12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAcţionarii CEO decid azi programul de disponibilizări colective

Acţionarii CEO decid azi programul de disponibilizări colective

Acţionarii Complexului Energetic Oltenia (CEO) se întrunesc, astăzi, într-o şedinţă a AGA, pentru a discuta programul de disponibilizări colective. 2.000 de disponibilizări sunt anunţate de administraţia complexului pentru acest an. Fostul secretar de stat în Ministerul Economiei, Cosmin Popescu, în prezent preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, susţine că acţionarii CEO vor discuta şi despre posibila concediere a altor 2.000 de mineri şi energeticieni începând cu 2017.
Cosmin Popescu afirmă, însă, că este sigură, deocamdată, doar disponibilizarea a 472 de salariaţi, în 2016, conform înţelegerii dintre sindicate şi administraţia companiei energetice. „Este un program valabil pe anul 2016 – 2017 care trebuie să fie analizat şi aprobat. Din câte ştiu, vizează disponibilizarea a 2.000 de persoane, dar discuţia între sindicate şi administraţie este de până în 500 de persoane. Restul vor fi la cerere, dacă vor dori să plece din sistem. Va trebui să fie aprobat venitul de completare şi şomajul pentru ca programul de disponibilizări colective să se deruleze“, a declarat Cosmin Popescu, fost consilier în cadrul CEO.
Plăţi compensatorii pentru şomeri

Cu toate că s-a poziţionat până acum împotriva restructurărilor la Complexul Energetic Oltenia, fostul director de Resurse Umane din Complex, Cosmin Popescu, a precizat că decizia privind noi concedieri colective aparţine aproape în totalitate acţionarilor companiei, dar şi partenerilor sociali. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, este de părere că, pe lângă efectul social pe care îl vor avea disponibilizările din CEO, un lucru foarte important pe care trebuie să-l analizeze reprezentanţii AGA cu atenţie este legat de acordarea plăţilor compensatorii viitorilor şomeri.
„Este atributul AGA să aprobe un program de restructurare care are o cifră maximă, dar pe care se poate negocia de către administraţie şi sindicate. În fiecare an se stabileşte programul de concediere, în ceea ce priveşte numărul de disponibilizaţi, criteriile de concediere, valoarea plăţilor compensatorii“, a mai spus Cosmin Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS