21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Terorista“ din blocul 23

„Terorista“ din blocul 23

Maria este din Craiova, are 60 de ani, nu are venituri și nici pe nimeni care să-i poarte de grijă. Este părăsită de familie și o adevărată povară pentru vecinii din bloc. Aceștia se plâng că îi terorizează cu scandalurile pe care le face, că suportă cu greu mirosul din apartamentul în care aceasta locuiește, că sunt invadați de gândacii care vin din locuința ei. Oamenii s-au mobilizat totuși și vor să o ajute să-și facă act de identitate și chiar să o sprijine să obțină o pensie. Poate așa familia s-ar întoarce către ea, măcar să o ducă într-un centru pentru persoane cu probleme de sănătate.

Batem la ușa apartamentului cu numărul doi, din blocul 23. O femeie îmbrăcată în cămașă de noapte, cu părul strâns în coc deschide și în același timp un miros înțepător izbește în casa scării. Câțiva vecini, împreună cu președintele de scară și administratorul de la asociație, stau strânși în jurul ușii. La prima vedere nici nu bănuiești că femeia are probleme de sănătate mintală. Ne poftește în casă, unde este întuneric, deoarece nu beneficiază de curent electric. „Toate sunt anapoda. Trebuie să fac îmbunătățiri, am dat două catralioane“, spune femeia. Din hol se poate vedea în baie. Ușa este roasă de mucegai, iar mobilierul este îngălbenit de mizerie. Apa se scurge pe gresie până în hol. Nu poți să pătrunzi din cauza mirosului. Înaintăm spre singura cameră luminată printr-o fereastră spartă, urmând-o pe proprietară. O canapea, o masă, un scaun, două fotolii și anexele de mobilier, toate sunt acoperite cu teancuri de reviste, ziare, pliante. Sunt mii de astfel de hârțoage adunate aici de-a lungul timpului de la tomberoanele de gunoi din cartier. „Este mai curat, pentru că săptămâna trecută i-am chemat pe cei de la Salubritate cu remorca și au încărcat mizeria din casă“, spune Viorel Grigoraș, președintele asociației din care face parte blocul. Femeia ia o revistă care face reclamă unui supermarket. O deschide, arată cu degetul și spune: „Acum lucrez. Am dat pentru comerț comanda, anunț produsul, câte miliarde de tone sunt, opt catralioane, nouă catralioane. Le spun că am atâta marfă și cât mi-au solicitat pentru consumul pentru copii. Vreau să mai dau și anunțul cu această garnitură de mobilă. Eu așa fac comerț, pe altă planetă“. Vecinii fac semne în jurul Mariei, cum că trebuie lăsată în ale ei. Când vine vorba de venituri și cum își duce traiul de pe o zi pe alta, Maria foarte serioasă și sigură pe ea, ținând un pix în mână, explică senin. „Am banii la casierie, am ferme la Banu Mărăcine, am fabrici de pâine. Copiii sunt ocupați, nu vin la mine, poate așa din joi, în Paști. Eu am lucrat 26 de ani în confecții, la Arta Populară, și mi-am terminat studiile la Serviciile Secrete….“, își duce femeia mai departe povestea ei, frânturi de adevăr amestecate cu frânturi din imaginația ei.
Cei care o cunosc nu mai au răbdare să o asculte. „Are mizerie în toată casa, este miros. Face mereu gălăgie. Vecinii de deasupra vor să se mute din cauza ei. Sunt al treilea rând de proprietari care pleacă de aici pentru că nu pot să mai reziste. Ne terorizează. Se repede să ne ia copiii, că sunt ai ei. Mănâncă din gunoaie. Cară gunoaie în casă, ce-i convine ține în casă, ce nu-i convine aruncă la ușă, le ducem noi la platformă. Este un pericol în bloc, lasă gazele deschise, apa curge permanent. Aduce persoane de la platforma de gunoi să se spele la ea. Țipă ziua, noaptea, e clar că are probleme cu capul. Din cauza ei ne-au invadat gândacii. Are conductele de la baie sparte și curge apă în subsol“, a intervenit Stelu Opriș, proprietar în blocul nr. 23 din Valea Roșie.
Așezată pe treptele de la intrarea în bloc, altă vecină spune: „Este de nesuportat. Stau de 11 ani aici, dar nu mai pot. Îmi bate în pereți. Aduce mizerie de la tomberoane, mâncare, haine, ziare. Suntem invadați de rozătoare. Vecinii de sus vor să vândă, că nu mai suportă. Urlă, țipă, se ia de copii mai mici, spune că sunt ai ei. Sunt toți speriați. Este o femeie bolnavă și nu are nimeni ce să-i facă. Familia este de vină!“, spune Gabriela Lică, locatar în blocul nr. 23.

Cu buletinul s-ar rezolva tot

Până la urmă, văzând că familia, soțul care a părăsit-o, dar care nu a divorțat de ea, și cei doi copii nu vor să mai știe de ea, vecinii s-au gândit că ar fi bine să încerce să o convingă să-și facă un act de identitate, după care să obțină un venit. Acest lucru ar ajuta-o să ajungă într-un centru medical, unde ar fi sub supraveghere, iar pentru ei ar fi o eliberare. „Noi am vrea să o sprijinim să-i facă cineva buletin, poate așa obține și ea o pensie. Să o interneze cei de la Asistență într-un centru. Nu mai este de trăit așa. Este o problemă în bloc. Ce să facem dacă familia nu se implică?“, a spus Stelu Opriș, proprietar în blocul nr. 23 din Valea Roșie.
Într-adevăr, vecinii cred că familia poartă întreaga responsabilitate. „Din câte știu are un soț și doi copii, fată și băiat, dar ce urmăresc, nu știu? Nu are buletin, nu are pensie. Ar putea să o ajute să-și caute niște drepturi. Este un om bolnav. Familia este de vină. La întreținere are 17.000 de lei datorie“, afirmă Gabriela Lică.
Președintele aso­ciației de proprietari o întreabă încă o dată dacă vrea să-i facă buletin. „Nu pot, nu am bani. Trebuie să mergem la casierie să ridic banii. Nu se poate, nu am divorț, trebuie să merg la judecată. Eu am buletin“, susține Maria. Președintele asociației spune că actul ei de identitate a expirat.

Trebuie să facă o sesizare

În privința actelor de identitate, cei de la Evidența Populației spun că ar fi o rezolvare. Este necesară doar o sesizare din partea celor care vor să o ajute pe respectiva persoană.
„În cazul unor astfel de persoane, noi ne putem deplasa cu aparatul și la domiciliul acestora. Ele trebuie să fie de acord să le facem fotografie, să solicite eliberarea unui act de identitate. Am mai avut astfel de situații. Dacă cei de la asociație vor să se implice, să ne facă o sesizare în acest sens“, a declarat comisar Marin Stănică, șeful Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS