10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncă cinci elevi de la Liceul „Tudor Arghezi“ suspecți de TBC

Încă cinci elevi de la Liceul „Tudor Arghezi“ suspecți de TBC

În cazul de la Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ din Craiova, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase spun că nu au mai fost găsite cazuri de TBC în rândul elevilor investigați suplimentar
În cazul de la Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ din Craiova, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase spun că nu au mai fost găsite cazuri de TBC în rândul elevilor investigați suplimentar

Aproximativ două săptămâni a durat până ce medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova au făcut primele evaluări ale elevilor de la Liceul „Tudor Arghezi“, care au intrat în contact cu pacientul diagnosticat cu TBC și declarat ca fiind contagios. Astfel, vineri, în ultima zi de școală, au fost citite rezultatele testului IDR. În cinci cazuri s-a dat verdict de hiperergie tuberculoasă. Mai pot apărea însă și alte situații, a precizat directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase, pentru că zece elevi din cei testați nu se prezentaseră la școală și erau așteptați să-și facă apariția pe parcursul zilei. Toți elevii cu o astfel de reacție hiperergică tuberculoasă trebuie să își facă investigații suplimentare.

Cazul de TBC contagios al elevului de la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova a apărut în presă pe 15 iunie, după alarmarea părinților. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase au confirmat îmbolnăvirea, însă primele citiri ale testelor IDR care se impun au fost făcute abia vineri, pe 24 iunie, în ultima zi de școală. Amânarea testării a fost pusă pe seama liberelor de Rusalii. Testarea a fost aplicată unui grup de 56 de elevi, din clasele a XI-a și a XII-a, care au învățat în sala de clasă în care a fost prezent și adolescentul diagnosticat. Rezultatele testelor au fost citite vineri, 24 iunie. Până la ora 11.00, cinci elevi prezentau reacție hiperergică tuberculoasă și necesită investigații suplimentare, pentru a stabili dacă au o simplă infecție tuberculoasă care nu este contagioasă sau dacă sunt bolnavi. „Rezultatele nu sunt complete. Mai sunt zece elevi care trebuie să se prezinte pentru citirea testului IDR. Până în acest moment, sunt cinci elevi cu reacție hiperergică tuberculoasă. Datele de la toți elevii le vom avea luni. Pentru toate cazurile de hiperergie se va recomanda testare suplimentară“, a declarat medicul Constantin Ecobici, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova.

S-au încheiat investigațiile la școlile gimnaziale

În celelalte două cazuri de unități școlare în care au apărut pacienți diagnosticați cu TBC, investigațiile medicilor s-au încheiat. Astfel, la Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ din cartierul Craiovița Nouă, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova, deși au anunțat inițial că 40 de elevi trebuie să facă teste suplimentare, în cele din urmă doar zece le-au făcut. „Au fost făcute ecografii pulmonare la zece din cei 40 de elevi cu valori mari la testele IDR. Nici unul din elevi nu are tuberculoză. În restul cazurilor nu s-au mai făcut investigații pentru că nu s-a impus. Sunt anumite criterii pe baza cărora se face selecția pentru testările suplimentare“, a mai declarat directorul medical Constantin Ecobici. Nici la Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe“ din cartierul Brazda lui Novac nu se mai fac investigații suplimentare, verdictul după primele testări fiind același: nici un elev nu are TBC.

Doljul – pe locul II pe țară la TBC, iar informarea lipsește

Situațiile de TBC din unitățile de învățământ au fost făcute cunoscute opiniei publice de părinți și nu de autoritățile medicale. DSP Dolj a dat un singur comunicat, pe 16 iunie, după ce alerta de TBC a apărut în presă. În comunicatul respectiv însă, cazul de la Liceul „Tudor Arghezi“ este prezentat ca necontagios, deși situația era exact invers, după cum au precizat medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase. „Având în vedere situația creată de apariția unor cazuri de tuberculoză în colectivitățile școlare din Craiova, vă transmitem poziția oficială a Coordonatorului Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei Dolj și a medicului epidemiolog desemnat din cadrul DSP Dolj. În trei unități de învățământ din Craiova au fost diagnosticate trei cazuri de tuberculoză pulmonară cu examen de spută Bk negativ la microscopie. Cazurile sunt necontagioase, nu reprezintă o sursă de îmbolnăvire pentru contacți. În cele trei unități de învățământ s-a efectuat ancheta epidemiologică, constând în verificarea tuturor contacților, copii și adulți din colectivitate și familie, în conformitate cu Ghidul Metodologic de Implementare a Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. În județul Dolj se află în tratament tuberculostatic aproximativ 738 de pacienți, iar incidența tuberculozei este de 113 la 100.000 de locuitori, incidență aflată în scădere față de anii anteriori, ocupând locul doi în țară, după județul Olt“. Nu sunt prezentate în nici un fel numărul îmbolnăvirilor și localitățile unde apar. Un comunicat pe tema tuberculozei a fost dat anul acesta pe 24 martie, de Ziua luptei antituberculoză, în care se anunță campania de depistare a îmbolnăvirilor, fără rezultate. Astfel de date există însă în registrele Spitalului de Boli Infecțioase. „În 2015 au apărut 621 de cazuri noi de TBC, din care 20 de cazuri sunt la copii. În 2016, pe primul trimestru, în Dolj au fost 140 de cazuri, din care nouă sunt la copii. În ceea ce privește statistica pe Craiova, din ianuarie până în luna mai au fost înregistrate 129 de cazuri de TBC, din care șase îmbolnăviri în rândul copiilor cu vârste de până la 14 ani“, a declarat medicul Constantin Ecobici. De altfel, nici spitalul nu a mai raportat public cazurile de boli infecțioase, ultimul comunicat fiind din 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS