24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMotrenii riscă să rămână fără UATAA, furnizorul de agent termic

Motrenii riscă să rămână fără UATAA, furnizorul de agent termic

UATAA Motru furnizează apă şi căldură în municipiu
UATAA Motru furnizează apă şi căldură în municipiu

Locuitorii oraşului Motru ar putea rămâne fără sistemul de alimenare cu apă caldă şi căldură din oraş în anul 2018. Autorităţile locale şi administraţia Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) din Motru mai au la dispoziţie un an şi jumătate pentru a retehnologiza unitatea care furnizează utilităţi către populația municipiului. În caz contrar, se va trece la închiderea UATAA, potrivit angajamentelor asumate de ţara noastră, la intrarea în Uniunea Europeană. Toţi marii poluatori au fost obligaţi să implementeze tehnologii pentru depoluare sau pentru încadrarea în parametri de mediu din Uniunea Europeană. În judeţul Gorj au fost necesare investiţii de mediu la termocentralele care folosesc lignit pentru a produce energie electrică. Pe listă a fost inclusă şi Uzina de Agent Termic şi Alimentare cu Apă din Motru, care utilizează cărbune de la Complexul Energetic Oltenia în procesul de producere a apei calde şi a căldurii.

Monitorizată de Garda de Mediu

Garda de Mediu Gorj a monitorizat în ultimii ani situaţia Uzinei de Alimentare cu Apă şi Agent Termic din Motru, însă investiţiile au întârziat să apară. UATAA rămâne astfel unul din poluatorii din Gorj care întârzie să îşi îndeplinească toate obligaţiile de mediu prevăzute de lege. Mai mult decât atât, România riscă să fie penalizată din acest motiv: „Este adevărat că doar Complexul Energetic Oltenia a realizat investiţiile de mediu cerute de Uniunea Europeană şi respectă indicatorii de mediu din UE, la grupurile energetice care sunt în funcţiune. Din nefericire, la Motru s-a întârziat nepermis de mult cu aceste investiţii şi nu mai este foarte mult timp. Nu ştiu ce a fost acolo, poate o problemă de finanţare. Ei folosesc lignit în procesul de producere a agentului termic şi sunt poluatori. Se vor închide începând cu 2018 dacă nu vor face investiţiile necesare, pe mediu. Eu încă sper că nu se va ajunge în această situaţie şi se vor face aceste investiţii“, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda.
Municipiul Motru este singura localitate din Gorj unde mai există un sistem centralizat de încălzire şi alimentare cu apă caldă. Dacă până la urmă se va ajunge la închiderea UATAA Motru, o soluţie la îndemână, dar mult mai scumpă, va fi gazul natural, având în vedere că în oraş există de câţiva ani reţea de gaze. Doar câteva instituţii publice şi 300 de apartamente s-au branşat la reţeaua de gaze naturale. În Motru există 6.400 de apartamente care depind de UATAA, firmă aflată de câteva luni în insolvenţă, din cauza datoriilor acumulate. De fapt s-a ajuns într-un blocaj financiar, UATAA având mai mulţi bani de recuperat de la asociaţiile de proprietari decât datorii către furnizori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS