Încă cinci elevi de la Liceul „Tudor Arghezi“ suspecți de TBC

În cazul de la Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ din Craiova, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase spun că nu au mai fost găsite cazuri de TBC în rândul elevilor investigați suplimentar
În cazul de la Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ din Craiova, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase spun că nu au mai fost găsite cazuri de TBC în rândul elevilor investigați suplimentar

Aproximativ două săptămâni a durat până ce medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova au făcut primele evaluări ale elevilor de la Liceul „Tudor Arghezi“, care au intrat în contact cu pacientul diagnosticat cu TBC și declarat ca fiind contagios. Astfel, vineri, în ultima zi de școală, au fost citite rezultatele testului IDR. În cinci cazuri s-a dat verdict de hiperergie tuberculoasă. Mai pot apărea însă și alte situații, a precizat directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase, pentru că zece elevi din cei testați nu se prezentaseră la școală și erau așteptați să-și facă apariția pe parcursul zilei. Toți elevii cu o astfel de reacție hiperergică tuberculoasă trebuie să își facă investigații suplimentare.

Cazul de TBC contagios al elevului de la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova a apărut în presă pe 15 iunie, după alarmarea părinților. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase au confirmat îmbolnăvirea, însă primele citiri ale testelor IDR care se impun au fost făcute abia vineri, pe 24 iunie, în ultima zi de școală. Amânarea testării a fost pusă pe seama liberelor de Rusalii. Testarea a fost aplicată unui grup de 56 de elevi, din clasele a XI-a și a XII-a, care au învățat în sala de clasă în care a fost prezent și adolescentul diagnosticat. Rezultatele testelor au fost citite vineri, 24 iunie. Până la ora 11.00, cinci elevi prezentau reacție hiperergică tuberculoasă și necesită investigații suplimentare, pentru a stabili dacă au o simplă infecție tuberculoasă care nu este contagioasă sau dacă sunt bolnavi. „Rezultatele nu sunt complete. Mai sunt zece elevi care trebuie să se prezinte pentru citirea testului IDR. Până în acest moment, sunt cinci elevi cu reacție hiperergică tuberculoasă. Datele de la toți elevii le vom avea luni. Pentru toate cazurile de hiperergie se va recomanda testare suplimentară“, a declarat medicul Constantin Ecobici, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova.

S-au încheiat investigațiile la școlile gimnaziale

În celelalte două cazuri de unități școlare în care au apărut pacienți diagnosticați cu TBC, investigațiile medicilor s-au încheiat. Astfel, la Școala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ din cartierul Craiovița Nouă, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova, deși au anunțat inițial că 40 de elevi trebuie să facă teste suplimentare, în cele din urmă doar zece le-au făcut. „Au fost făcute ecografii pulmonare la zece din cei 40 de elevi cu valori mari la testele IDR. Nici unul din elevi nu are tuberculoză. În restul cazurilor nu s-au mai făcut investigații pentru că nu s-a impus. Sunt anumite criterii pe baza cărora se face selecția pentru testările suplimentare“, a mai declarat directorul medical Constantin Ecobici. Nici la Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe“ din cartierul Brazda lui Novac nu se mai fac investigații suplimentare, verdictul după primele testări fiind același: nici un elev nu are TBC.

Doljul – pe locul II pe țară la TBC, iar informarea lipsește

Situațiile de TBC din unitățile de învățământ au fost făcute cunoscute opiniei publice de părinți și nu de autoritățile medicale. DSP Dolj a dat un singur comunicat, pe 16 iunie, după ce alerta de TBC a apărut în presă. În comunicatul respectiv însă, cazul de la Liceul „Tudor Arghezi“ este prezentat ca necontagios, deși situația era exact invers, după cum au precizat medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase. „Având în vedere situația creată de apariția unor cazuri de tuberculoză în colectivitățile școlare din Craiova, vă transmitem poziția oficială a Coordonatorului Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei Dolj și a medicului epidemiolog desemnat din cadrul DSP Dolj. În trei unități de învățământ din Craiova au fost diagnosticate trei cazuri de tuberculoză pulmonară cu examen de spută Bk negativ la microscopie. Cazurile sunt necontagioase, nu reprezintă o sursă de îmbolnăvire pentru contacți. În cele trei unități de învățământ s-a efectuat ancheta epidemiologică, constând în verificarea tuturor contacților, copii și adulți din colectivitate și familie, în conformitate cu Ghidul Metodologic de Implementare a Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. În județul Dolj se află în tratament tuberculostatic aproximativ 738 de pacienți, iar incidența tuberculozei este de 113 la 100.000 de locuitori, incidență aflată în scădere față de anii anteriori, ocupând locul doi în țară, după județul Olt“. Nu sunt prezentate în nici un fel numărul îmbolnăvirilor și localitățile unde apar. Un comunicat pe tema tuberculozei a fost dat anul acesta pe 24 martie, de Ziua luptei antituberculoză, în care se anunță campania de depistare a îmbolnăvirilor, fără rezultate. Astfel de date există însă în registrele Spitalului de Boli Infecțioase. „În 2015 au apărut 621 de cazuri noi de TBC, din care 20 de cazuri sunt la copii. În 2016, pe primul trimestru, în Dolj au fost 140 de cazuri, din care nouă sunt la copii. În ceea ce privește statistica pe Craiova, din ianuarie până în luna mai au fost înregistrate 129 de cazuri de TBC, din care șase îmbolnăviri în rândul copiilor cu vârste de până la 14 ani“, a declarat medicul Constantin Ecobici. De altfel, nici spitalul nu a mai raportat public cazurile de boli infecțioase, ultimul comunicat fiind din 2010.


Autori

Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 27 iunie 2016

Actualitate

» A inceput ultima proba orala a bacalaureatului
» Elev doljean eliminat de la Evaluarea Nationala
» Grupul UNPR din Senat s-a dizovat. Şase senatori au demisionat, patru vor activa în grupul PSD
» Vremea în Oltenia şi la munte, în următoarele două săptămâni
» Poveștile noastre, povestea Craiovei cu scriitorul și jurnalistul Mircea Pospai
» Cod Portocaliu de furtună în Dolj și Olt
» Spitale și clinici din SUA și America Latină în căutare de medici și asistenți medicali români
» Nicuşor Constantinescu, 6 ani de închisoare cu executare
» UNPR înclină spre alianţă cu PNL şi cere 20 de locuri eligibile pentru parlamentare
» Cioloș: Am contestat din nou legea pensiilor speciale la CCR
» Cod Galben de furtuni și ploi torențiale în aproape toată țara
» Un avion cu destinaţia Milano a luat foc pe pistă
» Marian Petrache va fi anchetat de DNA
» Percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din ţară
» Controale ANPC pe litoral
» Un avion a luat foc pe pistă la Milano
» Alegeri Spania: Rajoy declară că partidul său a câștigat alegerile și reclamă dreptul de a guverna
» Proiect MAI: autovehiculele parcate neregulamentar vor fi ridicate

Interviu

» Profesorul Cristiana Dinu: „Învățământul tehnologic poate fi îndrăgit de elevi“

Publireportaj

» Oscar Downstream, 15 ani în furnizarea de motorină
» C.A.R. Casa Banilor: „Punem accentul pe economisire“
» Festivalul „RomânIA Autentică“ a atras mii de turişti

Local

» Prognoza meteo pe următoarele două săptămâni în Oltenia

Dolj

» Craiova: “Marea bălăceală” în Piaţa Mihai Viteazul
» Ziua porților deschise la Penitenciarul Pelendava Craiova
» Cod Galben de furtună în Dolj
» Restricţii de circulaţie în Craiova
» Dolj: Pompierii militari au salvat trei pui de barză
» În sprijinul proprietarilor privaţi de pădure din Dolj
» Aproape 100 de vitezomani au fost depistaţi de poliţişti pe şoselele din Dolj
» Craiova: Festivitate de premiere a participanţilor la primul modul al atelierului de creaţie „Pictură pe sticlă – icoane”
» Craiova: Filarmonica Oltenia demarează ediţia a IV-a a Turneului în oraş
» Exerciţiu de prevenire a inundaţiilor în Bechet
» Dolj: Doi prieteni, două dosare penale
» Încă cinci elevi de la Liceul „Tudor Arghezi“ suspecți de TBC
» Care sunt cei mai mari angajatori din Dolj

Gorj

» Gorj: Angajata UM Sadu a murit în urma arsurilor grave
» Minprest Rovinari, în blocaj financiar

Olt

» Olt: Concurs între pompierii profesioniști

Mehedinţi

» Razie pe şoselele din Mehedinţi
» Mehedinţi: O femeie a murit când se întorcea de la nunta fiului

Vâlcea

» O profesoară din Vâlcea în topul celei de a treia ediție a Ligii Profesorilor Excepționali

Sport

» Tenis / Irina Begu, eliminată în primul tur de la Wimbledon
» Handbal (f): SCM Craiova va participa la două turnee amicale
» Fotbal / Burleanu: Nu avem ce să ne reproşăm!
» Lionel Messi se retrage din naţionala Argentinei
» Chile cîştigă editia centenară a Copei America

Sanatate

» Bolnavii de Parkinson, fără tratament de jumătate de an

Opinii

» Cine a înșurubat păpușile Matrioșka în CL Craiova

Top