6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBani mai mulţi pentru creşterea copilului

Bani mai mulţi pentru creşterea copilului

Veşti bune pentru cele peste 4.500 de femei din Dolj care se află în concediu pentru creşterea copilului sau care primesc stimulentul de inserţie pentru că au decis să se întoarcă la muncă înainte ca micuțul să împlinească doi ani.

De la 1 iulie, limita minimă a indemnizației de creș­tere a copilului este de 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 de lei față de 600 de lei, cât este în prezent; limita maximă a indemnizației este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate; stimulentul de inserție se stabileşte la 50% din indemnizația minimă, respectiv va creşte de la 500 la 531 de lei. Mulţi dintre părinţii care aveau venituri ce depăşeau suma de 1.200 de lei, în cazul în care optaseră pentru un concediu de doi ani, ori de 3.400 de lei, în cazul în care au optat pentru un an de concediu, vor putea beneficia de recalcularea sumelor, astfel încât să beneficieze de o sumă echivalentă cu 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului. Majoritatea părinţilor aflaţi în concediu de creştere a copilului ori în plata stimulentului de inserţie nu trebuie să facă nici un drum, nu trebuie să depună nici un act în plus şi nici nu trebuie să solicite vreo recalculare pentru a beneficia de sumele majorate. „La nivelul judeţului Dolj, avem 307 mame care sunt în plată. Este vorba de cele care au ales să stea în concediu pentru creşterea copilului un an. Alte 3.074 de mame au optat să stea acasă doi ani. În ceea ce priveşte stimulentul pentru persoanele care au decis să se întoarcă la muncă, avem 982 de mame. La nivelul judeţului, peste 4.500 de mame sunt în plată“, a spus Marius Simcelescu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj. Femeile care au optat pentru concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei acestuia de un an şi beneficiază de indemnizaţie, de stimulentul de inserţie sau de concediu fără plată şi doresc prelungirea, respectiv reluarea concediului până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului trebuie să depună la AJPIS o cerere şi o adeverinţă de la angajator din care să reiasă prelungirea perioadei de suspendare a activităţii (decizia de suspendare). „În judeţul Dolj, estimăm că cel puţin 1.000 de persoane vor veni să depună cereri pentru a beneficia de noile prevederi legale. Având în vedere acest lucru, am detaşat patru persoane de la Inspecţia Socială şi alte două persoane care vor prelua cererile. Trebuie precizat faptul că documentele justificative se pot prezenta în copie, nu mai trebuie legalizate. Pentru cele care au născut în străinătate, se acceptă certificatul sau extrasul de naştere, după caz, cu traducere autorizată, şi nu mai trebuie legalizat“, a adăugat Marius Simcelescu.
Depunerea cererilor şi a actelor doveditoare pentru prelungirea/reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei se face la sediul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj, etajul I, camera nr. 13. Program zilnic, luni – joi: 8.30 – 18.00, şi vineri în intervalul 8.30 – 16.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS