12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCât de sigură este o bălăceală în ștrandurile din Craiova?

Cât de sigură este o bălăceală în ștrandurile din Craiova?

stranduri2

Când aerul devine irespirabil, când mercurul din termometre urcă aproape necontrolat, cea mai bună opțiune pentru a te răcori rămâne ștrandul sau piscina. În Craiova sunt funcționale, în acest moment, două ștranduri și 16 piscine, acestea fiind în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj. Ele funcționează în baza certificatului pe care îl eliberează Registrul Comerţului și în baza declarației pe propria răspundere a deținătorului. „În Craiova și în județ sunt atât de multe piscine și ștranduri, încât le recomandăm tinerilor să folosească astfel de spații și să nu meargă în zone, cum ar fi lacuri, râuri, unde există riscuri majore de îmbolnăvire. Avem în monitorizare 16 piscine și două ștranduri. Alte două ștranduri sunt într-un proces de autorizare“, a precizat Narciza Dinică, medic în cadrul DSP Dolj.
„Toate aceste obiective sunt monitorizate de colegii de la Igiena Mediului, în baza controalelor tematice, adică se verifică apa, sunt controlate condițiile de igienă de la respectiva locație, dacă sunt dușuri, cabine de schimbat“, a adăugat Narciza Dinică.

Boli din ștranduri și piscine

Din apa din ștranduri sau piscine, cele mai frecvente boli care se pot contacta sunt cele de piele, boli ale ochilor sau ale urechilor. Riscul de îmbolnăvire există atunci când apa din bazin nu este curată, dar și când sunt folosite în exces substanțe chimice cu rol dezinfectant. „Din apa din bazine se pot transmite de la afecțiuni banale până la afecțiuni destul de grave. Este bine ca înainte de a intra în bazin să faci un duș și la ieșire la fel. Trebuie să te ștergi foarte bine, să ai prosoape, șlapi pentru a evita, pe cât posibil, răspândirea unor boli care sunt cel mai frecvent întâlnite în sezonul de vară la piscine. Persoanele care au pe piele o zgârietură sau un furuncul trebuie să evite ca până la vindecare să intre în apă. Până la această dată nu am avut nici o sesizare cu privire la activitatea piscinelor și ștrandurilor din Craiova“, a declarat Narciza Dinică, medic în cadrul DSP Dolj.

Cine mai face verificări

Ștrandurile și piscinele pot fi controlate și de alte organe abilitate, cum ar fi poliție, comisari şi inspectori din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj, inspectori din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj şi Direcţiei Sanitar-Veterinare, fără a avea competență în privința normelor de igienă și sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS