14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScandal la palatele romilor din Meteor

Scandal la palatele romilor din Meteor

Zeci de poliţişti şi jandarmi de la Detaşamentele mobile de jandarmi din Craiova şi Târgu Jiu s-au aflat ieri în cartierul Meteor, din Târgu Jiu, unde s-a încercat demolarea unor palate construite ilegal. Imobilele au fost amplasate pe terenul unei alte persoane, care ani la rând a încercat să intre în posesia bunului său și, în cele din urmă, cu ajutorul instanţelor de judecată a şi reuşit. Sunt vizate în total patru palate, care urmează să fie demolate dacă nu se va ajunge la o înţelegere. Familiile de romi, în total 20 de persoane, s-au baricadat ieri în curţile caselor pentru a împiedica intrarea utilajelor. Poliţia a fost prezentă la faţa locului pentru a calma spiritele şi pentru a evita apariţia unor evenimente nedorite, între cei care au venit să demoleze construcţiile şi cele patru familii de romi din Meteor.
Spiritele s-au inflamat imediat când, ieri-dimineaţă, în cartierul de romi Meteor, şi-au făcut apariţia oamenii legii şi mai mulți executori judecătorești. Aceştia din urmă au sosit pentru a pune în executare ordinele de evacuare din imobile, astfel încât să se poată trece la lucrările propriu-zise de demolare a clădirilor construite ilegal, sub ochii autorităţilor locale. Bunurile din cele patru palate care trebuie evacuate vor fi inventariate, înainte de a se trece la vreo acţiune de demolare. De teamă să nu rămână fără palate, romii au închis porţile şi nu au permis accesul executorilor judecătoreşti. Mascaţii au împânzit nu numai zona celor patru imobile, ci au patrulat şi pe străzile laterale din cartierul Meteor, unde şi alţi romi au ieşit revoltaţi pe la porţile caselor şi ale palatelor pe care le deţin.
În urma discuţiilor aprinse dintre executori şi familiile de romi a fost luată hotărârea de a se amâna temporar orice acţiune de demolare. Romii au astfel la dispoziție o săptămână să ajungă la o înțelegere cu mandatarii terenurilor pe care și-au construit ilegal palatele. Dacă în acest timp nu vor ajunge la un consens cu privire la prețul de cumpărare a terenului, se va relua executarea şi se va ajunge la demolare. Potrivit lui Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, în cartierul Meteor au fost prezenţi ieri peste 30 de oamenii ai legii: „Din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj am avut mobilizaţi în cartierul Meteor zece cadre cu autospeciale. De asemenea, au mai fost prezenţi jandarmi din detaşamentele mobile de la Craiova şi de la Târgu Jiu. A fost asigurată liniştea şi ordinea publică şi nu au apărut nici un fel de incidente. Nu au fost aplicate sancţiuni. S-a stabilit ca părţile să negocieze în următoarele zile o cale de rezolvare a situaţiei“, a declarat Andrei Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.
Evenimentele de ieri din cartierul târgujian Meteor nu ar fi avut loc dacă în municipiu era respectată legea, atât de către romi, cât şi de către autorităţile locale. În 1990, familii întregi de romi au ocupat în mod abuziv terenurile fostei staţiuni pomicole de la Târgu Jiu. Acestea nu fuseseră încă retrocedate proprietarilor de drept. Fără să deţină vreo autorizaţie, romii au început să construiască în mod haotic palatele care astăzi se înalţă în Meteor. Timp de mai bine de 20 de ani nu s-a intervenit pentru a fi stopate lucrările ilegale şi astfel s-a ajuns ca acum în zonă să existe străzi întregi de case. Pentru unele din imobile, romii nici nu achită impozite către bugetul comunităţii locale. Între timp însă, adevăraţii proprietari ai pământului au început să obţină hotărâri judecătoreşti, în baza cărora vor să intre în posesia bunurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS