11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCondiții inumane la plata impozitelor în Craiova

Condiții inumane la plata impozitelor în Craiova

Ghișeul 7 de la DIT Craiova s-a închis în fața a zeci de oameni care așteptau de dimineață să își plătească impozitele, pe motiv că femeia de la ghișeu a intrat în pauză de masă (FOTO: Ramona Olaru)
Ghișeul 7 de la DIT Craiova s-a închis în fața a zeci de oameni care așteptau de dimineață să își plătească impozitele, pe motiv că femeia de la ghișeu a intrat în pauză de masă (FOTO: Ramona Olaru)

Deși GdS arată de mulți ani condițiile inumane la care sunt supuși craiovenii care merg să-și plătească impozitele și taxele la DIT, conducerea instituției și cea a primăriei nu iau nici o măsură pentru ca oamenii să-și plătească taxele în condiții decente. Pe caniculă, cețățenii erau ținuți cu orele la un singur ghișeu pentru plăți și la unul pentru depunere de cereri pentru certificate fiscale.

Craiovenii continuă să fie umiliți de reprezentanții autorităților, atunci când merg să își achite impozitele și taxele locale. Zeci de oameni s-au revoltat ieri la sediul din Piața Centrală al Direcției de Impozite și Taxe (DIT) Craiova din cauză că stăteau ore în șir în condiții inumane la cozi interminabile pentru a-și plăti impozitele și amenzile sau pentru a obține un certificat fiscal. Doi craioveni care stăteau la coadă ne-au sesizat la redacție, acuzând condițiile inumane în care au fost nevoiți să stea la cozi imense.

Unicul ghișeu la care se încasau impozite li s-a închis în nas, la pauza de masă

După ce că stăteau de ore în șir la rând, craiovenilor li s-a închis în nas la ora prânzului singurul ghișeu care era deschis pentru plata impozitelor și a amenzilor. „Am numărul 1.242 și stau de la 10.30. Acum este 12.00. Nu știu cât voi mai sta. Și-au luat pauză de masă. Am venit să plătesc impozitul meu pe casă și pe mașină și pe al mamei mele. Ar trebui să se suplinească unii pe alții la ghișeu sau când unul pleacă în pauza de masă, atunci să se deschidă automat alt ghișeu. Avem un program la locul de muncă, unde nu ni se permite să întârziem și nu putem să ne pierdem atâta timp aici, la cozi. Pe lângă asta, am putea să le cerem daune morale, pentru că sunt niște nervi pe care îi consumăm aici, în temperatura asta! Simțiți aici aerul condiționat? Eu nu simt decât nesimțirea lor! Atât!“, a spus o doamnă care stătea de două ore și jumătate la coadă pentru a-și achita impozitele.
La intrarea în sala mare erau două sisteme de aer condiționat. Unul a pornit la câteva minute după intrarea echipei GdS și Alege TV în incintă.
„Sunt 88 de oameni la coadă la un singur ghișeu. Dacă ar mai fi măcar un ghișeu deschis, atunci s-ar rezolva situația“, a spus altă doamnă, care venise să achite o amendă de circulație.
Un bărbat spunea că stătea de la ora 8.00 la rând. „Nu se poate așa ceva! Ni s-a închis ghișeul în nas. Asta e conducerea Fiscului!“, a spus bătrânul, supărat.
„Sunt aici de la ora 11.00 și am 88 de persoane în fața mea. Mă îndoiesc că până la ora 14.00, cât scrie acolo că e program, vom putea obține certificatul fiscal. În mod normal, ar trebui să merg acasă, să mă întorc pe la ora 14.00 și să văd dacă mi se admite cererea. Dacă am noroc! Dacă nu, mai vin și mâine. Aici ar trebui să meargă lucrurile ca pe roate. Pierd o zi întreagă pentru un certificat fiscal? Și e posibil să vin și a doua zi. E absurd!“, a spus Constantin Dorobanțu, din Craiova.

În cartiere, unele ghișee erau închise

O femeie stătea de o oră la coadă la sediul DIT din Piața Centrală, din cauză că în cartierul în care locuiește (în Brazda lui Novac) punctul de colectare a impozitelor locale era închis. „Pe ușă scria că e o eroare de soft și că nu pot încasa impozitele în acel punct din Brazda lui Novac. De acolo am venit aici și este această aglomerație“, a spus femeia.
În plus, proasta organizare a instituției face ca doar în Piața Centrală să se elibereze certificate fiscale pentru persoane fizice și juridice. „Am venit de dimineață aici, la sediul din Piața Centrală, am văzut că era coadă. Am plecat în Lăpuș. Acolo am plătit doar impozitul și am venit înapoi aici, pentru certificatul fiscal, pentru că în cartiere nu se eliberează. Și stau iar ore în șir la coadă pentru un certificat fiscal“, a spus un bărbat aflat la rând.

Conducerea DIT ridică din umeri: „Nu avem personal“

Am încercat să obținem un punct de vedere de la directoarea DIT Craiova, Elena Bonescu, dar la secretariat ni s-a spus că „doamna directoare nu este momentan în birou“.
Directoarea adjunctă a DIT Craiova, Claudia Udrescu, a explicat de ce este doar un ghișeu deschis pentru colectarea impozitelor și unul pentru certificate fiscale: „Nu avem personal! Au fost angajate doar două persoane, dar sunt și patru puncte de colectare a impozitelor în cartiere. Mai sunt și oameni plecați în concediu…“. De altfel, directoarea adjunctă a aflat de la echipa GdS că punctul de colectare a impozitelor din Brazda lui Novac este închis și a precizat că va trimite pe cineva acolo ca să vadă care e situația.
În timp ce echipa GdS se afla în incintă, s-a redeschis ghișeul la care se încasau impozitele, chiar dacă era ora pauzei de masă, între 12.00 și 12.30. Directoarea Udrescu a mai precizat: „Acum am aflat și am trimis o persoană din spate să treacă la ghișeu, până termină pauza de masă cealaltă persoană. La certificate fiscale avem o singură persoană la ghișeu. Cealaltă este în concediu medical. De mâine (astăzi – n.r.) vor fi două ghișee deschise la încasări de impozite, iar la certificate unul, pentru că e domnul în concediu medical și nu pot fi două ghișee deschise“. Claudia Udrescu și-a cerut scuze craiovenilor și pentru căldura din sală, și pentru aglomerația de la ghișee.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS