Proprietarii plătesc avariile de lângă bloc

Craiovenii care locuiesc la bloc trebuie să știe că orice conductă de apă și canal este proprietate comună până la prima gură de canal din exterior, adică din imediata vecinătate a blocului. Prin urmare, orice avarie cade în sarcina proprietarilor și reparațiile se fac pe cheltuiala acestora, fără intervenția operatorului local de apă și canal.

Când vine vorba de părțile comune ale blocului de locuințe, proprietarii se gândesc înainte de toate la casa scării, subsol și acoperiș. Conform Legii 230/2007, legea asociațiilor de proprietari, lista părților comune este mult mai cuprinzătoare. În privința conductelor de apă și canal, trebuie știut că sunt proprietate comună, nu doar până la limita zidului blocului, ci până la prima gură de canal din exteriorul imobilului. Prin urmare, orice probleme întâmpină proprietarii cu conductele de apă sau canal pe porțiunea de la ieșirea din bloc până la canal, rezolvarea acestora se va face pe cheltuiala locatarilor. Sarcina să angajeze o firmă, să încheie un contract de prestări servicii îi revine asociației de proprietari, care trebuie să administreze, întrețină și să repare părțile comune.

Într-o astfel de situație sunt locatarii din blocul 30, scara 2 din cartierul 1 Mai. Proprietarii din acest imobil s-au trezit cu subsolul inundat, fără să aibă vreo conductă spartă nici pe părțile comune, nici în vreun apartament. „Problema a apărut din luna ianuarie, a început să se infiltreze apă din afară, din conducta de canalizare. De șase luni se tot cercetează și nimeni nu știe de unde vine apa. Dacă în subsol nu este nici o conductă spartă, de unde vine atunci apa? Se vede și lângă bloc, pe aici pe unde probabil conducta exterioară este fisurată sunt tot timpul ude pământul și aleea de lângă bloc. Au venit cei de la CAO, au venit cei de la Termo și nu știe nimeni de unde apare apa, sau nu vor să vadă. Se vede clar că temelia blocului este umedă mereu. Conductele sunt din 1978, sunt vechi, din fontă, probabil s-au fisurat, și în loc să meargă apa la canal, vine înapoi în boxele blocului și la intrarea în subsol. Am făcut și la asociație adrese, iar ei au făcut mai departe solicitări. Este domeniu public și nu putem noi să intervenim“, a spus locatarul a cărui boxă este cea mai afectată. Locatarii au așteptat mai mult de o jumătate de an intervenția operatorului local de apă și canal, fără să înțeleagă că, de fapt și de drept, ei sunt proprietari pe conductele de apă și canal chiar dacă acestea sunt pe domeniul public.

Proprietarii au considerat că operatorul local de apă și canal poartă toată vina și lui îi revine obligația să repare sau să înlocuiască conductele cu probleme. „Inundația provine din infiltrarea apei din canalizare prin temelia blocului. Am făcut demersurile necesare către CAO, pentru remedierea cauzei, dar ne-au spus că sunt conductele noastre și noi trebuie să rezolvăm această situație“, a spus Florea Iordache, proprietar din blocul 30, scara 2. În realitatea, lucrurile nu stau așa. „În cazul conductei din subsolul blocului 30 și chiar și a porțiunii care ajunge până la prima gură de canal din exterior, reparația va fi suportată de asociație, fiind proprietate comună. La acest moment, proprietarii au înțeles că este proprietate comună și au început reparațiile cu o firmă specializată. Chiar dacă este pe domeniul public, asociația se obligă să își ia toate autorizațiile, efectuează lucrările și la final costurile sunt suportate de proprietari“, a precizat Dumitru Dincă, șef secție la CAO.

Președintele asociației de proprietari din care face parte blocul 30, scara 2, confirmă că lucrările sunt în desfășurare la acest bloc, iar costurile sunt suportate de proprietari. Aceștia au înțeles după o jumătate de an că orice conductă de la ieșire din bloc și până la prima gură de canal este proprietate comună.

„Au venit cei de la Compania de Apă și ne-am înțeles, lucrările cad în sarcina proprietarilor. Am depistat că un sifon din subsolul blocului era blocat, iar conducta care pleacă din bloc și până la gura de canal era fisurată din cauza unor plăci de beton care au fost așezate aici la momentul proiectării, dar între timp au căzut peste conductă și au fisurat-o. Costă 1.000 de lei, iar fiecare proprietar din blocul 30, scara 2, trebuie să plătească 100 de lei de apartament“, a precizat Ion Mitroi, președintele Asociației de proprietari 2A, 1 Mai.

Părțile comune

Conform art. 649 din Codul Civil, sunt părți comune: „Instalaţiile de apă şi canalizare, electrice, de telecomunicaţii, de încălzire şi de gaze de la branşament/racord până la punctul de distribuţie către părţile aflate în proprietate exclusivă, canalele pluviale, paratrăsnetele, antenele colective, precum şi alte asemenea părţi“.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 5 iulie 2016

Actualitate

» Propunerile premierului Dacian Cioloş pentru înlocuirea miniştrilor remaniaţi: Mircea Dumitru, Sorin Buşe, Maria Ligor şi Dragoș Tudorache
» Dacian Cioloş a decis schimbarea miniștrilor Costescu, Bostan, Curaj și Stoenescu
» Alexa, eleva de nota 10
» Cine curăţă platformele de gunoi?
» Atentie la completarea fiselor de inscriere la liceu
» Stradă cu probleme, recepţionată fără obiecţii
» Raluca Prună: Nu vreau să creez niciun fel de aşteptare publică referitor la amnistie şi graţiere. Voi lansa o dezbatere care nu exclude nicio opţiune
» Atenționare de călătorie pentru Italia: Grevă la companiile aeriene Alitalia și Meridiana
» Ministrul Muncii: Nu ştim care sunt salariile în administraţie, creşterea nu trebuie făcută cu orice preţ
» Olt: Poliţiştii locali din Slatina, la datorie
» Modalităţi de plată a taxelor pentru eliberarea pașapoartelor și a permiselor de conducere
» Președintele Iohannis: Condițiile performanței în administrație ar trebui căutate în transparență, integritate și parteneriat
» Prognoza meteo pentru miercuri şi joi
» Aeroportul din Marsilia a fost evacuat și este încercuit de poliție
» Pîslaru: Nu putem avea o discuție pe salariile din administrația locală dacă nu avem datele cu salariile actuale
» Jaf armat la o bancă din Bistriţa
» Klaus Iohannis: România este obligată să se gândească la un model de dezvoltare economică
» Avram Iancu: “Voi înota pentru Cumințenia Pământului”
» Ungaria aplică măsuri suplimentare antiimigraţie la frontierele cu Serbia şi Croaţia
» Un mort şi patru răniţi într-un accident rutier pe Autostrada Soarelui
» Lucrări pe A1 Bucureşti – Piteşti
» Percheziţii la persoane bănuite de comiterea unor furturi
» Grevă la compania aeriană Alitalia
» Răzvan Ioan Păunescu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie România-China

Local

» Cursul francului elvețian, înghețat la ziua acordării creditului

Dolj

» 1,2 milioane de lei pentru finalizarea expoziției permanente „Redescoperă istoria“, de la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova
» Craiova: Dezbatere despre „Feminitate/ Feminism” la Tradem
» Marea Bălăceală 2016 în Craiova
» Craiova: Cursuri de dans gratuite pentru copii și adulți
» Doljeni cercetați pentru conducerea unui autovehicul fără a poseda permis
» Craioveni în spatele gratiilor după comiterea a trei furturi
» Un doljean în Marea Britanie: „Nu mi-aş creşte copilul aici“
» Desculţ prin viaţă, în drum spre grădiniţă (II)
» Focuri de armă în centrul Craiovei

Gorj

» Gorj: Tânăr reținut pentru că șantaja eleve cu poze compromițătoare
» Gorj: Maşină de teren, abandonată pe un câmp
» Clinica Veterinară Mobilă – serviciu gratuit

Olt

» Olt: Începe distribuirea pachetelor de alimente persoanelor defavorizate

Mehedinţi

» Incendiu la locomotiva trenului Regio 9504, ce se deplasa pe linia Orşova-Filiaşi

Vâlcea

» Razii pe şoselele din Vâlcea
» Vâlcea: A lovit o femeie pe trecerea de pietoni
» Vâlcea: Poliţiştii au confiscat aproape 70 mc de material lemnos
» “Cupa izvoarelor” a fost câştigată de cercetaşii vâlceni

Sport

» Tenis: Simona Halep, învinsă de Angelique Kerber la Wimbledon
» Organizatorii JO 2016 vor oferi sportivilor și turiștilor substanțe împotriva insectelor
» Tenis (m): Andrei Pavel a anunțat echipa pentru meciul de Cupa Davis cu Spania
» Fotbal / Juniorii, testați de Mulțescu
» Bancu simte echipa tot mai puternică
» Petre Grigoraș așteaptă transferurile

Bani & Afaceri

» Instanțele hotărăsc în tot mai multe procese: Cursul francului elvețian, înghețat la ziua acordării creditului

Top