10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFemeie rănită grav într-o explozie produsă la UM Sadu

Femeie rănită grav într-o explozie produsă la UM Sadu

Uzina Mecanică Sadu, din nou în vizorul inspectorilor  de muncă
Uzina Mecanică Sadu, din nou în vizorul inspectorilor
de muncă

O femeie, de 47 de ani, a fost grav rănită în urma unei explozii care s-a produs ieri-dimineaţă la Uzina Mecanică Sadu, oraşul gorjean Bumbeşti-Jiu. Potrivit lui Marinică Niculescu, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj, femeia a suferit arsuri pe 60% din suprafaţa corpului şi a fost trimisă cu un elicopter la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Explozia s-ar fi produs la ora 8.44, iar victima este confecţioner produse pirotehnice.
Femeia a suferit arsuri inclusiv în zona feţei. Focul a izbucnit din cauză că în zonă se lucrează în fiecare zi cu pulberi pentru fabricarea muniţiei. Angajata manevra un tambur în momentul în care s-a produs aprinderea pulberii. Femeia a luat imediat foc şi a ars pentru câteva secunde precum o torţă.

Au intervenit colegii

Colegii de muncă ai femeii au intervenit să o ajute şi i-au acordat primul ajutor, până când la faţa locului a ajuns ambulanţa. Rănita a fost trimisă în primă fază la unitatea medicală din localitate, după care a fost transportată cu un elicopter al SMURD în Capitală. Medicii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte şansele de supravieţuire. Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a început ieri o anchetă la Uzina Mecanică Sadu pentru a stabili, în primul rând, condiţiile în care s-a produs accidentul de muncă şi dacă angajata purta echipament de protecţie în momentul în care pulberile s-au aprins. De asemenea, procurorii şi poliţiştii verifică dacă au fost respectate normele privind securitatea în muncă şi dacă cineva se face vinovat de producerea accidentului de la Uzina Mecanică Sadu.

Nu e primul accident la UM Sadu

Uzina Mecanică Sadu a mai fost scena unui accident grav de muncă produs în anul 2011. La vremea respectivă, în urma unei explozii de la pulberile folosite la fabricarea muniţiei, două angajate şi-au pierdut viaţa ca urmare a arsurilor suferite, iar un salariat a rămas infirm. În urma accidentului de muncă, trei foşti şefi ai firmei au fost traşi la răspundere şi au fost anchetaţi de către procurori. Ulterior, dosarul a ajuns pe rolul instanţelor de judecată, iar recent a fost pronunţată şi sentinţa definitivă. Curtea de Apel din Craiova l-a condamnat pe fostul director al UM Sadu, Gheorghe Lori Boian, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și un termen de încercare de patru ani. Aceeași pedeapsă a fost primită și de fostul director tehnic, Gabriel Lucian Bogdan, şi de fostul şef de secţie, Dumitru Toloargă. În schimb, aceștia trebuie să achite despăgubiri importante familiilor victimelor în valoare de 360.000 de lei. Și UM Sadu a fost condamnată să achite despăgubiri de aproape 100.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS