24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDoi primari riscă să rămână fără mandate

Doi primari riscă să rămână fără mandate

Vasile Moşoiu, primarul ales al comunei Drăguţeşti
Vasile Moşoiu, primarul ales al comunei Drăguţeşti

Curtea Constituțională a admis sesizarea făcută de președintele României, Klaus Iohannis, declarând neconstituțională legea prin care aleșii locali condamnați la închisoare nu își pierd mandatul. În urma deciziei, doi primari din judeţul Gorj riscă să rămână fără mandate, ca urmare a condamnărilor pe care le au la activ. Este vorba de Ion Ianăş, din comuna Vladimir, şi de Vasile Moşoiu (foto), primarul ales al comunei Drăguţeşti.
Ambii primari au suferit condamnări definitive la închisoare cu suspendarea executării pedepsei, însă li s-a permis să candideze. În urma deciziei Curţii Constituţionale a României, Prefectura Gorj a anunțat că Departamentul Juridic va verifica situația celor doi primari pentru a dispune revocarea din funcții. Cei doi fac parte din Partidul Național Liberal Gorj.

Situaţie fără precedent

Situaţia din cele două comune este fără precedent la nivelul judeţului Gorj. Dacă primarii din Vladimir şi Drăguţeşti îşi vor pierde definitiv funcţiile, în cele două comune urmează să fie declanşate procedurile pentru organizarea de noi alegeri, deşi ultimul scrutin a avut loc în luna iunie.
Ion Stănulescu, preșe­dintele Biroului Electoral Ju­­de­ţean (BEJ) Gorj, a declarat imediat după alegeri că, potrivit legii, aceștia aveau dreptul de a candida, chiar dacă au avut probleme de natură penală, însă mandatele lor pot fi întrerupte de Prefectura Gorj. În pedeapsa primită de cei doi, li se interzice dreptul de a ocupa funcții publice. Noua lege îi favoriza pe aleşii condamnaţi penal, însă aceasta nu va putea fi aplicată, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.
Dacă Prefectura Gorj va decide încetarea de drept a mandatelor în ceea ce îi proveşte pe cei doi primari, aceştia au posibilitatea de a contesta în instanţă ordinul emis de prefectul de Gorj. În cazul în care nu va fi anulat în instanţă, se vor face alegeri parţiale în localităţile în care au fost aleşi cei doi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS