15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrimiși în judecată pentru fraudarea fondurilor europene

Trimiși în judecată pentru fraudarea fondurilor europene

Procurorii DNA din Craiova au dispus trimiterea în judecată a unui avocat din cadrul Baroului Olt, acuzat că a semnat mai multe documente în baza cărora administratoarea unei societăți comerciale a obținut fără drept fonduri nerambursabile de aproape 200.000 de lei.
Este vorba de avocatul Nicolae Burlan și de Andreea Gherghe, administratoarea unei societăți comerciale, care sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, de la fals în înscrisuri sub semnătură privată și tentativă de evaziune fiscală, până la folosirea de documente ori declaraţii false sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, în martie 2015, Andreea Gherghe și Nicolae Burlan, în calitate de administratori a două societăți comerciale, au întocmit și semnat mai multe documente privind achiziția unui utilaj de construcții. Anchetatorii susțin că, de fapt, utilajul a fost vândut numai în acte. „Scopul întocmirii acestor documente a fost acela de a atesta, în mod necorespunzător realității, că utilajul respectiv a intrat efectiv în gestiunea firmei administrate de inculpata Gherghe Andreea, că există fizic la sediul acesteia și că nu prezintă deficiențe tehnice la punerea în funcțiune“, au precizat anchetatorii. Ulterior, în baza acestor documente, Andreea Gherghe a obținut de la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale fonduri nerambursabile din bugetul european și național în valoare de 197.037 de lei. Această sumă reprezenta o primă tranşă dintr-un proiect privind achiziția de utilaje. În același timp, „inculpata a folosit aceleași documente și la ANAF – AJFP Dolj pentru a solicita și obține rambursarea TVA aferentă achiziției utilajului, cerere care i-a fost respinsă de către această instituție publică“, au mai reținut anchetatorii. Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-a constituit parte civilă cu suma de 197.037, iar procurorul de caz a dispus instituirea sechestrului asupra unor bunuri imobile şi mobile aparţinând Andreei Gherghe. Dosarul a fost trimis judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova.

Un fermier din Gorj a obţinut ilegal 9.600 de euro

Un fermier din Gorj a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie Craiova pentru implicarea în fraude cu fonduri europene. Gheorghiţă Daniel Ecobici este acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, pe 29 iunie 2012, Daniel Gheorghiță Ecobici, în cadrul unei cereri de finanțare prin care a solicitat sprijin financiar pentru Măsura 112-Instalarea Tinerilor Fermieri, a folosit, în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, mai multe documente în care a atestat aspecte nereale. Potrivit anchetatorilor, din documente a rezultat faptul că bărbatul a lucrat timp de patru ore zilnic în cadrul unei ferme, cu cel puțin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu, şi a încheiat un contract în care se atesta nereal că a achiziționat 97 de stupi contra sumei de 19.400 de lei.
Ca urmare a acestei conduite infracționale, inculpatul a obținut, pe nedrept, din bugetul Uniunii Europene, suma de 9.600 de euro, reprezentând prima tranșă din suma totală de 16.000 de euro. „Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma 42.667 de lei reprezentând subvenţii încasate necuvenit de inculpatul Ecobici Daniel Gheorghiță, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpatului Ecobici Daniel Gheorghiță. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză“, potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS