10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBulgari arestați pentru fraudarea unui bancomat din Craiova

Bulgari arestați pentru fraudarea unui bancomat din Craiova

(Foto: Arhiva GdS)
(Foto: Arhiva GdS)

Doi cetățeni bulgari de 30 de ani, un bărbat și o femeie, au fost reținuți vineri de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, fiind acuzați de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și deținere de instrumente în vederea falsificării de valori. În baza probelor aduse de procurori, magistrații Tribunalului Dolj au dispus măsura arestării lor preventive pentru 30 de zile.

Doi cetăţeni bulgari au fost ridicaţi vineri dimineață de poliţiştii de la Crimă Organizată, dintr-un hotel din Craiova, sub suspiciunea că au montat un dispozitiv de skimming la un bancomat din oraş, alte şapte astfel de dispozitive fiind găsite asupra lor în urma percheziţiei. Anunțul a fost făcut de Poliţia Română, care menționa că bulgarii, bănuiţi de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, au fost depistați de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pe terasa unui hotel din Bănie.
Acțiunea a avut loc în noaptea de joi spre vineri, suspecții fiind conduși în jurul orei 3.00 la audieri, cu ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pentru ca vineri magistrații Tribunalului Dolj să dispună, în baza probelor aduse de procurori, măsura arestării preventive pentru 30 de zile. Dacă polițiștii de la BCCO nu s-ar fi mișcat rapid și nu i-ar fi găsit în timp relativ scurt pe cei doi, bulgarii ar fi scăpat, ei intenționând să părăsească orașul în dimineața aceleiași zile.
Toată această acțiune a pornit de la o simplă sesizare. „Joi am fost sesizați că un ATM din cartierul Brazda lui Novac ar fi fost fraudat. Un cetățean care a dorit să scoată o sumă de bani a văzut un dispozitiv suspect și a anunțat poliția. S-a dovedit că era vorba de un dispozitiv de skimming, care se amplasează pe fanta unde se introduce cardul în bancomat și are menirea de a lua datele de pe cardul respectiv. În urma acțiunii derulate de polițiștii BCCO, au fost identificați doi cetățeni bulgari de 30 de ani, bărbat și femeie, care se aflau pe terasa unui hotel din Craiova. La percheziția corporală asupra celor doi s-au găsit, în prima fază, 13 carduri bancare, mai multe cartele telefonice, înscrisuri cu bancomate din Craiova și chitanțe de la diverse ATM-uri, un dispozitiv de tip skimming și un stick de memorie. În plus, bulgarii aveau asupra lor 200 de lei, 400 de euro și 400 de leva“, au precizat reprezentanții BCCO Craiova.

Se pare că bulgarii preferau sudul României

După ce au luat mandat de percheziție de la Tribunalul Dolj, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova au mai descoperit în camera celor doi suspecți și în mașina acestora cu numere de Bulgaria mai multe dispozitive de tip skimming, laptopuri, diverse înscrisuri, carduri bancare, plasticuri prevăzute cu bandă magnetică și baghete cu camere de filmat, care se montează, de asemenea, pe bancomat și cu ajutorul cărora se pot citi codurile PIN ale cardurilor. Probele găsite de polițiști au fost suficiente pentru reținerea celor doi bulgari pentru 24 de ore și, ulterior, arestarea lor pentru 30 de zile, sub suspiciunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și deținere de instrumente în vederea falsificării de valori.
Se pare că bulgarii nu ar fi fost la prima tentativă de a frauda bancomate din Craiova și că ar mai fi acționat, cu predilecție, în zona de sud a țării. Din spusele polițiștilor, suspecții aveau un plan foarte bine pus la punct. Nu stăteau mai mult de trei-patru zile într-un oraș, timp în care acționau rapid și schimbau frecvent hotelurile unde se cazau, tocmai pentru a nu fi depistați. În cazul de față, polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT continuă cercetările pentru descoperirea întregii activități infracționale a celor doi cetățeni bulgari.

Cum să nu deveniți victima unei fraude la bancomat

Polițiștii doljeni îi avertizează pe oameni că la bancomate este posibil să fie instalate dispozitive prin intermediul cărora sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărților de credit și care, ulterior, sunt folosite pentru clonarea acestora. Pentru a preveni situațiile în care cetățenii pot deveni victimele unor astfel de operațiuni, poliția recomandă ca la utilizarea cardurilor de credit să țină cont de următoarele sfaturi: verificați atent bancomatul înainte de utilizare, mai exact verificați tastatura și locul unde se introduce cardul, pentru a depista dacă sunt dispozitive atașate; orice suspiciune asupra bancomatului trebuie sesizată de îndată unității bancare și poliției; nu permiteți nimănui să folosească cardul dumneavoastră și nu dezvăluiți codul PIN nici unei persoane, indiferent de pretextul solicitării; asigurați-vă că în momentul tastării codului PIN acesta nu poate fi înregistrat de nici un dispozitiv de înregistrare video, special montat; nu treceți codul PIN pe cardul de credit; nu furnizați date confidențiale despre conturile bancare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS