6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCulmea birocrației la Fisc: Două cozi pentru aceeași plată către stat

Culmea birocrației la Fisc: Două cozi pentru aceeași plată către stat

Cozile interminabile la instituțiile statului au ajuns „sport național“. La Craiova se întrece orice limită a bunului-simț: cei care merg să achite ceva la Trezorerie, la ghișeele pentru persoane juridice și PFA-uri, sunt puși să stea la două cozi uriașe, ca să plătească o singură sumă de bani. Trezorierul-șef spune că așa e procedura peste tot în țară și precizează că nu sunt semne că Ministerul Finanțelor ar schimba prea curând situația, care trenează de ani buni.

În condițiile în care guvernul introduce plata cu cardul la ghișeele ANAF, tocmai pentru a mai diminua birocrația din sistem, în teritoriu, Fiscul este ultrabirocratizat, iar funcționarii spun că lucrurile nu se pot schimba așa ușor în perioada următoare. Contribuabilul este umilit chiar la ghișeele unde persoanele fizice și juridice își plătesc dările către stat.
Sesizată de un cititor care povestea că trebuie să parcurgă două cozi pentru aceeași plată ajung luni, 27 iunie, – ultima zi de plată a impozitelor și contribuțiilor aferente lunii mai – la etajul I al Fiscului doljean de pe strada Mitropolit Firmilian. Cei care au trecut măcar o dată în viața lor pe la ghișeele Trezoreriei să achite fie o taxă modică, fie să plătească impozite, amenzi și contribuții cu bani cash știu la ce să se aștepte.
La primele cinci ghișee de informare erau doar unu – doi contribuabili. În schimb, la ultimele patru ghișee, unde se procesau efectiv plățile către stat, cozile ajunseseră până aproape de balustrada de la etaj. Erau zeci de oameni la rând, în ultima zi legală de plată a impozitelor pe luna trecută. Aerul era irespirabil. Contribuabilii care stăteau să dea bani la stat erau înghesuiți într-un spațiu mic, fără aer condiționat, fără ventilație, pe o vreme caniculară. Cei mai mulți stăteau la Ghișeul 22 „Impozite și taxe agenți economici“. Aveam circa 14 persoane în față. După stat la coadă timp de 30-40 de minute, ajungi la ghișeu cu foaia de vărsământ. Dincolo de geamul îngust la care cei mai înalți se apleacă pentru a întinde actele ce atestă că au venit să își plătească taxele, într-un birou de doi metri pe doi, funcționarul cu broboane de sudoare pe frunte își făcea vânt cu actele oamenilor. Îl întreb dacă la el în „gheretă“ e aer condiționat. „Nu e!“, răspunde omul sec, vădit afectat de căldura din spațiul închis în care lucrează. El scana foile de vărsământ și transfera hârtiile emise către ghișeul alăturat, nr. 21, care era casieria. Persoana care înaintase hârtiile la acel ghișeu și la încă două din încăpere lua coada de la capăt, pentru a face efectiv plata. Culmea birocrației: stai de două ori la cozi pentru a face o singură plată la Fisc.
Un tânăr se așază la coada imensă de la ghișeul 22 și întreabă nedumerit: „Cum adică să stau aici ca să predau hârtiile, iar după aceea să stau la altă coadă ca să plătesc banii?“. „Probabil sunteți prima dată pe aici“, îi răspunde zâmbind un domn cu părul grizonant, care stătea la alt ghișeu de predat hârtii, după care urma să se așeze la coada de la altă casierie din același spațiu. Probabil domnul respectiv are multă experiență în domeniu, gândesc și eu.

Solidaritatea cozii… de la ghișeu

Ajunsă la ghișeul 21, la casierie, o tânără este apostrofată cu o voce tăioasă de funcționara de la ghișeu, care pur și simplu a ridicat vocea la contribuabilul care îi plătește salariul: „Vă rog să puneți banii cap la cap! Sunt afișe peste tot să vă pregătiți banii dinainte să ajungeți aici!“. Femeia se conformează, timp în care nimeni de la rând nu murmură a supărare. Toți își așteaptă liniștiți rândul. E pur și simplu solidaritate la coadă.
Mă așez la coada de la casierie. În fața mea sunt 11 persoane. Parcă merge mai repede rândul. O doamnă care este medic și care stătuse la primul ghișeu ne roagă respectuos să o lăsăm să treacă în față, la casierie, ca să plătească rapid, pentru că „în zece minute mi se închide ghișeul de jos“. Toată lumea îi cedează rândul, iarăși într-o solidaritate. Probabil că acei oameni erau obișnuiți cu statul frecvent la acele cozi.
Întreb o doamnă din spatele meu de ce plătește cu cash și nu prin bancă. Îmi răspunde că e contabilă la o firmă mică și că plata prin bancă ar ruina-o, din cauza comisioanelor.
Revin miercuri, 29 iunie, merg iar la Trezoreria de la Fisc. Aceeași coadă imensă la ghișeul 22, dar mergea mai repede la Casierie, pentru că nu mai erau alte cozi în incintă, în afara celei menționate. Rândul înaintează mult mai repede. În zece minute ajung în fața funcționarului.
Joi rândurile s-au risipit considerabil. Doar doi – trei oameni mai stăteau la coadă să plătească. Vineri, ghișeele din spate erau complet închise, iar în față, la cele cinci funcționare, erau tot atâtea persoane care cereau informații. Era liniște. Funcționarii aceia răsuflă ușurați până în jurul datei de 25 a lunii, când este următorul „sezon“ de plată a impozitelor.

Problema este la nivel național: se stă de două ori la rând

Problema celor două cozi pe care trebuie să le parcurgă reprezentanții firmelor și persoanele fizice care au de dat bani la Fisc pare una de o gravitate mare și de importanță națională. De ce nu se poate și la ghișeele Trezoreriei ca la instituțiile de credit private, unde oamenii stau la un singur ghișeu și pentru a li se face chitanțele, și pentru a plăti efectiv. „Deocamdată nu se poate plăti la Trezorerie ca la bănci, adică la același ghișeu să se perfecteze și documentele și să se încaseze banii. Noi nu avem program de modificare a situației de la ghișeu. Așa este în toată țara: se stă la două cozi. La primul ghișeu se verifică foile de vărsământ și se stabilește contul în care vor intra banii, în timp ce la celălalt ghișeu se încasează banii. Și noi am semnalat la minister, ca urmare a situațiilor reclamate de contribuabili, dar nu s-a schimbat situația. Așa avem procedura prin Regulamentul de Ordine și Funcționare cu două ghișee, pentru că nu avem posturi în organigramă de referent care să fie și casier. Vom mai sesiza încă o dată la Ministerul Finanțelor“, a spus Maria Găman, trezorier-șef la Trezoreria Dolj.

„Din toamnă vor plăti cu cardul, dar tot la două cozi se va sta“

Se pare că statului îi e mult mai ușor să schimbe legi organice decât să înlăture o situație anormală de la ghișeele Fiscului. Birocrația va persista și în toamnă la plata impozitelor la ghișeele ANAF, informează trezorierul-șef de la Dolj. „Din toamnă vor plăti cu cardul, dar tot la două cozi se va sta. În prezent, ne aflăm în procedură de a achiziționa POS-uri, pentru a se putea face plata cu cardul, dar situația statului la cozi nu se va rezolva. Contribuabilii vor sta tot la două ghișee. La unul pentru foile de vărsământ, iar la celălalt ghișeu pentru a face plata. Ce-i drept, vor putea să plătească și cu cardul, dar procedurile de plată rămân aceleași: la două ghișee“, a spus Maria Găman, trezorierul-șef de la Dolj.

Mulți plătesc cu cash la Trezorerie din cauza comisioanelor uriașe de la bănci

La prima vedere, m-am întrebat ce caută acei oameni la cozile umilinței în fața ghișeelor, când ar putea să facă plățile prin virament bancar, direct de acasă, prin servicii de internet banking sau ar putea să-și depună banii din încasările zilnice la banca unde au contul, apoi să facă viramentul în Trezorerie, în conturile ANAF. Dar lucrurile nu sunt așa de simple. Să vedeți de ce au firmele mici oroare de plata prin intermediul băncilor. Majoritatea băncilor percep un comision la depunerea de numerar. Dacă o firmă cu un magazin depune zilnic banii în contul său din bancă, instituția de credit îi poate percepe trei – zece lei pentru depunerea de numerar. Dacă firma care are unu – doi angajați vrea să își achite în termen dările către Fisc, atunci trebuie să întocmească trei ordine de plată: unul pentru contribuții, unul pentru impozitul pe venit și pentru TVA de plată, respectiv unul pentru impozitul pe profit, din trei în trei luni. Dacă face plata prin bancă, la fiecare ordin de plată procesat de la distanță, banca îi percepe un comision între 10 și 25 de lei. Deci la trei ordine de plată către ANAF, firma plătește instituției de credit comisioane între 30 de lei și 75 de lei, dintr-un foc. La acestea se adaugă abonamentul de internet banking, care poate fi 20-30 de lei, fiind diferit de la o bancă la alta, plus un comision de 10-20 de lei pe lună pentru folosirea unui dispozitiv numit token (un instrument care generează automat o parolă, cu care se semnează ordinul de plată către bancă, pentru a se evita fraudele informatice. Parola este valabilă câteva secunde, cât să se semneze ordinul de plată al firmei). Deci dacă ar plăti prin bancă dările la stat, o firmă ar cheltui aproape 100 de lei pe lună doar pentru a face plățile către Fisc prin virament.
Plata la Trezorerie se face gratuit, adică nu se percepe nici un ban pentru cei care merg la ghișeu să-și plătească impozitele, inclusiv cei cu profesii liberale și cei cu PFA-uri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS