18.4 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia, la mare şi la munte

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia, la mare şi la munte

Estimare evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 18 – 31 iulie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale   Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

În Oltenia, la începutul intervalului prognoză regimul termic va fi ponderat, concretizat prin medii ale maximelor de 26…29 de grade şi ale minimelor de 14…17 grade. Apoi vremea se va încălzi şi va  redeveni  călduroasă  în  zilele  de  23  –  24  iulie,  când  se  vor  înregistra temperaturi medii diurne de 32…34 de grade, cu cele mai ridicate valori în zonele de câmpie. În cea de-a doua săptămână, cu mici variaţii, vor fi temperaturi maxime de 32…33 de grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în perioada 24 – 25 iulie când va ploua pe arii relativ extinse, în restul intervalului fiind de aşteptat ploi în general slabe, pe suprafeţe mici, în zona deluroasă.

La munte, intervalul va debuta cu o vreme răcoroasă, caracterizată prin valori diurne de 14…18 de grade şi nocturne de 6…9 grade, în medie. Apoi va predomina o vreme caldă, cu temperaturi maxime de 19…23 de grade şi minime de 10…14 grade, în medie.   Instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în perioada 24 – 26 iulie când aversele vor fi frecvente şi mai însemnate cantitativ. În restul intervalului, ploile se vor semnala pe suprafeţe restrânse şi vor fi în general slabe.

În Dobrogea, în perioada 19 -22 iulie regimul termic va fi caracterizat de valori medii de 26…28 de grade ziua şi 17…19 grade,  noaptea. Apoi temperaturile vor fi în creştere şi se vor menţine în general între 29…31 de grade, fiind posibile chiar şi intervale mai călduroase, cel mai probabil în zilele de 23-24 iulie şi din nou spre sfârşitul lunii. În tot acest interval media valorilor nocturne va fi de 19…21 de grade. Probabilitatea pentru manifestări de instabilitate atmosferică va fi în general redusă, totuşi ploi locale se pot semnala în zilele de 25 şi 26 iulie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS