11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova s-a îmbrăcat în ie

Craiova s-a îmbrăcat în ie

Craiovenii au răspuns și în acest an invitației Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“ și au îmbrăcat ia și cămașa tradițională în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului „Craiova se îmbracă în ie“. Cămaşa albă de bumbac, in sau borangic, împodobită cu minunate broderii în motive populare, din lada de zestre a bunicii, a fost la loc de cinste în toată lumea, inclusiv în Bănie. Cu mic cu mare, craiovenii au ales să poarte cu mândrie ia pe 24 iunie, în zi plină de magie, dar şi sfinţenie – căci a fost şi sărbătoarea Sânzienelor (sau Drăgaica), ca şi cea a Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.
Sărbătoarea iei a început la Craiova cu o paradă care a plecat din Piaţa „Mihai Viteazul“. Ajunşi în Centrul Vechi, participanţii au fost invitaţi la o şedinţă foto realizată de fotograful profesionist Florin Florescu. A urmat un concurs la care s-a premiat cea mai autentică ie şi cea mai fotogenică apariţie îmbrăcată în ie. Câştigătorii au primit o ţinută stilizată realizată de designerul Florin Burescu, dar și o şedinţă foto profesionistă.
Spectacolul folcloric care s-a desfăşurat în Centrul Vechi i-a adus pe scenă pe cunoscuţii solişti Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Marius Măgureanu, Cristian Bănăţeanu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Aneta Şişu şi Liviu Dică. Alături de ei au evoluat și orchestra şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase“, precum şi alte opt ansambluri din judeţul Dolj.
Ia românească este sărbătorită din anul 2013 la iniţiativa comunităţii on-line „La Blouse Roumaine“, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.
„Am ales să purtam astăzi, atât eu, cât și fiica mea, ii făcute de străbunica soțului meu. Au pe ele cusături împotriva blestemului, a deochiului, după cum era obiceiul. Faptul că astăzi am îmbrăcat ia exprimă dorința noastră de a continua tradiția, de a arată ce suntem ca popor, căci ea ne definește. E tradiție și viitor“, a declarat Cristina Burlan. Nu numai iile vechi de peste 100 de ani au fost îmbrăcate de craiovence , ci si creații noi după modelele vechi, căci nu exista mândrie mai mare decât să îmbraci la zi de sărbătoare ia autentic românească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS