10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostă funcționară la Poștă, condamnată cu suspendare

Fostă funcționară la Poștă, condamnată cu suspendare

Mai mulți bătrâni din Catane au rămas fără bani după ce i-au depus la Poșta din comună (Foto: Arhiva GdS)
Mai mulți bătrâni din Catane au rămas fără bani după ce i-au depus la Poșta din comună (Foto: Arhiva GdS)

Judecătorii din Băilești au hotărât să condamne la trei ani de închisoare cu suspendare o fostă funcționară de la Poșta din comuna doljeană Catane, acuzată că a băgat în propriile buzunare economiile a 23 de persoane, majoritatea pensionari. În plus, instanța a dispus ca inculpata să achite Poștei Române despăgubiri în valoare totală de 94.589 de lei.
Polițiștii din Băilești au aflat, în cursul anului 2012, că mai multe persoane din comuna Catane ar fi fost înșelate de o angajată de la Oficiul Poștal din comună. Este vorba de Maria Goiceanu, de 62 de ani, angajată la Ghișeul Poștal Catane. Potrivit anchetatorilor, dosarul penal întocmit pentru comiterea infracțiunilor de delapidare, fals intelectual și uz de fals (toate în formă continuată), a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Băilești, iar în urma primelor cercetări au fost identificate nouă persoane păgubite. Ulterior, numărul acestora a ajuns la 23, cei mai mulți fiind pensionari. S-a stabilit că aceștia din urmă au depus diverse sume de bani la Poșta din Catane în baza unor carnete de economii deschise la Bancpost, însă, în final, au rămas fără bani. Oamenii legii au stabilit că Maria Goiceanu ori încasa banii și nu îi mai depunea la Bancpost, ori, cu ajutorul datelor pensionarilor, îi retrăgea din conturile acestora, prejudiciul total fiind calculat la aproximativ 100.000 de lei.
Anchetatorii au reținut că, „în perioada 1 ianuarie 2009 – 23 mai 2012, sus-numita, în calitate de oficiant rural în cadrul Oficiului Județean de Poștă Dolj – Ghișeul Poștal Catane, nu a înregistrat în jurnalele de operațiuni situația operațiunilor efectuate în carnetele de economii Bancpost ale mai multor deponenți din comuna Catane, însușindu-și sumele de bani depuse. Potrivit raportului de expertiză contabilă judiciară întocmit în cauză, prejudiciul produs de inculpată este în sumă de 103.822,73 lei“. De altfel, mai multe persoane din comuna Catane s-au plâns și GdS despre această situație. „În anul 2011, mai mulți cetățeni din Catane, majoritatea pensionari, au depus diferite sume de bani la Bancpost, prin intermediul oficiului poștal din localitate, Bancpost având încheiat un contract în acest sens cu Poşta Română. În total, au fost depuşi peste 100.000 de lei. Banii au fost depuşi cu titlu de depozite cu dobândă la termen pentru o perioadă de șase luni, pe file cec. În 2012, după trecerea celor șase luni, mergând la Bancpost să-mi ridic suma depusă, mi s-a spus că nu mai există nici un ban, că toată suma a fost retrasă“, a povestit Ioana C. din Catane.

Și-a recunoscut faptele și a primit o pedeapsă cu suspendare

Dosarul deschis pe numele femeii, care a fost concediată de Oficiul Judeţean de Poştă Dolj după efectuarea expertizei contabile, a fost înregistrat pe 5 ianuarie 2016 pe rolul Judecătoriei Băilești, instanță care s-a pronunțat la sfârșitul săptămânii trecute.
Maria Goiceanu și-a recunoscut faptele pentru a avea parte de o pedeapsă mai ușoară și a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru infracțiunile comise.
În plus, instanța a hotărât ca inculpata să achite suma de 94.589 de lei către Compania Națională Poșta Română SA și a lăsat nesoluționate acțiunile formulate de patru pensionari păgubiți de Goiceanu. Celelalte acțiuni civile au fost respinse. În final, judecătorii din Băilești au dispus anularea tuturor fișelor de restituire întocmite de inculpată în numele pensionarilor din Catane.
Hotărârea Judecătoriei Băilești nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova de către inculpată, procurori și părțile civile din dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS