14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRomânii, bolnavii Europei

Românii, bolnavii Europei

tabel boli

România este bolnavă. O realitate tristă, reflectată în poveștile celor care își duc zilele pe patul de spital și în statisticile îngrijorătoare. Ocupăm locurile fruntașe când vine vorba de afecțiunile grave: cancer, diabet, boli de inimă, TBC, hepatită. Prevenția poate îmbunătăți situația, așa cum s-a întâmplat și în alte țări. La noi nu există programe de prevenție bine puse la punct. Pacienților nu le rămâne decât să se plângă de calitatea serviciilor, iar cadrele medicale să ceară regândirea sistemului

Într-un sistem medical prăbușit, românii au ajuns să fie bolnavii Europei. Numărul pacienților crește de la an la an. În cazul bolilor de nutriţie şi de metabolism, creșterea medie este de 43% pe deceniu, pentru bolile aparatului circulator – 29%, tumori – 29% și tulburări mentale – 24%. 40% din populaţia României suferă de hipertensiune arterială, iar o mare parte dintre bolnavi nici nu ştiu că au această problemă. 60% dintre decesele din România au drept cauză boli cardiovasculare, iar incidenţa acestor boli a crescut în ultimii 10-15 ani, avertizează cardiologii. Aceste statistici explică şi de ce românii au cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană. Speranţa de viaţă a românilor este cea mai redusă din ţările UE. Cel mai mult trăiesc francezii: 88 de ani femeile şi 82-83 de ani bărbaţii. Românii, însă, mor cu 15 ani mai devreme decât francezii.

„Trebuie făcută prevenție“

Ultimele date făcute publice de Direcția de Sănătate Publică Dolj (DSP) arată că, la sfârşitul anului 2014, cele mai întâlnite boli în Dolj erau hipertensiunea arterială, fiind înregistrate 73.697 de cazuri, și cardiopatia ischemică de care suferă 35.108 doljeni. Cel mai grav este că nu se ia nici o măsură. Nu există nici un program naţional de prevenţie în acest sens, deși alte țări sunt exemplu că așa au reușit să scadă incidența multor afecțiuni. „A crescut numărul pacienților care suferă de hipertensiune, diabet, boli de nutriție și tiroidă. Situația cea mai îngrijorătoare este legată de cazurile de infarct miocardic. Sunt foarte multe. Asta arată ce bine ne este ca popor. Trebuie făcută prevenție, dar asta se face pe grupe de lucru cu statistici reale în față, pe grupe de boli și cu ajutorul epidemiologilor. La noi în țară nu au bani de nimic. Dacă se vrea se poate. La noi nu se vrea. Ar trebui ca trei-patru oameni să plece o perioadă din țară și să stea să învețe cum se descurcă alte sisteme de sănătate, apoi să vină cu variante aplicabile în România“, a spus dr. Smărăndița Cotarcea, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova.

Diabetul și cancerul fac ravagii

Altă statistică îngrijorătoare arată că unul din zece români are diabet. Numărul bolnavilor s-a dublat în ultimii zece ani în ţara noastră. La sfârșitul anului 2014, 36.965 de doljeni au fost înregistrați cu diabet zaharat, arată datele furnizate de DSP Dolj.
La nivel național, aproximativ două milioane de români suferă de diabet, iar statisticile arată că, la fiecare șapte secunde, un om moare din această cauză. De altfel, din cauza lipsei unor programe de prevenție eficiente aproape jumătate dintre bolnavi nu sunt luați în evidențele medicilor diabetologi, după cum arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR. Având în vedere că diabetul macină întreg organismul, medicii spun că este obligatoriu ca boala să fie depistată la timp.
Tumorile maligne reprezintă a treia boală cel mai des întâlnită de care suferă doljenii. 22.003 doljeni au fost înregistrați cu tumori maligne la sfârșitul anului 2014. La nivel național apar anual peste 78.000 de noi cazuri de cancer, în creştere cu aproape 4.000 faţă de 2008, și tot anual 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, după cum arată datele furnizate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. Aceste date ne plasează tot pe primele locuri în Europa. Problema cea mare vine din accesul la radioterapie. Aparatele de radioterapie acoperă doar 15% din necesar. În Craiova există singura Clinică de Radioterapie din Oltenia. Aici fac tratament, în medie, pe zi, 150 de bolnavi veniți chiar și din Ilfov, Pitești sau Petroșani. Cu toate acestea, există un singur accelerator liniar, care este suprasolicitat.

Pacienții români au cel mai scăzut nivel de satisfacţie

Un raport al Alianței pentru Sănătate din România (APSR) arată că avem incidență crescută și în ceea ce privește tulburările mentale. Datele de la nivel național arată că unul din zece români suferă de depresie. România deține un record trist în Uniunea Europeană și în ceea ce privește cazurile de tuberculoză. Peste 27.000 de bolnavi sunt tratați anual de TBC, iar mai mult de 15.000 sunt cazuri noi. Rămânem ţara cu cea mai crescută incidenţă globală a tuberculozei din UE. Oltenia are cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză (TBC) din țară. În 2015, în Dolj au fost înregistrați 738 de pacienți. Medicii pun numărul mare de îmbolnăviri pe seama nivelului scăzut de trai şi educaţie. Îngrijorător este că România are cei mai mulți bolnavi de TBC rezistent din Europa.
Toate aceste date reflectă situația în care se află sistemul medical românesc în care puțini pacienți mai au încredere. Potrivit unui studiu realizat de către IRIS Network, în 28 de ţări din întreaga lume, România este ţara cu cel mai scăzut nivel de satisfacţie vizavi de serviciile publice de sănătate.

„Pacienții nu beneficiază de nimic“

Mai grav este că în România sunt din ce în ce mai mulți bolnavi, iar potrivit Indexului european al sistemelor medicale (EHCI), la cea mai importantă categorie – rezultatele tratamentelor – țara noastră înregistrează doar 104 puncte din 250, clasându-se pe ultima poziţie la nivel european. Specialiștii în sănătate spun că este nevoie de regândirea sistemului. „Ideea de bază este că în ultima vreme a crescut foarte mult incidența bolilor cronice, iar populația este tot mai îmbătrânită pe fondul scăderii natalității. Prin analizele făcute am estimat că în 2030 vor fi mai mulți neplătitori la fondul de sănătate decât plătitori și dacă nimeni nu face nimic, sistemul medical se va prăbuși. Trebuie găsite alte surse de finanțare, cum ar fi asigurările private de sănătate pe care guvernanții ar trebui să le încurajeze prin crearea unui climat propice, de exemplu, prin acordarea de facilități fiscale pentru cei care apelează la astfel de asigurări. Având în vedere situația în care ne aflăm ar trebui să se facă pachete de prevenție la nivel național. Dar noi acționăm de fiecare dată pompieristic! Stingem câte un mic incendiu fără să ne gândim că o să explodeze un mare foc! Pachetul de servicii medicale acordat de CNAS este foarte generos, cuprinde totul, dar, de fapt, pacienții nu beneficiază de nimic. Tocmai de aceea, ar trebui redefinit, ar trebui introduse pachete de prevenție și pentru restul serviciilor asigurări private complementare și suplimentare“, a spus Cristian Hotoboc, președintele Alianței pentru Sănătate din România (APSR).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS