Situaţia de la Runcurel, în atenția Ministerului Energiei

Autori


Conducerea Ministerului Energiei se implică în rezolvarea problemelor strămutaţilor de la Runcurel, afectaţi de Cariera Jilţ Nord, din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO). Comitetul de Coordonare pentru Activitatea Minieră s-a reunit, la sediul Ministerului Energiei, sub coordonarea secretarului de stat Corina Popescu. Prima parte a ședinței, la care a participat și ministrul pentru consultare publică și dialog civic, Violeta Alexandru, s-a referit la o mai bună comunicare și informare de către Complexul Energetic Oltenia în relație cu locuitorii comunei Runcurel, județul Gorj, comună aflată în zona de exploatare minieră a CEO și care urmează să fie strămutată. Reprezentanții CEO au prezentat un raport privind desfășurarea acestui proces început încă din anul 2012, explicând cum s-au derulat până în prezent acțiunile de comunicare cu localnicii pe tema exproprierilor (terenuri, locuințe), dar și demersurile juridice întreprinse. „Sunt aici pentru a sprijini, dacă este necesar, într-un proces de comunicare cât mai clară condițiile de expropriere care îi vizează pe locuitorii de la Runcurel, sesizând, la semnalele societății civile, o nevoie de a comunica explicit toate condițiile și etapele în care acest proces se va desfășura. În funcție de deciziile pe care le veți lua, aveți în vedere că nu numai obiectivele de investiții, ci și comunicarea condițiilor, mai ales când este vorba despre o comunitate, de viața unor oameni, este foarte importantă și MCPDC are toată disponibilitatea să contribuie la diseminarea tuturor informațiilor necesare“, a comunicat ministrul pentru consultare publică și dialog civic reprezentanților CEO și celor ai Ministerului Energiei, prezenți la discuții.

Oamenii să fie informaţi corect

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, și-a exprimat deschiderea către dialog și a subliniat necesitatea ca oamenii să fie informați corect și complet, iar întregul proces să se desfășoare în condițiile cadrului legal în vigoare. „Înțelegem că sunt probleme de comunicare, de aceea este necesar ca CEO să aibă un plan de măsuri pentru îmbunătățirea modului în care se ține legătura cu oamenii. Pe de altă parte, situația trebuie analizată corect, fără să țină cont de interese personale, ci doar de aplicarea legii și de asigurarea condițiilor pentru oamenii expropriați. Eu consider că modul de expropriere stabilit prin HG nr. 960/2015 nu lasă loc pentru abuzuri. Noi vom face toate eforturile care ne stau în putere ca să asigurăm grija față de localnicii expropriați“, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu. Reprezentanții CEO în Comitetul de Coordonare a Activității Miniere au precizat că exproprierile vor respecta cu strictețe cadrul legal. Pentru terenuri se va aplica Hotărârea de Guvern nr. 960/2015 (prin care extinderea carierei Jilț Nord este declarată lucrare de utilitate publică), iar pentru locuințe – Regulamentul privind întocmirea programului şi desfăşurarea negocierilor pentru dobândirea folosinței și accesul la terenurile pe care se efectuează activități miniere, aplicat de CEO. „Avem deja gospodării în curs de strămutare în vatra de sat de la Telești și pregătim strămutarea bisericii din Runcurel și a cimitirului. Oamenii au documentele depuse, evaluarea este făcută, urmează procedurile specifice privind transferul de proprietate. Sunt oameni care doresc strămutarea, iar alții care doresc relocarea, am investit un timp important în acești ani comunicând cu fiecare gospodărie, avem un centralizator cu fiecare opțiune pentru că ne-am deplasat din poartă în poartă. Avem 12 oameni mereu pe teren. Șase de la Jilț-Nord, șase de la Jilț-Sud, care lucrează pe sectorul de achiziții terenuri în sectorul care ne aparține nouă“, a explicat Adrian Petrescu, directorul Direcției de Investiții din cadrul Diviziei Miniere CEO la această primă întâlnire cu reprezentanții ministerelor.

130 de familii afectate


La ședința Comitetului de Coordonare pentru Activitatea Minieră au participat: Daniel Antonie (director Divizia Minieră CEO), Adrian Petrescu (directorul Direcției de Investiții din cadrul Diviziei Miniere CEO), Diana Moldovan (director de cabinet Secretar de Stat), Dan Ionescu (consilier personal al ministrului energiei), Maria Smarandache (consilier de presă al ministrului pentru consultare publică și dialog civic), Cristina Chiriac (consilier juridic Ministerul Energiei), Elena Haca (expert Direcția Generală de Politici Energetice din Ministerul Energiei) și Daniela Gălățeanu (expert Direcția Generală de Politici Energetice din Ministerul Energiei). Față de toate elementele prezentate, reprezentanții celor două Ministere au căzut de acord cu cei de la CEO asupra importanței actualizării planului de comunicare cu sătenii, direct, dar și prin alte structuri ale societății civile cu care Complexul are toată deschiderea spre colaborare urmând ca această actualizare să se facă în următoarele zile pentru acțiunile ce vor urma în plan local. Strămutările de la Runcurel afectează 130 de familii.

APADOR-CH susţine păstrarea satului Runcurel

Organizaţia APADOR-CH s-a alăturat organizației Greenpeace în eforturile de a-i ajuta pe localnicii din satul gorjean Runcurel, afectat de lucrările miniere ale Carierei Jilţ Nord. APADOR-CH solicită soluţii pentru rezolvarea situaţiei în care se află cele 130 de familii care urmează să fie expropriate la preţuri infime. Conform unei hotărâri de guvern, i s-a permis, în decembrie 2015, Complexului Energetic Oltenia (CEO), să extindă cariera de lignit de la Jilț Nord și peste vatra satului Runcurel, însă a uitat să prevadă în decizie despăgubiri pentru casele și acareturile sătenilor, ca și când acolo nu ar fi existat decât terenuri agricole. Potrivit Greenpeace, localnicii sunt duși cu vorba de mai mulți ani de CEO că vor fi mutați cu tot cu sat, biserică, cimitir și școală într-o comună vecină, Telești, însă în acest timp nu s-a concretizat nimic. Excavațiile miniere au înaintat între timp către sat, mâncând tot mai mult din terenurile agricole ale oamenilor și afectându-le tot mai mult viața: casele li s-au crăpat, pășunile pe care pășteau vitele lor s-au redus.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 18 iunie 2016

Actualitate

» Manifestații pro-avort în Polonia
» Cod portocaliu de inundații
» Gradina zoologică din Hunedoara, înschisă temporar de DVS
» Statutul elevului, în dezbatere publică
» Restricții de viteză la trenuri
» Proteste la Hong Kong
» Incendiu la o biserică din Suceava
» Final de misiune spațială
» Canada legiferează sinuciderea asistată pentru bolnavii terminali
» Atentat dejucat în Belgia
» Cod galben de ploi şi vijelii până duminică
» Ministrul Mediului cere modificarea legii privind contravențiile silvice
» Sistemul de emitere a rovignetelor la podurile de peste Dunăre – blocat
» Asasinarea deputatei britanice Jo Cox – act terorist?

Dolj

» Muzicologul şi profesorul Gheorghe Fabian, omagiat de Filarmonica „Oltenia“
» Maratonul poveştilor şi păpuşilor, la final de stagiune
» „În culisele scenei, în culisele vieții“ cu actorul Angel Rababoc
» Craiova se îmbracă în ie
» Scrisul Românesc, la o nouă apariție
» Craiova, orașul amintirilor
» Termo modifică zonele unitare
» Se deschide Biblioteca din vacanță
» Concursul internațional „Interferențe Culturale în Context European“
» Hai și cu asfaltarea, nu doar cu decopertarea!
» Fratele, avocata și judecătoarele lui Dinel Staicu, la pușcărie

Gorj

» Salonul Internațional de Miniaturi și Mozaic România-Bulgaria
» Ziua Internaţională a Iei, sărbătorită în Gorj, la Hobiţa
» 195 de ani de la Revoluția din 1821
» Asociaţii debranşate pentru datorii mari la apă
» Şedinţă de constituire a CJ Gorj – Călinoiu pleacă definitiv din administraţie
» Situaţia de la Runcurel, în atenția Ministerului Energiei

Sport

» Fotbal / CSU a oficializat despărţirea de Iliev
» Handbal (f): Valentina Elisei, căpitanul naţionalei României, a semnat cu SCM Craiova
» Bechetul a câştigat Cupa României – faza judeţeană
» CN „Nicolae Titulescu“ s-a înscris în Divizia A2
» Tractorul Cetate, la momentul adevărului. Update: Înfrângere categorică pentru doljeni
» Învingeţi Albania sau rămâneţi în anonimat!

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Cele două feţe ale dragostei
» Ce a scos la iveală scanarea cu laser a pădurilor din Cambodgia
» Bancul zilei

Top