17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPodeţele modernizate cu fonduri UE au intrat la apă

Podeţele modernizate cu fonduri UE au intrat la apă

 

 

Au apărut primele probleme la unul din ultimele drumuri judeţene modernizate în Gorj. Este vorba de DJ 672 Ciuperceni-Godineşti-Tismana-Peştişani-Brădiceni-Buduhala. Şoseaua are o lungime de 43 km şi a beneficiat de lucrări de modernizare, care au fost finalizate cu greu, la finalul anului trecut. În localitatea Boroşteni, din comuna Peştişani, la ultimele ploi, apele au acoperit de fiecare dată drumul, nemaiputând să treacă pe sub podeţe. Localnicii sunt de părere că podeţele au fost subdimensionate, căci înainte de modernizarea şoselei, carosabilul şi grădinile nu se inundau. „Vreau să vă spun câte ceva despre calitatea proiectului acestei lucrări sau despre calitatea execuţiei – dacă proiectul a fost respectat înseamnă că nu a fost bun!… În lunile iunie – iulie din acest an, am locuit timp de trei săptămâni în casa părintească şi în acest interval de timp satul s-a confruntat cu câteva ploi rapide, de vară, care au avut efecte – inundaţii – pe care eu, la vârsta de 55 de ani, nu le-am mai întâlnit în acea zonă din satul Boroşteni în care este situată casa mea. Ploi de acest gen am mai întâlnit, chiar mai puternice, dar care nu au produs astfel de efecte. Principala cauză a acestor inundaţii o reprezintă proasta dimensionare sau proasta execuţie a podurilor de acces la locuinţe. Zona în care se află casa este în pantă, cu orientare nord-sud, casa fiind în partea de sud. În partea de nord a drumului a fost construit un şanţ corect dimensionat, cred eu, din beton dalat, de formă trapezoidală, cu baza mică de 0,5 metri, baza mare de peste un metru şi adâncimea de 0,5 metri, destinat să preia torenţii de pe dealurile adiacente. Problema este că orificiile de traversare a podurilor au dimensiunea de aproximativ 22 cm, care permit trecerea unui volum de apă de patru-cinci ori mai mic decât poate prelua şanţul. Din această cauză, la ploile de vară, orificiile podurilor nu mai permit trecerea întregii cantităţi de apă, aceasta revărsându-se peste drum în curţile, beciurile şi locuinţele situate în partea de sud a drumului. Menţionez că astfel de situaţii nu s-au înregistrat înainte de «modernizarea» drumului“, a povestit George Enescu, care deţine o gospodărie în zonă.

Investiţie de 37 de milioane de lei

Mai multe familii din Peştişani sunt afectate de această situație. Anul trecut, în jurul modernizării drumului respectiv a apărut un scandal care viza anumite deficienţe. În cele din urmă, s-a reuşit încheierea lucrărilor, iar şoseaua a fost inaugurată. În cazul în care nu s-ar fi încheiat modernizarea şoselei la finalul lui 2015, exista riscul ca beneficiarul, Consiliul Judeţean Gorj, să returneze fondurile. Anul trecut, Cornel Cimpoieru, director în cadrul Întreprinderii de Drumuri şi Poduri Gorj, care a modernizat şoseaua, declara că garanţia de bună execuţie a lucrărilor este de doi ani. Astfel, orice degradare care va apărea pe carosabil intră în sarcina constructorului, care are obligaţia să o remedieze imediat. „Au fost executate casete de supralărgiri. A fost aşternut stratul de egalizare şi binder şi stratul de uzură. Pe lângă reabilitarea drumului, s-au mai reabilitat opt poduri din cele 13 existente pe DJ 672, iar cinci poduri au fost nou-construite. Au fost realizate accesele la proprietăţi, dispozitivele de scurgere a apei. Este vorba de şanţuri de pământ, dalate, şi podeţe transversale, marcaje, semnalizare cu stâlpi şi indicatoare. Lucrările au început în 2014 şi au fost finalizate pe 28 decembrie, iar recepţia va fi gata până la sfârşitul anului 2015“, potrivit lui Cornel Cimpoieru.

Vor monitoriza investiţia

Oana Paloş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj, a declarat că investiţia este monitorizată, iar o echipă se va deplasa în zonă: „Proiectul este în regulă – respectă standardele, dar a fost cod portocaliu şi galben. Referitor la dispozitivele de scurgere a apelor, şanţuri, accesul la proprietăţi, acestea au fost executate în conformitate cu normele şi documentaţia, caietul de sarcini şi proiectul, cu respectarea normativelor în vigoare. Faptul că a plouat abundent, şi ne-am aflat pe un cod critic de ploi şi vijelii cu fenomene meteorologice de intensitate mare şi periculoase şi cu instabilitate atmosferică peste pragul critic, a condus la depăşirea capacităţii de preluare a apei. Zona va fi monitorizată pentru a se vedea cum se comportă în continuare. Se va ţine cont de părerile cetăţenilor şi se va verifica de fiecare dată în zonă“, a declarat Oana Paloş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS