Drama femeii din Cernătești care nu se poate pensiona

O femeie încearcă să se pensioneze din 2012. Deși ea susține că are vechimea necesară trecută pe cartea de muncă, îndeplinește condițiile de vârstă și deține și o adeverință de la lichidatorul firmei la care a lucrat care îi atestă vechimea, doljeanca se luptă în instanță cu sistemul, pentru a putea ieși la pensie. Femeia plătește, astfel, greșelile unor angajați ai firmei la care a lucrat, care au întocmit documentele de vechime după ureche.

Constanța Obleagă, din comuna doljeană Cernătești, a cerut prima dată să se înscrie la pensie pentru limita de vârstă în noiembrie 2012. Îndeplinea încă de atunci condițiile de vârstă pentru a se pensiona. Conform înscrisurilor din carnetul de muncă, femeia a lucrat din 1 februarie 1977 până pe 1 iulie 1995, în funcția de croitor, la Cooperativa de Consum Cernătești, unde a avut și altă funcție. După cum susține și după cum arată cartea ei de muncă, ea ar fi îndeplinit din 2012 și condițiile de vechime în muncă, pentru a se pensiona. În februarie 2013 i-a fost respinsă cererea de ieșire la pensie. Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj a avut suspiciuni privind modul de înscriere a datelor în cartea de muncă și modul de eliberare a adeverinței ce atesta vechimea femeii. „Perioada 01.02.1977 – 01.07.1995 nu a fost valorificată, întrucât nu au fost respectate dispozițiile Decretului nr. 92/1976 privind carnetul de muncă, iar unitatea emitentă nu deține acte doveditoare ale vechimii în muncă“, a explicat Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj, printr-un răspuns transmis GdS.

Știind că are dreptate și chiar a lucrat perioada respectivă la Cernătești, femeia nu s-a lăsat și a formulat o contestație la Comisia Centrală de Contestații din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Comisia a respins acțiunea femeii, ca fiind neîntemeiată.

Constanța Obleagă s-a adresat instanței, solicitând anularea atât a deciziei celor de la Comisa de Contestații din cadrul CNPP, cât și decizia de respingere a pensionării, emisă de CJP Dolj.

Femeia a pierdut rând pe rând la toate instanțele. S-a ajuns cu procesul la Curtea de Apel Craiova, instanță care a constatat că în cartea de muncă a femeii există anumite „mențiuni eronate“, în sensul că deși susține că este întocmită în 1997, formularul (carnetul de muncă) arată că a fost întocmit după 1989, când denumirea țării devenise România. Obleagă a pierdut și la respectiva instanță, sentința rămânând definitivă prin respingerea acțiunii de către Curtea de Apel Craiova, prin decizia nr. 3334/17.09.2014.

Uite adeverința, nu e adeverința

Doljeanca a trebuit să aducă o adeverință de la fostul loc de muncă din care să rezulte vechimea în funcția de croitor. Prima adeverință eliberată de cooperativa din Cernătești care atesta vechimea femeii a fost anulată chiar de societate, care și-a retras respectiva adeverință. Ulterior, Societatea Cooperativă de Consum Predești (care a preluat prin fuziune operațiunile Cooperativei din Cernătești) a transmis o adresă către CJP Dolj prin care anulau adeverința eliberată anterior femeii, invocând că „persoana care a întocmit carnetul de muncă a semnat și în numele reprezentantului unității“ și că „în arhiva societății noastre nu există nici un document din care să rezulte că doamna Constanța Obleagă și-a desfășurat activitatea în cadrul Cooperativei de Consum Cernătești“.

Încă o acțiune în instanță pierdută. Femeia ceruse și dobândă

Femeia susține că a lucrat perioada respectivă în acea unitate, motiv pentru care s-a adresat din nou instanței. De data aceasta, ea a formulat o acțiune, care face obiectul dosarului nr. 11.280/63/2015, aflat pe rolul Tribunalului Dolj – Secția Conflicte de Muncă și Asigurări Sociale, și a solicitat instanței ca prin sentința ce se va pronunța să se constate existența dreptului de a fi înscrisă la pensie pentru limita de vârstă. Totodată, femeia mai solicita instanței să oblige Casa Județeană de Pensii Dolj să ia în calcul perioada 01.02.1977-01.07.1995, drept perioadă în care petenta a desfășurat activitate la Cooperativa de Consum Cernătești, precum și să facă plata drepturilor de pensie, începând cu data de 28.11.2012, cu dobânda legală până la data plății efective.

Din nou a pierdut în instanță Constanța Obleagă. Femeia nu s-a lăsat și a făcut din nou apel. „Prin sentința nr. 608/2016/25.02.2016, Tribunalul Dolj a admis excepția puterii de lucru judecat invocată de către instituția noastră și a respins această acțiune pentru existența puterii de lucru judecat. Menționăm faptul că petenta a formulat apel împotriva sentinței mai sus menționate, care se află spre competentă soluționare pe rolul Curții de Apel Craiova“, susține Casa Județeană de Pensii.

Directoarea CJP Dolj, Daniela Licu, a explicat că instituția pe care o conduce nu poate trece peste o decizie a instanței, prin care actele femeii ce atestă vechimea au fost desființate.

Singura speranță a femeii: noua adeverință

Între timp, Cooperativa de Consum Predești a intrat în lichidare. Administratorul judiciar care se ocupă de lichidarea ei, ACM Corporate IPURL din Predești, i-a eliberat Constanței Obleagă adeverința nr. 1560/28.03.2016, prin care îi atestă femeii vechimea exactă, la fel ca aceea existentă pe cartea de muncă. Practic, noua adeverință arată că Obleagă a lucrat până la 1 iulie 1995 la Cooperativa de Consum Cernătești. Adeverința este la fel ca prima, care a fost anulată, doar că aceasta din urmă este emisă de administratorul judiciar.

Totuși, Casa Județeană de Pensii refuză să îi ia în calcul noua adeverință. „Noi nu putem să îi dăm decizie de pensionare din moment ce există o decizie a instanței care nu îi ia în considerare vechimea de pe carnetul de muncă. Până nu apare o altă sentință care să spună contrariul, noi nu putem să emitem decizie de pensionare în favoarea femeii. Noua adeverință eliberată de administratorul judiciar nu prevede de unde au fost luate acele date din respectiva adeverință. Și noi am întrebat de unde au fost luate datele și nu ni s-a răspuns. Deci nu o putem lua în calcul. Așteptăm să vedem ce decide instanța“, a precizat Daniela Licu, director executiv la CJP Dolj.

Daniela Licu a mai spus că Obleagă figurează cu o vechime reală de 11 ani și 8 luni și că ar avea nevoie de minimum 15 ani pentru a se pensiona.

Cum se poate pensiona Constanța Obleagă

La nou apel făcut de Constanța Obleagă la Curtea de Apel, femeia se bazează pe noua adeverință, eliberată de administratorul judiciar, care este aproape la fel ca prima adeverință, anulată chiar de societatea emitentă (de cooperativa respectivă).

Dacă instanța îi va da câștig de cauză femeii, atunci noua adeverință ce atestă vechimea în muncă va fi luată în calcul de Casa de Pensii și doljeanca se va putea pensiona. Însă, în cazul în care pierde din nou, femeia trebuie să mai cotizeze la Pensii pentru o perioadă de trei ani și patru luni, la nivelul salariului mediu brut pe economie (contribuție lunară de peste 220 de lei pe lună).

Potrivit Legii pensiilor care este în vigoare, toate persoanele care au lucrat pe vremuri la cooperative de consum și la cooperative meșteșugărești au nevoie, pe lângă înscrisurile în carnetele de muncă, și de aceste adeverințe, ce trebuie întocmite în conformitate cu prevederile legii, pentru a atesta dacă s-a lucrat în continuu sau dacă au fost goluri de producție.

Toți cei care au lucrat în astfel de unități trebuie să își pregătească din timp acele adeverințe, care pot fi luate de la lichidatorii judiciari ai cooperativelor, de la firmele de arhivare atestate (contra cost) sau de la Arhivele Naționale, după caz.

Cereți adeverințe de la fiecare loc de muncă!

Ca măsură de protecție pentru perioada când vor ieși la pensie, toți angajații, indiferent de unitate, trebuie să ceară angajatorului o astfel de adeverință, în momentul în care pleacă din firma respectivă. Adeverința trebuie să ateste perioada lucrată la acel angajator și salariul primit de angajat în fiecare perioadă. Acest document i-ar proteja pe cei care ies la pensie de eventuale inadvertențe făcute de cei de la Resurse Umane, care nu le-au întocmit oamenilor la timp documentele (carnetele de muncă), la fel ca în exemplul de mai sus, sau le-au întocmit eronat.

Cei care au lucrat cu grupele de muncă trebuie să aibă, obligatoriu, astfel de adeverințe de la locurile de muncă respective.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

29 septembrie 2016

Sprijin extins pentru tineri şi şomeri

Noi măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă au fost adoptate ieri de Guvern, acestea vizând persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, angajatorii, dar și românii din diaspora. Noul pachet reprezintă concretizarea demersurilor, ...

Sumarul ediției de miercuri, 6 iulie 2016

Actualitate

» Cioloş nu îşi ia concediu în această vară şi le-a cerut miniştrilor să lipsească cât mai puţin
» Satul fără hoți
» Rezultatele contestatiilor la evaluarea nationala
» Ziua istoriei si a matematicii la examenul de bacalaureat
» Mulţumiţi şi nemulţumiţi în Bariera Vâlcii
» Guvernul alocă peste 200 milioane lei pentru localitățile afectate de inundații
» Prognoza meteo pentru joi şi vineri
» Ministrul canadian al Migraţiei va discuta cu CE despre eliminarea vizelor pentru români şi bulgari
» Dolj: Prins în flagrant în timp ce sustrăgea o bicicletă
» Viorel Hrebenciuc şi fiul său scapă de controlul judiciar
» Ministerul Sănătăţii va sesiza Parchetul în legătură cu nereguli găsite la Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti
» Guvernul a aprobat continuarea Programului “Euro 200”
» Dolj: Traversările neregulamentare în vizorul polițiștilor de la Rutieră
» Veniturile la bugetul de stat au crescut în 2015 cu 9,8% față de 2014
» Căminele pentru persoane vârstnice pot fi finanțate în cadrul unui nou program național
» Un bărbat va fi inculpat pentru că a vrut să incendieze sediul Google din California
» Victor Paul Dobre, ales vicepreședinte al Adunării Parlamentare a OSCE
» Zegrean despre dezincriminarea conflictului de interese: Toate legile trebuie respectate
» Partidul Conservator din Marea Britani caută un înlocuitor pentru David Cameron
» Percheziţii la persoane bănuite de evaziune fiscală
» Turcia: Un elicopter militar s-a prăbușit în nordul țării, șapte morți și opt răniți
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Premierul Cioloş a decis schimbarea a patru miniştri
» Percheziţii la persoane bănuite de infracţiuni economice

Dolj

» Craiova: Lansare de carte la “Aman”
» Dolj: Bucureşteni arestaţi preventiv pentru înșelăciune și punere în circulație de valori falsificate
» Dolj: Cinci persoane acuzate de ultraj şi lovire, în spatele gratiilor
» Doljeancă urmărită internaţional pentru trafic de minori, extrădată din Italia
» Caravana “Educaţie pentru schimbare” World Vision România ajunge în Dolj
» Accident pe Centura de Nord a Craiovei

Gorj

» Gorj: Bărbatul dat dispărut de soţie, găsit mort
» Gorj: Poliţiştii au confiscat 20 de tone de pepeni
» Gorj: Palatele romilor rămân nedemolate
» Primăria Târgu Jiu va cumpăra un bust pentru generalul Culcer

Olt

» Exercițiu de alarmare publică în orașul Drăgănești-Olt

Mehedinţi

» Acţiuni ale pompierilor mehedinţeni

Vâlcea

» 15 şoferi vâlceni au rămas fără permis în 24 de ore
» Un şofer bulgar a intrat cu trailerul în curţile a doi vâlceni
» Poliţiştii vâlceni au confiscat material lemnos fără documente
» Mircia Gutău va depune jurământul pentru primăria Râmnicu Vâlcea

Sport

» Fotbal / Exclusiv: Gheorghiță Geolgău, noul manager al Departamentului de Scouting din cadrul FRF
» Fotbal / Lionel Messi, condamnat la 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru fraudă fiscală
» COSR a anunțat că atleta craioveană Claudia Ștef va participa la JO 2016
» Fotbal / Voiculeț a revenit, oficial, la Pandurii
» Gimnasta Cătălina Ponor va fi portdrapelul României la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro
» Handbal (f) / România, a treia victorie consecutivă la Mondialul Under 20
» Atletism: 6 ani de închisoare pentru Pistorius
» Fotbal / Slovan Liberec, ultimul adversar al alb-albaștrilor din Austria
» Volei (m): Cristian Bartha și-a prelungit contractul cu SCM-U Craiova
» Box: Bogdan Juratoni a ratat calificarea la Jocurile Olimpice

Top