Bordurile de granit din Craiova, lăsate în voia sorții?

După ce GdS a prezentat cantitatea infimă de borduri din granit pe care Primăria Craiova a susținut că a recuperat-o de pe străzile reabilitate în ultimele 18 luni, comparativ cu cantitatea reală existentă, câțiva cititori ne-au sesizat faptul că borduri asemănătoare, tot din granit sau piatră brută, sunt depozitate pe un teren din cartierul Valea Roșie sau se află la baza SC Domarcons SRL. Spusele acestora s-au confirmat, însă, la cum se prezintă lucrurile, aceste borduri masive par ale nimănui. Deși afirmă că le folosește și în alte scopuri, primăria se pare că nu face nimic să recupereze acele resturi de materiale de construcții care i-ar putea fi folositoare și că lasă totul la latitudinea constructorilor. Să fie vorba de o indiferență a autorităților sau de un procedeu de rutină?

Articolul apărut săptămâna trecută în Gazeta de Sud – „Ce a făcut Primăria Craiova cu bordurile de granit?“-, care făcea referire la bordurile din piatră brută și granit rezultate în urma lucrărilor de reabilitare a străzilor și trotuarelor din municipiu, a avut ecou în rândul cititorilor. După ce am relatat faptul că s-au schimbat foarte multe borduri de acest fel în oraș (numai pe strada Împăratul Traian desfacerea bordurilor de pe întreg tronsonul a vizat 3.900 de metri, iar majoritatea erau din piatră brută și granit), iar Primăria Craiova a răspuns oficial că „în urma lucrărilor de întreținere sisteme rutiere din municipiu, efectuate în perioada ianuarie 2015 – iunie 2016, au fost recuperați 610 metri liniari de bordură din piatră brută“, mai mulți craioveni au reacționat. „La intersecția străzilor Rovinari și Aurel Vlaicu (cartier Valea Roșie, n.r.), în spatele spălătoriilor auto, într-o groapă de lângă blocul S 15 se află cel puțin 200 de bucăți de astfel de borduri. Poate se întreabă cineva cum au ajuns acolo!“, a fost mesajul primit vinerea trecută de la un craiovean.

Spusele acestuia s-au confirmat, iar în zona respectivă exista vineri un morman de borduri și resturi de borduri din piatră brută, din aceeași categorie ca și cele care au fost scoase de pe strada Împăratul Traian. Ni s-a spus însă că terenul pe care se află acestea este privat, iar persoana care s-a recomandat drept proprietar a susținut că a cumpărat acele borduri de la Severin.

Alt craiovean ne-a anunțat sâmbătă că mai multe borduri din piatră și granit se află la Domarcons, firmă craioveană de construcții care s-a ocupat de reabilitarea câtorva străzi din Bănie. SC Domarcons SRL a modernizat recent strada Bucovăț, iar acum lucrează pe străzile Coșuna și Parângului. „Vă întrebați ce a făcut primăria cu bordurile de granit? Mergeți în spate la Domarcons să le vedeți acolo. Le cară cu buldozerele și le îngroapă. Sunt borduri din acelea despre care ați scris, din piatră sau din granit. Nu știu ce au de gând să facă cu ele“, ne-a sesizat craioveanul. Și această informație s-a confirmat. Ieri-dimineață, la baza Domarcons, printre resturile de materiale de construcție depozitate aici se găseau și resturi de borduri din piatră brută și granit sau chiar borduri întregi. „Le-au adus zilele acestea, am înțeles că sunt de pe străzile pe unde a lucrat firma, de pe Bucovăț, de pe Parângului, cică. Le-au cărat și le-au lăsat aici“, a precizat un localnic. La câțiva metri mai încolo, două buldozere lucrau de zor la spargerea unor bucăți mari de beton.

Firmele nu ar avea obligația să predea materialele de construcție recuperate

În răspunsul oferit GdS de Primăria Craiova se mai preciza că bordurile din piatră brută recuperate de pe străzi sunt depozitate la RAADPFL și se află la dispoziția municipalității pentru lucrări de consolidare – sprijiniri taluzuri și mobilier urban (bănci, socluri). Comparând cu cantitatea de borduri de piatră și granit care s-a regăsit pe unele străzi pe care s-a intervenit, cei 610 metri liniari recuperați par infimi. Normativul în vigoare referitor la întreţinerea şi repararea străzilor prevede că „materialele provenite din desfacerea structurii rutiere existente vor fi triate în vederea reutilizării“. Dar oare se respectă? Chiar nu s-au putut tria și recupera mai mult de 610 metri de borduri din granit? Atunci cum se explică bordurile la care fac referire cititorii GdS și care nu fac parte în mod evident din cele care figurează la primărie ca fiind recuperate?

Potrivit unor surse din cadrul primăriei, străzile din municipiu sunt în patrimoniul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public, iar Regia ar trebui să aibă o evidență clară a bordurilor înlocuite și a materialelor rezultate în urma reabilitărilor de străzi. Pentru că directoarea RAADPFL, Aurelia Filip, nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere oficial, am aflat, pe surse, că totul ar depinde de contractul încheiat cu constructorul. „Din ce știu eu, totul ține de contract. De exemplu, știu că Delta ACM (firma care se ocupă de reabilitarea străzilor din Craiova pe baza unui acord-cadru, n.r.) nu este obligată să ne predea resturile de materiale rezultate din lucrările efectuate pe străzi. Știu că ei refolosesc asfaltul răzuit, bordurile poate le folosesc pentru a face piatră concasată, e treaba lor. Nu știu însă cum s-au făcut și alte contracte“, a precizat, pentru GdS, o sursă din cadrul RAADPFL Craiova.

„Tratăm resturile rezultate în urma lucrărilor ca pe orice deșeu“

În ceea ce privește bordurile din granit apărute în curtea Domarcons SRL, explicațiile au venit chiar din partea directorului societății. „Eu știu că la lucrări se predă către primărie tot ce se recuperează. Nu știu cum s-a procedat pe străzile Bucovăț sau Parângului, unde am lucrat noi, dar dacă primăria nu ne solicită să recuperăm anumite materiale, borduri, de exemplu, noi tratăm resturile rezultate în urma lucrărilor ca pe orice deșeu și le evacuăm din șantier. Dacă ni se cere să intervenim cu grijă, pentru a proteja unele borduri, atunci primăria trebuie să plătească în plus, pentru că se acționează cu utilaje grele și nu stăm să salvăm fiecare bordură. Chiar nu mi-am pus această problemă. Dacă vor bordurile și ele se găsesc la noi, să vină să le curețe și să le ia pe cheltuiala lor, nu am nimic împotrivă“, a declarat Dan Dumitru, directorul Domarcons.

După cum prezintă lucrurile, bordurile masive de granit care au încadrat unele străzi ale Craiovei par ale nimănui. Să fie vorba de o indiferență a autorităților sau de un procedeu de rutină? Dacă primăria ar ține, totuși, la respectarea normativului mai sus menționat, măcar resturile de piatră brută și granit aflate, în prezent, în curtea Domarcons printre alte rămășițe de materiale de construcții ar fi ajuns în depozitul RAADPFL Craiova.

 


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

28 septembrie 2016

Cursuri pentru examenul IELTS la Facultatea de Litere din Craiova

Universitatea din Craiova, prin intermediul Centrului de Limbi Moderne „Interlingua” din cadrul Facultăţii de Litere, organizează cursuri de pregătire în vederea promovării cu succes a examenului IELTS. Cursurile încep pe data de 4 octombrie ...

Sumarul ediției de marţi, 12 iulie 2016

Actualitate

» UNPR fuzionează prin absorbţie cu PMP
» Universul culorilor a doua artiste gemene
» Lucrările la Centura de Sud, în stand-by
» Bolile din stranduri
» Obstacole pentru biciclişti pe strada Râului
» Un singur elev de 10 si niciun liceu cu promovabilitate 100%
» Deces în condiții suspecte la SJU Craiova
» Curtea Constituţională va avea de miercuri trei noi judecători şi un nou preşedinte
» Cod Roşu de caniculă în Croaţia
» Pompierii mehedinţeni au intervenit la nouă incendii şi un accident rutier în câteva ore
» Informații pentru persoanele care călătoresc sau care locuiesc în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika
» BAC 2016: Site-ul Ministerului Educaţiei a picat cu puţin timp înainte de afişarea rezultatelor
» Primul român infectat cu virusul Zika este o tânără de 26 de ani
» Arhiepiscopul Tomisului Teodosie, audiat la DNA
» Ghidul solicitantului pentru prioritatea de investiţie 2.1.A-Microîntreprinderi
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Cel puţin nouă morţi şi 32 de răniţi, într-un atentat cu maşină-capcană la nord de Bagdad
» Sfaturi preventive pentru biciclişti şi motociclişti
» Arderile necontrolate de miriști în continuă creștere în Olt
» Craiova: Restricţii de circulaţie cu prilejul spectacolelor „Carmen Rock Version 2016”
» Sporuri şi stimulente financiare, atacate de guvern la Curtea Constituţională
» Legea care obligă hipermarketurile să comercializeze 51% produse româneşti, promulgată

Dolj

» Mamă și copil, loviți pe trecerea de pietoni
» Urmărit de autorităţile italiene prins de poliţiştii doljeni
» Dolj: 64,35% – rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat
» Craiova: Accident mortal de muncă pe Stadionul “Ion Oblemeno”
» Bacalaureat 2016: O singură medie de 10 în judeţul Dolj
» Dolj: Botoşăneni cercetaţi pentru înşelăciune
» Inspector de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, după gratii
» Dolj: 11 incendii în 24 de ore
» Dolj: Rezultatele la examenul de bacalaureat se afișează la ora 13.00
» Dolj: Victime ale neacordării de prioritate
» AIESEC Craiova și cei 25 de studenți internaționali
» Bordurile de granit din Craiova, lăsate în voia sorții?
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Gorj: Patru medii de 10 la Bacalaureat
» Gorj: Şefii CEO, audiaţi la Tribunal
» Gorj: Bărbat prins sub un zid prăbuşit
» Condescu a dat în judecată Clubul Pandurii pentru suma de 800.000 de euro

Olt

» Arderile necontrolate de miriști în continuă creștere în Olt

Mehedinţi

» Persoanele vârstnice în atenţia autorităţilor mehedinţene

Vâlcea

» Râmnicu Vâlcea: Wi-Fi gratuit şi webcam la Ştrandul Ostroveni
» Audienţe în fiecare săptămână la Primăria Râmnicului

Sport

» Tenis: Monica Niculescu s-a calificat în optimile de finală la BRD Bucharest Open
» Fotbal / Derbiul Olteniei se joacă în prima etapă a Ligii I
» Tenis: Andreea Mitu și Raluca Olaru vor participa la Jocurile Olimpice în proba de dublu
» Handbal (f): Echipa SCM Craiova s-a reunit sub comanda lui Bogdan Burcea
» Drăghia și Rambe, noutățile CSU (galerie foto)

Educatie

» S-au afişat rezultatele de la Bacalaureat pe site-ul edu.ro

Opinii

» Girafa cu gâtul lung și picioare scurte a Olguței Vasilescu

Top