Bulgari arestați pentru fraudarea unui bancomat din Craiova

(Foto: Arhiva GdS)
(Foto: Arhiva GdS)

Doi cetățeni bulgari de 30 de ani, un bărbat și o femeie, au fost reținuți vineri de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, fiind acuzați de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și deținere de instrumente în vederea falsificării de valori. În baza probelor aduse de procurori, magistrații Tribunalului Dolj au dispus măsura arestării lor preventive pentru 30 de zile.

Doi cetăţeni bulgari au fost ridicaţi vineri dimineață de poliţiştii de la Crimă Organizată, dintr-un hotel din Craiova, sub suspiciunea că au montat un dispozitiv de skimming la un bancomat din oraş, alte şapte astfel de dispozitive fiind găsite asupra lor în urma percheziţiei. Anunțul a fost făcut de Poliţia Română, care menționa că bulgarii, bănuiţi de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, au fost depistați de poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pe terasa unui hotel din Bănie.

Acțiunea a avut loc în noaptea de joi spre vineri, suspecții fiind conduși în jurul orei 3.00 la audieri, cu ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pentru ca vineri magistrații Tribunalului Dolj să dispună, în baza probelor aduse de procurori, măsura arestării preventive pentru 30 de zile. Dacă polițiștii de la BCCO nu s-ar fi mișcat rapid și nu i-ar fi găsit în timp relativ scurt pe cei doi, bulgarii ar fi scăpat, ei intenționând să părăsească orașul în dimineața aceleiași zile.

Toată această acțiune a pornit de la o simplă sesizare. „Joi am fost sesizați că un ATM din cartierul Brazda lui Novac ar fi fost fraudat. Un cetățean care a dorit să scoată o sumă de bani a văzut un dispozitiv suspect și a anunțat poliția. S-a dovedit că era vorba de un dispozitiv de skimming, care se amplasează pe fanta unde se introduce cardul în bancomat și are menirea de a lua datele de pe cardul respectiv. În urma acțiunii derulate de polițiștii BCCO, au fost identificați doi cetățeni bulgari de 30 de ani, bărbat și femeie, care se aflau pe terasa unui hotel din Craiova. La percheziția corporală asupra celor doi s-au găsit, în prima fază, 13 carduri bancare, mai multe cartele telefonice, înscrisuri cu bancomate din Craiova și chitanțe de la diverse ATM-uri, un dispozitiv de tip skimming și un stick de memorie. În plus, bulgarii aveau asupra lor 200 de lei, 400 de euro și 400 de leva“, au precizat reprezentanții BCCO Craiova.

Se pare că bulgarii preferau sudul României

După ce au luat mandat de percheziție de la Tribunalul Dolj, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova au mai descoperit în camera celor doi suspecți și în mașina acestora cu numere de Bulgaria mai multe dispozitive de tip skimming, laptopuri, diverse înscrisuri, carduri bancare, plasticuri prevăzute cu bandă magnetică și baghete cu camere de filmat, care se montează, de asemenea, pe bancomat și cu ajutorul cărora se pot citi codurile PIN ale cardurilor. Probele găsite de polițiști au fost suficiente pentru reținerea celor doi bulgari pentru 24 de ore și, ulterior, arestarea lor pentru 30 de zile, sub suspiciunea de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și deținere de instrumente în vederea falsificării de valori.

Se pare că bulgarii nu ar fi fost la prima tentativă de a frauda bancomate din Craiova și că ar mai fi acționat, cu predilecție, în zona de sud a țării. Din spusele polițiștilor, suspecții aveau un plan foarte bine pus la punct. Nu stăteau mai mult de trei-patru zile într-un oraș, timp în care acționau rapid și schimbau frecvent hotelurile unde se cazau, tocmai pentru a nu fi depistați. În cazul de față, polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT continuă cercetările pentru descoperirea întregii activități infracționale a celor doi cetățeni bulgari.

Cum să nu deveniți victima unei fraude la bancomat

Polițiștii doljeni îi avertizează pe oameni că la bancomate este posibil să fie instalate dispozitive prin intermediul cărora sunt copiate datele de pe benzile magnetice ale cărților de credit și care, ulterior, sunt folosite pentru clonarea acestora. Pentru a preveni situațiile în care cetățenii pot deveni victimele unor astfel de operațiuni, poliția recomandă ca la utilizarea cardurilor de credit să țină cont de următoarele sfaturi: verificați atent bancomatul înainte de utilizare, mai exact verificați tastatura și locul unde se introduce cardul, pentru a depista dacă sunt dispozitive atașate; orice suspiciune asupra bancomatului trebuie sesizată de îndată unității bancare și poliției; nu permiteți nimănui să folosească cardul dumneavoastră și nu dezvăluiți codul PIN nici unei persoane, indiferent de pretextul solicitării; asigurați-vă că în momentul tastării codului PIN acesta nu poate fi înregistrat de nici un dispozitiv de înregistrare video, special montat; nu treceți codul PIN pe cardul de credit; nu furnizați date confidențiale despre conturile bancare.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 19 iulie 2016

Actualitate

» Turcia: Peste 15.000 de angajați din Educație au fost demiși; licențele posturilor ce au legături cu Gulen au fost anulate
» Doi deţinuţi români au evadat dintr-o închisoare elveţiană
» Curtea de Apel Piteşti a decis: Inculpaţii din dosarul “Berevoeşti“ rămân în arest
» Inspecția Sanitară a sesizat nereguli la Spitalul Bagdasar-Arseni
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Ministrul Voiculescu: Corupţia ucide şi acest lucru nu este nicăieri mai evident decât în sănătate
» MAE confirmă decesul unui cetățean român în urma atacului de la Nisa
» Doctoriţa Roiu de la Spitalul de Arşi din Bucureşti criticată de colegi, după ce a filmat viermii de pe rana unui pacient
» Premierul Dacian Cioloş: Corupţia coroborată cu indiferenţa poate să ucidă
» MAE: Românii care au fost daţi dispăruţi pe SOS Nice nu se aflau în zona respectivă la momentul atacului
» Marea Britanie: Trei persoane au murit în urma unui atac armat
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Taiwan: Accident de autocar soldat cu moartea tuturor pasagerilor
» Turcia: Generalul Akin Ozturk, artizanul tentativei de puci
» Pictoriţa Medi Dinu a murit la 107 ani
» Un al patrulea român este dat dispărut în urma atacului din Franţa
» Turcia suspendă concediul anual pentru peste 3 milioane de funcționari publici
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale
» Accident pe Autostrada A1, Bucureşti – Piteşti
» Astăzi are loc repartizarea computerizată la licee
» Grevă la calea ferată elenă
» Germania: Atac într-un tren, cel puțin 20 de răniți
» Rechizitoriu DNA: Dragnea știa că cele două angajate de la DGSAPC lucrau, de fapt, la PSD Teleorman

Dolj

» Datini și obiceiuri de vară, în Piaţa „Fraţii Buzeşti“
» Coadă la paşapoarte
» Craiova: Restricţii de circulaţie cu prilejul Serbărilor Timişoreana
» Craiova: Imagotexte cu George Nina Elian
» DNA a trimis-o în judecată pe primăriţa Lia Olguţa Vasilescu
» Craioveni cercetați pentru furt
» Craiovean urmărit internaţional extrădat din Spania
» Dolj: Caramabol între trei maşini. O persoană a fost rănită
» Conferința Națională de Învățământ Virtual (CNIV) la Universitatea din Craiova
» Ford și Fundația GdS modernizează laboratoarele Colegiului „Odobleja“
» Rezultatele contestațiilor la bacalaureat au schimbat clasamentul liceelor

Gorj

» Gorj: Muncitor electrocutat mortal, la o fabrică de pufuleţi
» Gorj: Mănăstirea Dobriţa îşi sărbătoreşte hramul
» Gorj: S-a răsturnat cu maşina într-un pârâu
» Gorj: Şeful Diviziei Miniere vrea să scape de controlul judiciar
» Gorj: Cozi la Casa de Pensii
» Directorul Diviziei Miniere din CEO, un nou dosar la DNA
» Fosta viceprimăriţă Iulia Vînă, declarată incompatibilă

Mehedinţi

» Mehedinţi: Jandarmii vor fi în misiune de Sfântul Ilie

Vâlcea

» Razie pe şoselele din Vâlcea
» Râmnicu Vâlcea: În doi ani, municpalitatea speră să scape de câinii fără stăpân
» Râmnicu Vâlcea: Începe distribuirea alimentelor pentru persoanele defavorizate
» Ziua Imnului Naţional sărbătorită de radioamatorii vâlceni şi braşoveni

Sport

» Handbal (f): Simona Gogârlă s-a despărţit de SCM Craiova
» Ilie Năstase a primit Steaua României în grad de comandor

Sanatate

» Studiu: Circa 2,5 milioane de persoane sunt infectate anual cu virusul HIV în întreaga lume

Magazin

» Horoscop

Top