14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Noul consiliu local - validare cu scandal

Craiova: Noul consiliu local – validare cu scandal

Aleșii locali ai Craiovei au intrat de ieri în pâine după o ședință tensionată precedată de jocuri de culise în toate cele trei partide care compun Consiliul Local Craiova: PSD, PNL și ALDE. Pesediștii și-au numit un viceprimar nou-venit de pe banca de rezerve a partidului, iar fostul viceprimar Dan Dașoveanu, al treilea pe lista partidului, și-a dat demisia acum câteva zile, gura târgului dându-l ca viitor administrator al orașului. Exclus din PNL, unde ocupa funcția de președinte al filialei municipale, Pavel Badea a fost scos și din consiliul local. Aceeași soartă a avut-o și președintele ALDE Craiova, Mircea Năstase, care a aflat miercuri din presă că a fost dat afară din partid și, astfel, nu va mai fi consilier local.

Prima ședință de la Primăria Craiova, de validare a primarului și a consiliului local pentru următorii patru ani, a fost agitată. Mărul discordiei între consilierii alianței PSD – UNPR și cei ai PNL a fost Pavel Badea. Candidatul Partidului Național Liberal la funcția de primar al Craiovei a fost exclus din partid printr-o decizie a organizației județene, ca urmare a rezultatelor slabe înregistrate la alegeri, iar PNL Dolj a venit ieri cu o nouă propunere privind postul lui Badea din consiliul local, Doru Câplea. De aici a pornit și scandalul. Comisia de validare a consilierilor locali întocmită ad-hoc (formată din patru membri PSD și unul PNL) a decis, după mai bine de 30 de minute de deliberări, să amâne luarea unei decizii cu privire la Pavel Badea, un post de consilier din partea PNL, din cele șase, rămânând astfel în aer, cel puțin până la următoare ședință. În total, în Consiliul Local Craiova alianța PSD+UNPR are 19 mandate, PNL 6 și ALDE 2.
Bianca Predescu, preșe-dinta comisiei de validare a CL, a anunțat validarea mandatelor a 26 de consilieri locali (unul în lipsă, cel al lui Dumitru Otovescu, din partea PSD), prorogând validarea celui de-al 27-lea mandat (aparținând PNL). „Cu privire la validarea mandatului lui Badea Pavel, respectiv a lui Câplea Doru, comisia constată că, pe de o parte, există înscrisuri din partea organizației județene PNL Dolj cu privire la excluderea lui Pavel Badea din rândurile partidului și prin care se solicită validarea mandatului lui Doru Câplea. Pe de altă parte, sunt înscrisuri de la conducerea centrală a PNL prin care se arată că măsura excluderii a fost contestată de Pavel Badea, iar excluderea devine executorie după o hotărâre definitivă a Curții de Arbitraj PNL“, a spus Bianca Predescu, consilier din partea PSD. Membrii respectivei comisii au invocat „o problemă internă de partid nesoluționată încă de organele competente“ și au supus la vot soluția prorogării validării mandatului unuia dintre cei doi, Pavel Badea sau Doru Câplea, „până la adoptarea unei hotărâri definitive de excludere din PNL a lui Badea“. Soluția a fost adoptată cu 4-1, singurul reprezentant al PNL în această comisie, Marian Vasile, fiind cel care s-a opus prorogării, el susținând validarea mandatului lui Doru Câplea. „PNL a întreprins toate procedurile, la fel ca și ALDE sau PSD. Avem adrese prin care se comunică oficial către primărie că Pavel Badea nu mai este membru al PNL. Mai mult decât atât, pentru că astăzi (ieri, n.r.) nu se validează în totalitate consiliul local așa cum prevede legea, menționez că noi, PNL, vom ataca în instanță toate hotărârile de consiliu, inclusiv pe cea prin care doamna primar va depune jurământul“, a replicat Marian Vasile.
În ceea ce privește ALDE, comisia a validat mandatele lui Dumitru Mănescu și Firmilian Calotă și a invalidat mandatele lui Mircea Năstase, Ionuț Mladin, Dorel Bogdan și Cătălin Oprea, care „au pierdut calitatea de membri ALDE și nu au contestat măsura excluderii“. Alt mandat de consilier invalidat a fost cel al lui Dan Dașoveanu, fostul viceprimar renunțând în mod expres la calitatea de consilier local.

Un viceprimar vechi și unul nou

Tot în ședința de ieri au fost propuși și noii viceprimari ai Craiovei. Primul nume, Mihail Genoiu, este cunoscut, el ocupând această funcție și în mandatul trecut. Noutatea a fost celălalt viceprimar, propunerea PSD fiind Adrian Cosman, în prezent director comercial la SC Salubritate SRL Craiova. După exprimarea votului celor 25 de consilieri prezenți în sală (un consilier PSD a lipsit ieri motivat, iar PNL a avut cinci reprezentanți), Mihail Genoiu a obținut 20 de voturi, iar Adrian Cosman 19. Acesta din urmă, care va prelua atribuțiile lui Dan Dașoveanu, a mai fost pus să opteze între funcția de consilier local și cea de director comercial al Salubritate SRL, societate comercială în care primăria este acționar majoritar.
Ședința a continuat cu depunerea jurământului de către cei 25 de consilieri locali, urmat de depunerea jurământului de către primarul Lia Olguța Vasilescu. Apoi s-au constituit comisiile de specialitate ale CL Craiova, dar scandalul pe tema Pavel Badea nu s-a încheiat, peneliștii reclamând faptul că și în unele comisii s-au trezit cu un om mai puțin, din cauza deciziei majorității PSD de a proroga validarea unui mandat de consilier din partea PNL. „Păi ce faceți? După ce că ne-ați lăsat cinci posturi de consilier, deși aveam dreptul la șase, acum ne luați un loc și din comisii?“, a întrebat Marian Vasile. „Nu îl luăm, îl vacantăm până la o decizie definitivă“, a răspuns Bianca Predescu, trecută la prezidiul ședinței. Consilierii PNL au continuat însă războiul. „Avem și astăzi o revenire clară în care se face cunoscut că, potrivit statutului și regulamentului PNL, domnul Pavel Badea a fost exclus din partid, act semnat și ștampilat de domnul Brezniceanu, președintele Comisiei Județene de Arbitraj a PNL. Domnul Badea este radiat în acest moment din baza de date a PNL. Contestația lui Pavel Badea apare astăzi, iar de la sediul central de la București s-a primit prin fax o fițuică adresată nu partidului, nu primăriei, ci persoanei fizice Pavel Badea și semnată de o persoană care nu face parte din comisia de arbitraj. Nu cred că primăria ar putea să ia act de așa ceva și nu de o hârtie oficială transmisă de partid. Noi nu așteptăm nimic de la București, așteptăm lămuriri de la administrația locală de ce ne lasă fără un consilier“, a explicat alt consilier PNL, Flavius Sirop.
Varianta ca Badea să rămână membru al PNL este exclusă din start de peneliștii doljeni. „Nu există așa ceva. Astăzi, majoritatea din consiliul local, formată din PSD, UNPR și ALDE, a făcut exces de putere, pornind de la nevalidarea unui mandat de consilier, nevalidare care nu este legală, având în vedere că am avut hârtii la fel ca și celelalte partide, adică de la președintele organizației județene. Păcat că majoritatea formată în acest consiliu local nu ține cont de nimeni și de nimic“, a completat Marian Vasile, care este de părere că ieri consiliul local nu s-a constituit în mod legal, cu toți cei 27 de consilieri, și că, implicit, toate hotărârile luate sunt nule.

PNL îl consideră pe Pavel Badea membru de partid

Prezent o vreme la ședința de ieri, Pavel Badea a precizat că nu vrea să inflameze situația în rândul PNL și că a depus o contestație la București. „În urma acestei contestații, secretariatul general al PNL a transmis un mesaj către Consiliul Local Craiova. Situația se va reglementa în cadrul partidului conform statutului și regulamentelor interne“, a spus el. Potrivit adresei semnate de secretarul general adjunct al PNL, Mihai Barbu, Pavel Badea este încă membru al partidului. „Conform articolului 29 din statutul PNL, excluderea unui membru PNL ce ocupă funcții la nivel județean, în interiorul sau în afara partidului, alese sau numite, devine executorie numai după o hotărâre definitivă a Curții de Arbitraj a PNL, ce va fi transmisă în scris celui în cauză“, se arată în adresă.

Mircea Năstase: „PSD este condus de incompetenți și penali!“

Printr-o situație asemănătoare a trecut și președintele ALDE Craiova, Mircea Năstase, primul de pe lista de consilieri locali în Craiova. Năstase a aflat miercuri că a fost exclus din partid și că, implicit, nu va mai fi consilier local. „Am acceptat pe perioada campaniei criticile tuturor celor care au făcut afirmaţia că «m-am vândut PSD-ului» doar în speranţa că voi avea ocazia să demonstrez că nu este aşa (…) Nu mai sunt nici consilier local şi nici membru al partidului ALDE pentru că nu am fost «acceptat» de aliatul partidului ALDE, PSD (…) Cunosc persoane din interiorul PSD pentru care am toată stima şi respectul, oameni deosebiţi – profesionişti. Nu am înţeles niciodată de ce au acceptat şi acceptă să fie conduşi de incompetenţi şi penali!“, a scris Năstase pe pagina sa de Facebook.
Contactat de GdS, acesta a precizat că nu va contesta decizia deoarece este scârbit de ceea ce se întâmplă în politică. „Am obținut mai multe voturi la Craiova decât partidul, iar voturile de la consiliul local le trec tot în dreptul meu. Probabil, în viață așa se plătește! La județ, ALDE a obținut 4,6% și nu a intrat în consiliul județean, deci este repetent, dar președintele a rămas în funcție, pe când la Craiova suntem premianți, dar mi s-a retras sprijinul politic. Nu voi contesta decizia de excludere deoarece ar trebui să iau la rând toate farmaciile din Craiova să cumpăr Emetiral (împotriva greței – n.r.) și nu vreau să fac această investiție. Părăsesc scena, dar nu am nici un regret. În politică este mizerie, iar schimbarea clasei politice este trâmbițată doar pentru popor“, a declarat Mircea Năstase.

Adrian Cosman – de pe „banca de rezerve“, în fotoliul de viceprimar

Numirea lui Adrian Cosman în funcția de viceprimar pare surprinzătoare, din moment ce acesta se afla pe locul 21 pe lista consilierilor PSD, iar partidul a câștigat, pe baza procentului obținut la alegerile locale, 19 locuri de consilieri locali. Cum Lia Olguța Vasilescu a devenit primar, locul său de consilier a fost luat de prima „rezervă“, Cătălin Roșculete, aflat pe locul 20 pe listele PSD. Renunțarea la funcție a lui Dan Dașoveanu, fost viceprimar, care ocupa, la rândul lui, un post de consilier, a făcut ca și „rezerva“ cu numărul 21 de pe liste să intre în CL, respectiv Adrian Cosman. Saltul acestuia a fost însă spectaculos, de pe locul 21 și „rezervă 2“ direct în fotoliul de viceprimar. Cosman a fost administrator la Centrul Multifuncțional, iar de la 1 martie 2016 a fost trecut pe postul de director comercial la SC Salubritate SRL Craiova, post rămas liber după demisia lui Flavius Sirop. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS