierilor, micilor producători, astfel încât să se ajungă la o formă finală unanim agreată, pentru că sunt propuse modificări semnificative ale actului normativ, diferențierea industriei agroalimentare de producția micilor afaceri de familie, controlată sanitar-veterinar. Dacă va fi legiferat acest ordin, toţi producătorii vor fi obligaţi să se înregistreze la noi şi să facă autocontrolul legumelor şi fructelor scoase la vânzare. Ordinul 111/2008 va reglementa inclusiv diversificarea gamei de produse pe care micul producător le poate comercializa. În acest moment, noi efectuăm analize la legume sau fructe, la cerere, în laboratoarele noastre. Atâta timp cât nu primim sesizări, este foarte greu de controlat. Dacă dintr-un lot care este scos la vânzare se îmbolnăveşte o singură persoană, este greu de spus că acest lucru se întâmplă după consumul acelui produs. De aceea, îi sfătuim pe toţi doljenii care se simt rău după consumul unui anumit produs să îl aducă la analiză. Şi să fie foarte atenţi de unde cumpără legume şi fructe. Am efectuat în anii trecuţi astfel de analize, însă nu au fost depăşiri ale nivelului de pesticide din produse“, a spus Andrei Butaru, director DSVSA Dolj.

„Nu am sesizat nimic cu caracter epidemiologic“

Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova au precizat că în această perioadă au în jur de 200 de cazuri de enterocolită pe lună. „Aceasta este media, în general, cam în fiecare vară. Nu putem spune că multe cazuri ajung la spital după ce au consumat lubeniţă, oamenii spun în general de fructe. Nu am sesizat nimic în acest sens cu caracter epidemiologic. Noi avem datoria să ne alarmăm în aceste situații și să raportăm cazurile dacă observăm că incidența lor crește foarte mult sau dacă sesizăm că mai mult de trei persoane au venit cu probleme la spital după ce au consumat același produs. În această perioadă, oamenii trebuie să fie mult mai atenți la regulile de igienă. Să se spele tot timpul pe mâini înainte de a consuma lubeniță sau alte fructe. Să cumpere lubeniță proaspătă și să aibă grijă de unde o ia, să nu fie ținută în soare. După codița de la lubeniță își pot da seama dacă este veche sau nu, dacă este pălită codița înseamnă cu lubenița nu este bună de consumat“, a spus dr. Constantin Ecobici, purtător de cuvânt al Spitalului „Victor Babeș“.
Medicii specialişti atenţionează doljenii să spele întotdeauna fructele şi legumele înainte de a le consuma, pentru a evita îmbolnăvirile. Pe coaja oricărui fruct există foarte multe microorganisme, care în momentul în care ai tăiat coaja, dacă nu ai spălat-o, pot să ajungă în interiorul fructului. În plus, transportate prin căldură, microorganismele se înmulţesc pentru că în fruct au condiţii foarte bune. Dacă oamenii consumă aceste fructe, atunci riscul să apară boli diareice acute este inevitabil.

Beneficiile pepenelui roşu

Conţinutul crescut de potasiu din pepenele roşu este extrem de important în prevenirea formării pietrelor la rinichi şi dizolvarea acestora prin reducerea concentraţiei de acid uric din sânge, are un conţinutul extrem de scăzut de grăsimi şi colesterol, iar apa în concentraţie de peste 92% are proprietăţi diuretice, făcând din acest fruct un ajutor în procesul de detoxifiere şi slăbire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS