Producătorii locali, față în față cu reprezentanții supermarketurilor

Supermarketurile încep să tatoneze piața locală și își îndreaptă atenția către producătorii autohtoni, cu care vor să încheie parteneriate pentru ca mai multe produse românești să ajungă pe rafturile marilor lanțuri de magazine. Vineri, Auchan a chemat la ample discuții producători locali din Oltenia.

Mici producători din Dolj și Olt s-au întâlnit, ieri, la hotelul Emma West din Craiova, cu persoane autorizate să facă achiziții pentru lanțul de hipermarketuri Auchan, în ideea ca tot mai multe produse locale să ajungă pe rafturile marilor magazine, iar de acolo la consumatori. Pe parcursul întregii zile, producătorii de legume, fructe, ulei, dulciuri, materiale publicitare și altele s-au întâlnit, pe rând, cu reprezentanții Auchan, discutând condițiile de livrare a produselor, frecvența aprovizionării, și unii chiar au ajuns să discute și despre prețuri și discounturi. Auchan organizează mai multe astfel de întâlniri în toate regiunile țării. Retailerul își propusese de ceva vreme să aibă raioane doar cu produse românești și chiar înființase astfel de zone de vânzare, în incinta supermarketurilor.

„Vrem să existe o siguranță a vânzării“

Originar din Dăbuleni, Ștefan Nanu reprezintă o firmă românească producătoare de semințe de legume și fructe care livrează în toată țara material semincer și a venit la Craiova pentru a face lobby pentru producătorii de lubenițe, pepeni și legume din Dăbuleni. „Am venit azi aici pentru a pune umărul, pentru a ajuta la pătrunderea produselor românești în rețelele de supermarketuri. Încercăm să creăm un parteneriat între noi – furnizorii de semințe -, producătorii de legume și rețelele de supermarketuri. Încercăm să îi ajutăm pe producătorii din Dăbuleni. Știm că la această oră în Dăbuleni sunt munți de pepeni care stau pe marginea drumului și așteaptă intermediarii pentru a fi achiziționate. Deci încercăm să-i ajutăm să-și vândă acești pepeni într-un mod civilizat. Bineînțeles că ar fi benefic pentru producători să vândă în supermarketuri, la un preț mai bun, dar nu cred că aceasta este cea mai mare problemă pentru oameni, ci piața de desfacere. Problema este să existe o constanță, să existe o siguranță a vânzării și un cadru civilizat“, a precizat Nanu Ștefan, reprezentant pe țară al firmei Agrosel.

Pepeni „Made“ în Dăbuleni

El a adus de la Dăbuleni două soiuri de pepeni de dimensiuni mai mici, cu miezul de culoare roșie, respectiv galbenă, şi cu coaja subțire. „Astfel de pepeni cu coajă foarte subțire, zemoși, dulci și gustoși, produși la Dăbuleni, vrem noi să introducem în supermarketuri“, a mai spus Nanu, de la Agrosel. Se știe că lubenițele de import care se găsesc prin supermarketuri la ora actuală au coaja foarte groasă și miez mai puțin.

Producătorii de legume din Grădinari, județul Olt, au fost interesați să intre pe piața supermarketurilor. Ieri au fost la întâlnirile din Craiova cinci producători de roșii, castraveți și ardei din această comună, care reprezintă o cooperativă cu peste 100 de producători din localitatea care are tradiție în legumicultură și care ar asigura necesarul de legume pentru supermarketuri.

Dacă legea s-ar aplica, producătorii locali s-ar dezvolta

„Producem ulei de floarea-soarelui presat la rece și ne dorim o relație cu rețeaua de supermarketuri Auchan. Ideea dânșilor de a introduce produse românești este excelentă. Urmează să finalizăm acest lucru, probabil în 60 de zile din acest moment. Piața reglează aspectele ce țin de prețuri. În acest moment sunt doar niște discuții de evaluare și de producție“, a precizat Vasile Cioroiu, de la Lemn Confex Craiova. Legat de legea care prevede ca 51% din produsele care se comercializează în supermarketuri să fie românești, antreprenorul craiovean a precizat că dacă acest act normativ s-ar pune în aplicare, atunci producătorii din agricultura Doljului s-ar dezvolta considerabil. „Legea aceasta este încă în fașă și nu m-a convins până în acest moment. Cred că dacă această lege s-ar implementa, atunci această zonă, care este preponderent agricolă, va urca cu cel puțin 25%“, a mai spus Vasile Cioroiu. Actul normativ respectiv a fost aprobat de parlament și așteaptă să fie promulgat de președinte, după care se va publica în Monitorul Oficial.

Pe lângă producătorii de legume, fructe, semințe și ulei, la discuții cu reprezentanții supermarketurilor s-au prezentat și alți producători locali. Unul dintre aceștia a menționat că prețurile de livrare către supermarket ar fi cu mult sub cele de livrare în alte magazine. Cu toate acestea, se preferă volumele care se livrează în supermarketuri, față de volumele care se vând în magazinele de cartier. „Producem «dulce de leche», care se cheamă Lolitta. Este o cremă asemănătoare cu Nutela. Avem fabrica chiar în Craiova. Am venit să ne promovăm produsul și să ieșim pe piață cu cât mai mult succes“, a spus Mirabela Slotea.

Atenție la prețuri!

Deși inițiativa celor de la Auchan de a se întâlni cu producătorii locali din toate regiunile țării este lăudabilă, pe ansamblu, supermarketurile nu sunt de acord cu modificările aduse Legii 321/2009, act normativ care așteaptă promulgarea președintelui și care prevede ca 51% din produsele comercializate în supermarketuri să fie fabricate de producători români. Opt mari retaileri ce reprezintă lanțuri de supermarketuri și hipermarketuri din România s-au reunit în Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) și fac opoziție legii respective. AMRCR amenință că din cauza respectivei legi se vor scumpi alimentele de la raft. Din acest motiv, prețurile de livrare în supermarketuri trebuie foarte bine negociate de producătorii locali și de reprezentanții rețelelor de magazine mari.

Actul normativ amintit are anumite hibe, în sensul că atunci când se impun condiții legate de prețurile produselor nu se precizează dacă este vorba despre prețul cu TVA sau fără.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 9 iulie 2016

Actualitate

» Klaus Iohannis după întâlnirea NATO de la Varşovia: O brigadă multinaţională va staţiona în România
» Brexit: Guvernul britanic exclude posibilitatea organizării unui nou referendum
» Ministrul Mediului anunţă o nouă taxă de timbru
» Craiova: Razie a polițiștilor printre șoferi
» România va participa cu 96 de sportivi la Jocurile Olimpice de la RIO 2016
» Aproape 17.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, transportate cu barca pe Dunăre
» Transalpina și Transfăgărășan – închise în acest weekend
» Drum de coșmar către litoral: 21 de mașini au fost implicate în accidente
» Ursul Baloo din Straja a devenit un fel de ”cetățean de onoare”
» Ministrul Sănătății: ”Dorim o poziţie de negociere mai fermă pentru produsele farmaceutice”
» Scandalul plagiatelor – Nouă doctoranzi cer retragerea doctoratelor

Dolj

» Producătorii locali, față în față cu reprezentanții supermarketurilor
» Biblice, Dacice, Macedonice. Eseuri istorice, de Mihai Măceș Editura Macedoneanul
» „Universul culorilor“, la Galeriile Cromatic
» „Francesca“ și „Domestic“ închid luna de film românesc de la Londra
» Folclor sfâşietor la TRADEM
» Nu mai este nevoie de timbru fiscal la obținerea cazierului judiciar
» Ștrandul popular de la Jiu
» Întreruperi energie electrică de luni
» Doljeanul care, băut la volan, a accidentat mortal o femeie, după gratii

Gorj

» Școala Internațională de Vară „Constantin Brâncuşi“, la final
» Doi eliminați la ultima probă a examenului de bacalaureat
» Minerii trec la programul de lucru de șapte zile
» Poliţia anchetează moartea unui angajat al CEO
» Tânăra din maşina lui Căruntu a ingerat produse de curăţat, dar a fost salvată de medici
» Primăriţa din Stoina, achitată într-un dosar de corupţie
» Mii de turişti sunt aşteptaţi în weekend la Raliul de la Rânca
» Defileul Jiului se închide de luni

Sport

» Halep rămâne pe locul 5
» Ultimul test înainte de Rio pentru Ionescu

Educatie

» 10 la evaluarea națională și 70 de premii la olimpiadele școlare
» Trei eliminați și în ultima zi a bacalaureatului

Magazin

» Ia te uită! – Need for Speed: Începuturi
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Bancul zilei
» Plan ingenios de evadare din timpul Holocaustului

Top