12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj200 de şomeri din Dolj au solicitat concediu medical în acest an

200 de şomeri din Dolj au solicitat concediu medical în acest an

Sute de şomeri doljeni au solicitat în acest an concediu medical. Alţi 15 şomeri au rămas fără indemnizaţie de şomaj deoarece au refuzat locurile de muncă oferite de AJOFM Dolj, deşi aveau calificarea necesară.

Întreruperea perioadei de şomaj prin intrarea în concediu medical este o portiţă legală, uzitată de către şomerii care doresc să îşi mai prelungească perioada în care pot beneficia de indemnizaţie cu câteva săptămâni sau luni. Şomerii care intră în concediu medical primesc o remuneraţie care poate reprezenta cel puţin 75% din indemnizaţia de şomaj şi poate ajunge până la 100%. „În perioada 1 ianuarie – 31 mai 2016, 200 de persoane au solicitat suspendarea plății indemnizației de șomaj pentru a beneficia de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă. Concediile medicale solicitate de doljeni au cauze variate: de la concediile pentru bolile obişnuite, plătite cu 75%, la probleme medicale survenite pe perioada sarcinii“, a spus Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt în cadrul AJOFM Dolj. Persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia, conform legii, să înştiinţeze în scris AJOFM Dolj în momentul apariţiei stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta, în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În situaţia în care apariţia stării de incapacitate temporară de muncă a intervenit în zile declarate nelucrătoare sau împlinirea termenului de 24 de ore se realizează în zile declarate nelucrătoare, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au obligaţia de a înştiinţa agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care sunt înregistrate, în prima zi lucrătoare. Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. „Conform OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, modificată și completată, numărul maxim de zile remunerate pentru incapacitate temporară de muncă este de 183 de zile într-un an calendaristic. La certificatele medicale cu durata de peste 90 de zile, prelungirea trebuie aprobată de medicul expert al asigurărărilor sociale. Şomerii au dreptul să intre în concediu medical, dar pe această perioadă nu mai primesc indemnizaţia de şomaj, persoana în cauză urmând să fie repusă în plată după ce face o cerere la AJOFM Dolj“, a adăugat purtătorul de cuvânt al AJOFM Dolj.

15 doljeni, scoşi din plată

Conform Legii nr. 76/2002, art. 41, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj au următoarele obligaţii: să se prezinte lunar, pe baza programării sau ori de câte ori sunt solicitate, la AJOFM la care sunt înregistrate, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă; să comunice în termen de trei zile Agenţiei orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor; să participe la serviciile pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite; să caute activ un loc de muncă; să înştiinţeze în scris Agenţia în momentul apariţiei stării de incapacitate temporară de muncă. „În ciuda obligaţiilor impuse de lege, în fiecare an sunt şomeri care refuză un anumit loc de muncă, deşi au calificarea necesară. În primele cinci luni ale acestui an, la nivelul AJOFM Dolj a fost încetată plata indemnizației de șomaj pentru 15 persoane, pe motivul refuzului unui loc de muncă“, a precizat reprezentanta AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS