6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMuzicologul şi profesorul Gheorghe Fabian, omagiat de Filarmonica „Oltenia“

Muzicologul şi profesorul Gheorghe Fabian, omagiat de Filarmonica „Oltenia“

Muzicologul şi profesorul Gheorghe Fabian a fost sărbătorit vineri, 17 iunie, în Sala „Filip Lazăr“ a Filarmonicii „Oltenia“, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de viaţă şi 50 de ani în slujba instituției de cultură. De numele său sunt legate unele dintre cele mai răsunătoare succese ale Filarmonicii: înfiinţarea Festivalului Internaţional „Craiova Muzicală“ şi al Clubului Melomanilor din Craiova, primele stagiuni estivale în spaţii neconvenţionale.
La moment aniversar i-au fost alături prieteni, colaboratori, admiratori. „Gheorghe Fabian este un vechi slujitor al Filarmonicii, un om cu care istoria instituției de cultură se confundă de peste 50 de ani“, a precizat în cuvântul de deschidere a întâlnirii omagiale Radu Jianu, consultat artistic, şef Serviciu coordonare artistică în cadrul Filarmonicii craiovene.
„Sunt două calități care imediat sar în ochi, și anume strategie și competență. Ele constituie datele generice ale profesionistului. Gheorghe Fabian a fost un manager când acest termen nu exista. Aș spune, încă din anii ’70-’80, atunci când a inițiat Festivalul Craiova Muzicală, atunci când a promovat programe îndrăznețe, cu muzică nouă, cu lucrări compuse de compozitori români contemporani, când a făcut acele concerte-lecții“, a completat și muzicologul Constantin Secară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS