12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, în război cu canalizarea orașului

Craiovenii, în război cu canalizarea orașului

După potopul de luni seară, mulți craioveni s-au trezit cu apa în casă, deși până atunci nu se mai confruntaseră cu o astfel de situație, chiar dacă strada pe care locuiesc se inundă frecvent atunci când plouă. Luați prin surprindere, aceștia au dat vina pe gurile de canal, care, fie au fost montate greșit, fie se înfundă repede și nu mai fac față. Oamenii spun că vechiul sistem de canalizare era mai eficient și apa nu le ajungea în casă, cum se întâmplă în prezent.

Ultima ploaie a făcut prăpăd în Craiova, iar urmările ei continuă și la câteva zile după precipitații. După asfaltul de pe strada Gheorghe Bibescu, care s-a spart în bucăți, acum au mai apărut și alte probleme. Asfaltul de pe alte două străzi s-a surpat, lăsând în urmă gropi adânci. Mai întâi a apărut o groapă pe strada Tecuci (zona Ciupercă), iar acum s-a surpat asfaltul și pe Calea București, în zona pasajului suprateran. Ieri, pe strada Tecuci, unde pompierii au avut mult de lucru în timpul precipitațiilor, angajații Companiei de Apă Oltenia (CAO) încercau să repare stricăciunile. „E din cauza ploii și a canalizării care nu a mai făcut față“, au spus muncitorii. Cum reprezentanții CAO nu au putut oferi un punct de vedere oficial, explicațiile au venit de la viceprimarul Dan Dașoveanu: „Pe strada Tecuci a fost debitul prea mare de apă, s-a înfundat canalul și a sărit capacul. Cei de la Compania de Apă, care vor remedia avaria, au găsit acolo multe frunze, crengi. Resturile astea formează un dop, apa vine cu presiune din cauza debitului mare și dă peste cap capacele“.
Și pentru groapa din asfaltul de pe Calea București s-a găsit o explicație, tot din partea viceprimarului Dașoveanu. Aici deocamdată nu lucrează nimeni, iar un sector de drum de la kilometrul 0, sensul de mers către centru, este blocat. „Pe Calea București, jos la Unirii, surparea asfaltului s-a produs din cauza infiltrațiilor de apă. Apele au ieșit de pe conductă și au măcinat stratul de sub asfalt. SCT București, firma care a construit pasajul suprateran, va face reparațiile, strada fiind încă în garanție. Noi am făcut constatările, ar trebui să ceară aprobare și să înceapă lucrările“, a precizat Dan Dașoveanu.

De ce se înfundă geigerele?

Pentru că multe străzi se inundă la fiecare ploaie, craiovenii care se trezesc cu apa în case dau vina pe sistemul de canalizare. Așa se întâmplă și pe strada Fermierului, unde geigerele nu fac niciodată față. „Ce canalizare, că asta se înfundă imediat? Să vedeți când plouă ce este pe aici. Mergem numai în cizme, că ajunge apa și până la genunchi“, au spus localnicii. Alt craiovean nemulțumit este și Cristian Fetcu, de pe strada Feldioara (nr. 30). Ploaia i-a inundat serios locuința, iar la subsol apa a depășit un metru, situație cu care spune că nu s-a mai întâlnit în ultimii 20 de ani. „A fost dezastru aici când a plouat. Nu știam ce să mai salvăm întâi. Am apucat să mut mașina, că altfel o lua apa, am sunat la pompieri, dar nu a venit nimeni, așa că ne-am descurcat cum am putut. Am tras apa cu o pompă de la un vecin. Ne-a fost teamă la un moment dat și pentru viața noastră, pentru că la subsol apa depășise un metru. A intrat și în centrală, a defectat-o. Nu mai vorbim acum de pagube, nu asta e marea problemă, ci faptul că nu ne mai simțim în siguranță. Strada nu se mai vedea de apă, urcase cam la o jumătate de metru la nivelul gardului și tot venea puhoi și șuiera ca la cutremur. Bine că a ținut ușa, că dacă năvălea în subsol ne îneca. Așa ceva nu am mai pățit până acum în ultimii 20 de ani. De vină este canalizarea“, a spus Cristian Fetcu. Acesta a explicat că doar un singur canal a făcut față potopului, cel montat după pasajul de la Podișor, restul înfundându-se în câteva minute. „Sub pod, apa se făcuse de un metru. Canalul de acolo s-a înfundat primul. Ar mai fi fost o gură de canalizare sub pod, dar a fost astupată cu asfalt când s-a lucrat în zonă. Așa că un singur geiger a tras apa, dar nu a fost suficient. Dacă mai era încă unul… Cele de pe stradă s-au înfundat și ele. Poate de asta a intrat apa și în casă. Înainte nu se întâmpla așa. Vechea canalizare era mult mai eficientă. Nu știu ce au făcut acum, dar nu e deloc bine“, a adăugat bărbatul. Un craiovean mai puțin norocos în ceea ce privește autoturismul a fost Daniel Ionuț Boruz. Acesta ne-a trimis la redacție mai multe fotografii cu felul în care arată mașina sa în urma ploii de luni seară. Apa a ajuns până la nivelul volanului, a pătruns și în motor, iar după ce s-a scurs a lăsat în urmă mâl și resturi vegetale.
Autoritățile locale susțin că vor merge în zonă să vadă care este problema cu gurile de canal. „O să trimitem pe cineva și pe strada Feldioara, să vadă care este problema. Să curățe căminele, să nu fie vreunul colmatat, să nu fie depus ceva și să se înfunde. Probleme sunt pe mai multe străzi, nu doar pe Fermierului, Toporași sau Feldioara. Oricum, repet, o să vorbim cu cei de la Compania de Apă și o să le punem în vedere să curețe toate geigerele“, a menționat viceprimarul Dan Dașoveanu.
Totuși, de ce spun oamenii că vechea canalizare era mai eficientă decât cea de acum și că în trecut nu existau așa probleme atunci când ploua, chiar și torențial? O întrebare la care Compania de Apă Oltenia nu a oferit încă un răspuns.

Peste 400 de locuințe și anexe gospodăreşti, afectate în Dolj

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj, ultimele precipitații au afectat nu doar imobile din Craiova, ci și din județ. Pompierii au precizat că în Dolj au existat trei locuințe avariate în comuna Goiești și 202 locuințe inundate în comuna Murgași, cu satele aparținătoare. Totodată, au fost afectate și 233 de anexe gospodăreşti, în comunele Bulzești (40), Mischii (25), Murgași, cu satele aparținătoare (165) și Goiești (3). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS