10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCer înlăturarea cărbunelui din mix-ul energetic al ţărilor UE

Cer înlăturarea cărbunelui din mix-ul energetic al ţărilor UE

Complexul Energetic Oltenia deţine patru termocentrale pe cărbune
Complexul Energetic Oltenia deţine patru termocentrale pe cărbune

Greenpeace România a dat publicităţii un raport în care se solicită eliminarea cărbunelui din mix-ul energetic al statelor UE. Este vorba de prima analiză a impactului transfrontalier asupra sănătății cauzat de termocentralele pe cărbune. Potrivit Greenpeace, poluarea cauzată de cărbune și impactul pe care aceasta îl are asupra sănătății populației nu țin cont de granițe. „Înlăturarea cărbunelui din mixul energetic al țărilor Uniunii Europene ar aduce beneficii enorme asupra sănătății cetățenilor întregului continent. Acest lucru este dezvăluit de un nou raport publicat ieri de către Health and Environment Alliance (HEAL), Climate Action Network (CAN) Europe, WWF European Policy Office (Biroul de politici europene al WWF) și Sandbag. Raportul, intitulat „Europe’s Dark Cloud: How coal-burning countries make their neighbours sick“ (Norul negru al Europei: Cum își îmbolnăvesc vecinii țările producătoare de energie din cărbune), analizează impactul asupra sanătății pe care îl are poluarea cauzată de către toate termocentralele din țările UE pentru care există date (257 din 280 de termocentrale). Raportul arată că în 2013 emisiile acestor termocentrale au fost responsabile de peste 22.900 de morți premature, zeci de mii de persoane au fost afectate de boli de inimă și plămâni, și au cauzat costuri de sănătate de până la 62,3 miliarde de euro“, conform unui comunicat al Greenpeace.

Analiză în premieră

Raportul analizează în premieră traseul transfrontalier al emisiilor cauzate de către termocentrale și efectele pe care aceste emisii le au. Cele cinci țări ale căror termocentrale provoacă cele mai multe morți premature peste granițe sunt: Polonia (4,690), Germania (2,490), România (1,660), Bulgaria (1,390) și Marea Britanie (1,350). În ceea ce privește România, 5 din cele 11 termocentrale ale țării figurează în top 30 termocentrale cu cel mai mare impact asupra sănătății: Oradea II (cu un număr de 240 de morți premature), Rovinari (250), Drobeta (430), Mintia (340) și Govora (230). Statele UE cele mai afectate de poluarea provenită de la termocentralele de cărbune din țările vecine, pe lângă poluarea produsă de termocentralele proprii, sunt: Germania (cu un număr total de 3,630 de morți premature), Italia (1,610), Franța (1,380), Grecia (1,050) și Ungaria (700). Raportul „Europe’s Dark Cloud“ arată că închiderea chiar și a unei singure termocentrale ar aduce o îmbunătățire substanțială a sănătații locuitorilor din apropierea acesteia, dar și a celor din țările vecine. Spre exemplu, planul Marii Britanii de a elimina cărbunele până în 2025 ar putea salva 2.870 de vieți anual – mai bine de 1.300 dintre ele din Europa continentală. Dacă Germania ar decide să înlăture cărbunele, ar putea evita anual până la 1.860 de morți premature în țară și aproape 2.500 peste graniță. „Raportul scoate în evidență costurile de sănătate foarte mari care vin la pachet cu dependența noastră de cărbune și demitizează ideea că energia provenită din cărbune este ieftină. Cu siguranță, nici o țară nu își poate rezolva singură problema poluării provenite din producția de energie. Sperăm ca UE și țările membre să înțeleagă gravitatea problemei și să acționeze ca atare“, a menţionat Anne Stauffer, director adjunct al HEAL. „Raportul dovedește că înlăturarea treptată a cărbunelui reprezintă o cauză cu adevărat europeană și ar trebui să devină una dintre țintele asumate ale UE“, a declarat Imke Lübbeke, directorul campaniei de climă și energie al WWF European Policy Office.

Comunitatea medicală susţine raportul

Potrivit Greenpeace România, raportul „Europe’s Dark Cloud“ beneficiază deja de o puternică susţinere din partea comunităţii medicale: „Acest raport aduce noi detalii despre efectele nocive ale cărbunelui și impactul pe care acesta îl are asupra sănătății noastre, și ne arată că ar trebui să fim îngrijorați în privința termocentralelor pe cărbune. Emisiile poluante provenite de la fiecare dintre aceste termocentrale cauzează probleme și costuri de sănătate foarte mari. Este necesară eliminarea totală a cărbunelui“, a declarat Michal Krzyzanowski, fost expert în calitatea aerului la Organizația Mondială a Sănătății, actualmente profesor invitat în cadrul Environmental Research Group, la King’s College London. „Mass-media a atras recent atenția asupra emisiilor poluante ale autoturismelor, dar și asupra emisiilor provenite de la termocentralele pe cărbune, care sunt de asemenea foarte importante. Raportul „Europe’s Dark Cloud“ arată foarte clar că termocentralele pe cărbune reprezintă o sursă importantă de poluare a aerului. Pe lângă asta, raportul cuantifică pentru prima dată efectele acestei poluări asupra sănătății și costurile transfrontaliere pentru sănătate ca urmare a poluării provenite de la termocentralele pe cărbune. Acest raport reprezintă încă un argument în favoarea eliminării cărbunelui din mixul energetic“, a spus Joachim Heinrich de la Institutul și Centrul de Tratament Ambulatoriu pentru Medicina Muncii, Medicina Socială și de Mediu din cadrul Spitalului Universitar din Munchen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS