16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjElevii din Budieni fac ora de sport pe şosea

Elevii din Budieni fac ora de sport pe şosea

Primăria Scoarţa nu a avut bani pentru construirea unei săli de sport
Primăria Scoarţa nu a avut bani pentru construirea unei săli de sport

Elevii de la Şcoala din Budieni, comuna gorjeană Scoarţa, fac ora de sport pe stradă, printre maşini. De peste zece ani, unitatea de învăţământ nu are o sală de sport unde elevii şi profesorii să îşi desfăşoare orele. Pentru a evita accidentele, la fiecare oră de sport un elev este desemnat să facă de pază la intrarea pe uliţa care duce către şcoală şi să anunţe dacă trece vreun autovehicul. Dacă primeşte semnal de la elevul desemnat cu observarea maşinilor, profesorul de sport Constantin Păuna foloseşte un fluier şi opreşte derularea activităţii. Copiii ies de pe stradă în şanţul de pe margine şi aşteaptă liniştiţi trecerea autoturismelor.

Sport extrem

Situaţia de la Şcoala din Budieni este cunoscută de autorităţile locale. Acestea au spus că au avut de ales în urmă cu zece ani între construirea unei săli de sport și amenajarea unui teren sau achiziţia unei centrale termice pentru unitatea de învăţământ. S-a optat pentru cumpărarea centralei termice, fondurile fiind asigurate din bugetul central. Există un teren unde s-au putea face orele de sport, însă acesta este mlăştinos şi plin de buruieni. „Este dificil şi periculos în acelaşi timp pentru că, aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, trec multe maşini. Terenul din curtea şcolii devine mlăştinos atunci când plouă și am preferat să facem ora de sport în stradă pentru că măcar este bitum“, a explicat Constantin Păuna, profesorul de sport de la Şcoala din Budieni.

Şoferii s-au obişnuit cu elevii pe şosea

Conducătorii auto care trec prin zonă, în mare parte localnici, susţin că s-au obişnuit cu elevii care fac ora de sport pe carosabil. Aceştia reduc viteza sau aşteaptă ca strada să fie eliberată de către copiii care aleargă sau execută exerciţiile indicate de profesor. Una dintre elevele care a făcut sport pe şoseaua comunală este medaliată la concursurile de atletism. Noul primar din comuna Scoarţa are în plan să demoleze o fostă şcoală şi să amenajeze acolo o sală de sport pentru elevi. „Eu am făcut acum câteva luni o adresă către inspectoratul școlar pentru dărâmarea unei foste şcoli şi pentru construirea unei săli pentru educaţie fizică, am făcut demersurile necesare la minister, am primit avizul“, precizează Ion Stamatoiu, primarul ales al comunei Scoarţa. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă la Scoarţa, însă recunosc faptul că nu există soluţii rapide pentru rezolvarea situaţiei. „Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj nu agreează şi nu aprobă o astfel de hotărâre a profesorului şi sperăm să nu se mai repete. Vom face tot ce este posibil ca fiecare şcoală şi şcoala în cauză să aibă condiţiile necesare“, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS