Școlile trebuie să obțină autorizație de securitate la incendiu

Școala „Traian“ din Craiova face parte din unitățile de învățământ care au făcut lucrări 
de modificare a unei clădiri și care trebuie să obțină autorizație de securitate la incediu (Arhivă GdS)
Școala „Traian“ din Craiova face parte din unitățile de învățământ care au făcut lucrări de modificare a unei clădiri și care trebuie să obțină autorizație de securitate la incediu (Arhivă GdS)

54 de clădiri aparținând școlilor și grădinițelor din Craiova și județul Dolj nu au reușit să obțină autorizarea pentru securitatea la incendiu. Autorizarea este necesară în cazul în care se fac intervenții la construcția clădirilor sau se amenajează noi spații de învățământ. În cazul școlilor care nu au solicitat sau nu au obținut această autorizație, pompierii au aplicat anul trecut amenzi în valoare de 69.000 de lei, iar în acest an au fost aplicate amenzi de 25.000 de lei. Reprezentanții ISU Dolj spun că autorizația pentru securitate la incendiu ar trebui obținută înainte de punerea în funcțiune a clădirilor noi sau a celor la care s-au făcut investiții majore. Unde nu s-a procedat în acest mod trebuie să se facă acest demers până la sfârșitul anului 2016.

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgen­ță Dolj a făcut un inventar al clădirilor apar­ținând unităților școlare pen­tru a stabili câte clădiri ne­cesită autorizarea pentru securitate la incendiu. Inventarierea a fost făcută după tragedia din clubul Colectiv. În urma inventarierii a reieșit faptul că în județul Dolj sunt 199 de unități de învățământ care dețin 1.013 clădiri.

Dintre acestea, 901 clădiri nu fac obiectul autorizării la incendiu, fiind construcții realizate înainte de statuarea obligativității obținerii securității la incendiu prin HG nr. 571/1998. 112 clădiri au fost puse pe lista celor care necesită această autorizație, dintre care 58 au și obținut-o, iar 54 nu au îndeplinit criteriile de securitate la incendiu, care se impun după intervenții la construcția clădirii sau după investiții de schimbare a destinației spațiului.

Opt școli și grădinițe din Craiova nu au obținut autorizație

În Craiova, pe lista neagră a unităților școlare care nu au obținut autorizație de securitate la incendiu se află Școala Postliceală „Sfântul Iosif“, Liceul „Matei Basarab“, Școala gimnazială „Gheorghe Bibescu“, Școala gimnazială „Lascăr Catargiu“, Școala gimnazială „Traian“, Grădinița cu program prelungit „Eden“, Grădinița cu program prelungit „Floarea-Soarelui“, Grădinița cu program prelungit „Little Diamonds“. În cazul acestor unități școlare, autorizația la incendiu nu a fost acordată pentru o clădire.

În județ, 46 de clădiri

În ceea ce privește situația din județ, autorizația de securitate la incendiu nu a fost obținută de 28 de unități de învățământ pentru un total de 46 de clădiri. Pe lista școlilor care nu îndeplinesc condițiile pentru securitatea la incendiu se află Liceul tehnologic „Ing. Aurelian Ionete“ din Malu Mare, Școala profesională „Constantin Argetoianu“ din Argetoaia (trei clădiri), Școala profesională Daneți – (trei clădiri), Școala gimnazială Braloștița (o clădire), Școala gimnazială Apele Vii (două clădiri), Școala gimnazială „Ioan Grecescu“ Brădești (o clădire), Școala gimnazială Breasta (o clădire), Școala gimnazială Bucovăț (o clădire), Școala gimnazială Carpen (două clădiri), Școala gimnazială Catane (o clădire), Școala gimnazială Cârna (3 clădiri), Școala gimnazială Cerăt (două clădiri), Școala gimnazială „Petrache Cernătescu“ Cernătești (o clădire), Școala gimnazială Coșoveni (două clădiri), Școala gimnazială nr. 1 Dăbuleni (două clădiri), Școala gimnazială Dobrești (o clădire), Școala gimnazială Galicea Mare (o clădire), Școala gimnazială Grecești (două clădiri), Școala gimnazială „Nicolae Popescu“ Întorsura (o clădire), Școala gimnazială Leșile (o clădire), Școala gimnazială „Henri Coandă“ Perișor (o clădire), Școala gimnazială Piscu Vechi (două clădiri), Școala gimnazială Pleșoi (o clădire), Școala gimnazială Predești (trei clădiri), Școala gimnazială Sadova (o clădire), Școala gimnazială Teslui (o clădire), Școala gimnazială Unirea (o clădire), Școala gimnazială „Barbu Ionescu“ Urzicuța (trei clădiri).

Răspunzători – beneficiarii lucrărilor

Procesul de autorizare este în derulare. De la începutul anului 2016, pentru șase clădiri s-a obținut autorizația de securitate la incendiu sau s-a schimbat destinația spațiului respectiv și nu mai fac obiectul autorizării. Clădirile respective aparțin Colegiului Național „Elena Cuza“ din Craiova, Colegiului Național „Ștefan Odobleja“, Școlii gimnaziale Goiești (două clădiri), Școlii gimnaziale „Eliza Opran“ din Ișalnița.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj, obținerea avizului de securitate la incendiu pentru începerea unor lucrări de investiții sau pentru autorizarea pentru securitate la incendiu se face anual în cadrul controalelor de prevenire a situațiilor de urgență. Pentru nesolicitarea sau neobținerea autorizațiilor de securitate la incendiu, în anul 2015 reprezentanții ISU Dolj au aplicat 15 amenzi contravenționale în cuantum de 69.000 de lei, iar în 2016 au aplicat trei amenzi în valoare de 25.000 de lei.

Amenzile au fost aplicate proprietarilor (în cazul școlilor și grădinițelor particulare), investitorilor sau beneficiarilor. De altfel, conducerea ISU a precizat că în cazul unităților școlare care nu au autorizația de securitate la incendiu „beneficiarii au obligația să o obțină până la 31 decembrie 2016, putând funcționa până la acea dată, iar răspunderea exclusivă privind funcționarea construcției din punct de vedere al asigurării cerinței de securitate la incendiu revenind beneficiarului investiției“. Obligativitatea de a obține o astfel de autorizație este impusă de Legea nr. 307/2006 completată de Legea nr. 33/2016.

Tipurile de stingătoare și sistemele de detectare a fumului

Directorii unităților școlare spun că de multe ori stingătoarele de incendiu nu corespund. Reprezentanții ISU spun că la clădirile noi sau la care s-a intervenit, „tipurile și numărul stingătoarelor de incendiu sunt stabilite de proiectanți prin documentația tehnică aferentă actelor de autorizare a lucrărilor de construire, în funcție de nivelul de risc la incendiu, tipul și cantitatea de substanță combustibilă sau volumul de lichid combustibil pentru spațiul ce trebuie protejat. În situația în care nu există o asemenea documentație, se aplică norma de dotare din Anexa 17 la Normele de prevenire și stingere a incendiilor specifice unităților de profil de învățământ și educație, aprobate prin Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 3946/2001“. În ceea ce privește sistemele de detectare a fumului, acestea trebuie prevăzute la construcțiile noi sau la cele supuse modernizării, schimbării destinației, potrivit Ordinului ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 364/2015. Potrivit ordinului, instalațiile de detectare a fumului sunt obligatorii pentru construcții și încăperi, având destinația ca spații de învățământ cu mai mult de 200 de persoane sau cu aria construită mai mare de 600 de metri pătrați.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

30 septembrie 2016

Mehedinţi: Simulare de incendiu la un operator economic

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” al judeţului Mehedinţi a desfăşurat, vineri, 30 septembrie, începând cu ora 11.00, un exerciţiu privind intervenţia în caz de incendiu la un operator economic, care desfăşoară activităţi de ...
30 septembrie 2016

Explozie urmată de un incendiu într-un bloc din Medgidia

O deflagrație puternică, urmată de un incendiu s-a produs în această dimineață într-un bloc de garsoniere din Medgidia, de pe strada Plevnei, informează realitatea.net. Pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea au fost alertați, in aceasta ...

Sumarul ediției de marţi, 5 iulie 2016

Actualitate

» Propunerile premierului Dacian Cioloş pentru înlocuirea miniştrilor remaniaţi: Mircea Dumitru, Sorin Buşe, Maria Ligor şi Dragoș Tudorache
» Dacian Cioloş a decis schimbarea miniștrilor Costescu, Bostan, Curaj și Stoenescu
» Alexa, eleva de nota 10
» Cine curăţă platformele de gunoi?
» Atentie la completarea fiselor de inscriere la liceu
» Stradă cu probleme, recepţionată fără obiecţii
» Raluca Prună: Nu vreau să creez niciun fel de aşteptare publică referitor la amnistie şi graţiere. Voi lansa o dezbatere care nu exclude nicio opţiune
» Atenționare de călătorie pentru Italia: Grevă la companiile aeriene Alitalia și Meridiana
» Ministrul Muncii: Nu ştim care sunt salariile în administraţie, creşterea nu trebuie făcută cu orice preţ
» Olt: Poliţiştii locali din Slatina, la datorie
» Modalităţi de plată a taxelor pentru eliberarea pașapoartelor și a permiselor de conducere
» Președintele Iohannis: Condițiile performanței în administrație ar trebui căutate în transparență, integritate și parteneriat
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Aeroportul din Marsilia a fost evacuat și este încercuit de poliție
» Pîslaru: Nu putem avea o discuție pe salariile din administrația locală dacă nu avem datele cu salariile actuale
» Jaf armat la o bancă din Bistriţa
» Klaus Iohannis: România este obligată să se gândească la un model de dezvoltare economică
» Avram Iancu: “Voi înota pentru Cumințenia Pământului”
» Ungaria aplică măsuri suplimentare antiimigraţie la frontierele cu Serbia şi Croaţia
» Un mort şi patru răniţi într-un accident rutier pe Autostrada Soarelui
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Percheziţii la persoane bănuite de comiterea unor furturi
» Grevă la compania aeriană Alitalia
» Răzvan Ioan Păunescu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie România-China

Local

» Cursul francului elvețian, înghețat la ziua acordării creditului

Dolj

» 1,2 milioane de lei pentru finalizarea expoziției permanente „Redescoperă istoria“, de la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova
» Craiova: Dezbatere despre „Feminitate/ Feminism” la Tradem
» Marea Bălăceală 2016 în Craiova
» Craiova: Cursuri de dans gratuite pentru copii și adulți
» Doljeni cercetați pentru conducerea unui autovehicul fără a poseda permis
» Craioveni în spatele gratiilor după comiterea a trei furturi
» Un doljean în Marea Britanie: „Nu mi-aş creşte copilul aici“
» Desculţ prin viaţă, în drum spre grădiniţă (II)
» Focuri de armă în centrul Craiovei

Gorj

» Gorj: Tânăr reținut pentru că șantaja eleve cu poze compromițătoare
» Gorj: Maşină de teren, abandonată pe un câmp
» Clinica Veterinară Mobilă – serviciu gratuit

Olt

» Olt: Începe distribuirea pachetelor de alimente persoanelor defavorizate

Mehedinţi

» Incendiu la locomotiva trenului Regio 9504, ce se deplasa pe linia Orşova-Filiaşi

Vâlcea

» Razii pe şoselele din Vâlcea
» Vâlcea: A lovit o femeie pe trecerea de pietoni
» Vâlcea: Poliţiştii au confiscat aproape 70 mc de material lemnos
» “Cupa izvoarelor” a fost câştigată de cercetaşii vâlceni

Sport

» Tenis: Simona Halep, învinsă de Angelique Kerber la Wimbledon
» Organizatorii JO 2016 vor oferi sportivilor și turiștilor substanțe împotriva insectelor
» Tenis (m): Andrei Pavel a anunțat echipa pentru meciul de Cupa Davis cu Spania
» Fotbal / Juniorii, testați de Mulțescu
» Bancu simte echipa tot mai puternică
» Petre Grigoraș așteaptă transferurile

Bani & Afaceri

» Instanțele hotărăsc în tot mai multe procese: Cursul francului elvețian, înghețat la ziua acordării creditului

Top