O femeie caută familia donatorului care i-a salvat viaţa

Gabi Stoica are 41 de ani, este din Piteşti, şi în urmă cu cinci ani a primit o nouă şansă la viaţă
Autori


De aproape cinci ani, de când a primit şansa la o nouă viaţă, visează la ziua în care va cunoaşte familia donatorului. Nu vrea decât să îi mulţumească pentru că i-a dat copilului ei norocul de a creşte alături de mamă. Vrea să aprindă o lumânare la mormântul salvatorului ei. Ştie despre el că nu avea mai mult de 22 de ani, că locuia în Craiova şi era pasionat de motociclete… Simte cum viaţa ei s-a schimbat total de când a făcut transplantul de ficat, lucruri care până atunci îi plăceau au început să îi displacă, iar alte pasiuni nebănuite au început să o obsedeze.

Mii de români se află pe liste de așteptare în Registrul Național de Transplant. Cifrele variază de la o zi la alta. Sunt peste 3.000 de pacienți pe lista de așteptare pentru transplant renal, peste 50 de pacienţi pentru transplant de inimă, în jur de 400 pentru transplant hepatic, alte sute pentru transplant tisular, ca și pentru transplant medular. Gabi Stoica este doar una dintre persoanele care a fost la un pas de moarte. A aşteptat trei ani pentru transplant hepatic. Diagnosticul: ciroză hepatică de etiologie virală (VHB+VHD) decompensată portal şi parenchimatos (MELD 16).

Diagnosticată cu hepatită fulminantă şi foarte agresivă

Totul a început la vârsta de 24 de ani, cu o uşoară stare de rău. Până la acel moment nu a avut probleme de sănătate. A mers la spital, era suspectă de hepatita A. „Nimic grav, mi s-a spus. Asta se întâmpla într-o zi de joi. Vineri, aveam deja o encefalopatie urâtă. Nu îmi mai amintesc prea mult. Mi-au pus diagnostic de pancreatită. Nu îmi dădeau şanse mari. Cu mari intervenţii, familia m-a transferat la Spitalul Militar Bucureşti. Au mers pe diagnosticul deja primit şi au decis să mă opereze pentru a descoperi problemele de la pancreas. Surpriză, pancreasul era sănătos. Investigând mai bine au văzut că era vorba de o hepatită fulminantă şi foarte agresivă. Am intrat în comă gradul patru fără nici un semn vital. Absolut nimeni nu îmi dădea mai mult de 5% şanse de supravieţuire. Timp de şapte zile am trăit doar datorită aparatelor. Toţi medicii spuneau că ei au făcut tot ce a fost omeneşte posibil. Îmi spuneau că numai Dumnezeu mai poate face o minune“, a povestit Gabi Stoica. Şi a făcut minuni pentru această femeie. Într-o zi a început să prindă viaţă. Medicii au decis să o detubeze, însă nu a putut să respire singură prea mult. A stat intubată pentru alte două săptămâni. „Am stat la terapie intensivă două luni. Muşchii mi s-au atrofiat. Ajunsesem un schelet. A trebuit să învăţ să merg, să mănânc, să vorbesc. Din cauza intubaţiei prelungite am făcut pareză la corzile vocale, două luni nu am mai scos un cuvânt. Apoi, tot din cauza intubaţiei prelungite am făcut stenoză traheală. Făceam dilataţii traheale cel puţin o dată pe săptămână ca să pot respira. În România nu se făcuse până la momentul respectiv rezecţie de trahee. După trei luni de chinuri am acceptat să fiu cobai, prima persoană căreia i s-a făcut rezecţie de trahee. Mi-au scos trei centimentri din trahee“, a adăugat femeia.

Trei ani a aşteptat pe lista Registrului Național de Transplant

Problemele de sănătate grave au reapărut după aproximativ şase ani, când a fost diagnosticată cu ciroză hepatică. Avea 30 de ani. A ascuns cu îndârjire mult timp adevărul. Ştia doar soţul şi câţiva prieteni. „Ştiam cât de mult au suferit în perioada în care am stat în comă şi am vrut să îi protejez. Boala a avansat destul de repede şi am ajuns pe o listă de aşteptare pentru transplant. Atunci am fost nevoită să spun şi familiei adevărul. I-am distrus. A început lupta pentru supravieţuire, drumuri tot mai dese la Fundeni. Drumuri pe care le făceam întotdeauna singură. N-am dat voie nimănui să meargă cu mine. Până în ziua transplantului, nici un medic nu a cunoscut nici un membru al familiei mele. A fost decizia mea, nu puteam să-i las să stea de vorbă cu doamna conferenţiar. Nu suportam ideea că pot afla că drumul meu se cam apropie de sfârşit. Nu m-a lăsat inima. Cu fiecare zi care trecea, şansele mele să trăiesc scădeau considerabil. Trei ani am fost pe lista de aşteptare. E foarte greu să te lupţi cu această boală. Ciroza e una dintre bolile cele mai parşive. Mori vorbind. Când nu s-a mai putut, m-am internat. Şapte luni am stat la Institutul Fundeni, aşteptând un organ. A fost îngrozitor, dar Dumnezeu mi-a dat putere şi răbdare şi am rezistat până în ziua cea mare, ziua în care am primit vestea că s-a găsit un donator compatibil“, a completat Gabi Stoica.

„Îmi doresc foarte mult să îi cunosc familia“


Era seara de 10 noiembrie. A fost dusă în terapie intensivă, iar dimineaţa, la ora 6.00, a început transplantul. A ieşit din sala de operaţii seara, la ora 18.00. Transplantul a decurs bine, fără complicaţii. A primit o nouă viaţă. „Pentru asta îi mulţumesc în fiecare zi lui Dumnezeu şi familiei donatorului care mi-a redat viaţa. De asemenea, nimic nu ar fi fost posibil fără profesionalismul echipei medicale care a făcut transplantul. Cuvintele sunt puţine. Recunoştinţă veşnică, dragoste şi mult respect pentru gestul lor. Prin durerea lor au dat viaţă altor persoane. Am aflat că era un tânăr de 20, 22 de ani, din Craiova, care ar fi murit în accident de motocicletă. O mare tragedie, era atât de tânăr! Nu trece zi fără să mă rog pentru sufletul lui. Aş vrea să îi pot aprinde măcar o lumânare la mormânt… Îmi doresc foarte mult să îi cunosc familia, acest gând nu îmi dă pace. Mă gândesc că, poate, şi ei şi-ar dori să mă cunoască, să mă strângă în braţe… Practic, o parte din copilul lor supravieţuieşte în mine. Vreau să le împărtăşesc ce s-a transmis de la copilul lor la mine, şi nu sunt puţine… Nu îmi doresc să deschid răni sau să supăr pe cineva. Sunt mamă, îmi închipui ce înseamnă să îţi pierzi copilul! De donator am aflat de la medicii din Fundeni, însă nu au voie să ofere mai multe date. Şi respect acest lucru. Deşi medicii spun că ficatul nu transmite informaţii, noi, primitorii, îi contrazicem. Sunt mai fermă în ceea ce fac, nu suportam vinul, acum salivez, iubeam florile, aveam sute de ghivece, acum nu mai am absolut nici o treabă cu ele.

Le-am donat şcolii, iar gusturile culinare mi s-au schimbat radical“, a mai spus femeia.

Ştie atât de multe persoane cirotice care au decedat, fie că nu au luptat cu boala, fie că nu au găsit la timp grupa de sânge de care aveau nevoie sau au făcut diverse complicaţii şi nu au mai putut fi băgate în transplant.

Primul transplant hepatic, în 2010

Transplantul de ficat părea să fie o operaţie imposibilă în România în urmă cu 15 ani. În 2010, prof. Irinel Popescu a realizat primul transplant hepatic reușit din România. Țara noastră ocupă locul patru în lume ca rată a mortalităţii cauzată de afecţiunile hepatice. Comenteaza acum

Alte stiri

22 iunie 2018

Horoscopul de weekend

Berbec Toate mişcările pe care le faceţi pot trece neobservate de alţii, chiar şi de partener. Tot ce ţine de viaţa dumneavoastră va fi gestionat în mare taină şi discreţie şi veţi căuta chiar să vă mişcaţi în spatele scenelor.
21 iunie 2018

Horoscop

Berbec S-ar putea să faceți cunoștință cu o persoană deosebită care vă cucerește imediat și care va putea juca un rol important în viața dumneavoastră. Este posibil chiar să vă propuneți să petreceți un sfârșit de săptămână împreună. Pe plan

Sumarul ediției de joi, 23 iunie 2016

Actualitate

» Protest în Piaţa Universităţii împotriva “Parlamentului Rușinii”
» Validare cu scandal la Consiliul Local Craiova
» Recomandări ANSVSA pentru populație în vederea prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioadele caniculare
» 81.500 de străini au cerut să fie cetăţeni români în 2015, de patru ori mai mult faţă de 2014
» Prognoza meteo pentru vineri şi sâmbătă
» Dumitru Dragomir, condamnat la 7 ani de închisoare într-un alt dosar
» DNA: Relu Fenechiu, urmărit penal într-un nou dosar
» Belgia: Menținere nivel 3 de alertă teroristă
» Iohannis a semnat eliberarea Liviei Stanciu din funcția de judecător
» Ajutor financiar pentru creşterea porcinelor
» Percheziţii la contrabandişti de ţigări
» Pasageri ai unui microbuz, răniți într-un accident produs în comuna bistrițeană Șintereag
» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri naţionale din ţară

Publireportaj

» Roboţi de întreţinut gazonul – o alternativă inteligentă de la Eurodinamic

Local

» Satele uitate de lume ale Husnicioarei

Dolj

» Craiova: Noul consiliu local – validare cu scandal
» Ion Prioteasa, reales președinte al Consiliului Județean Dolj
» Modernizare de dai în gropi
» Peste 800 de locuri de muncă la cules de căpşuni, în Spania
» Andrei Lazăr, judecat pentru scandalul de la Casa Studenților
» Întreruperi energie electrică de mâine
» O parte din strada Brestei, blocată din cauza unei conducte avariate
» Sezonul pepenilor, in toi
» Poftiţi la maşini!
» Dolj: Locuri de muncă sezonieră în agricultură în Spania
» Expoziţia Andradei Băleanu la Aeroportul Internaţional Craiova
» Craiova: Un chioşc din centrul oraşului a luat foc
» Dolj: Raliul Bucovăţ HillClimb pe 26 iunie
» Ciclism: Startul în Cupa Băniei – Tura de 400 de kilometri se va da sâmbătă
» Razie pe şoselele din Dolj

Gorj

» Marin Condescu rămâne sub control judiciar, dar are voie la CEO
» Se reiau lucrările la centura oraşului, afectată de viitură
» UAP Târgu Jiu a donat peste 11.000 de lei pentru „Cuminţenia Pământului“
» Zece mii de purtători de ii, aşteptaţi la Târgu Jiu şi la Hobiţa
» Gorj: Măsuri anti-caniculă luate de primărie
» Consiliul Judeţean Gorj, verificat de Curtea de Conturi

Olt

» Târg expoziţional cu vânzare „Produs în Caracal”

Mehedinţi

» Mehedinţi: Aproape 200 de şoferi indisciplinaţi au fost sancţionaţi

Vâlcea

» Vâlcea: Trei femei sunt cercetate pentru tâlhărie

Sport

» Vătăjelu: Vom fi o echipă ofensivă
» Spadasinele lui Podeanu, stăpânele Europei
» Claudia Ștef, liberă să concureze!
» Fotbal: Craioveanul Valerică Găman a semnat cu Karabukspor
» Andreea Mitu şi Patricia Ţig au învins perechea Vera Dushevina şi Marina Melnikova
» Atletism: ANAD i-a ridicat suspendarea provizorie craiovencei Claudia Ștef

Bani & Afaceri

» AUTOSHOW, salonul cailor putere, s-a deschis la Electroputere Mall

Sanatate

» Piedicile din calea medicilor rezidenți

Magazin

» Horoscop
» Ia românească, în patrimoniul mondial UNESCO
» Bancul zilei

Top