12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCa să nu iei țeapă, lasă asociația să repare acoperișul

Ca să nu iei țeapă, lasă asociația să repare acoperișul

Blocul F3, din Asociația 14 Calea București (Foto: Bogdan Grosu)
Blocul F3, din Asociația 14 Calea București (Foto: Bogdan Grosu)

Un craiovean care s-a apucat să repare o parte din acoperișul blocului în care locuiește, fiindcă îi ploua în casă, era cât pe ce să plătească pentru 70 de metri pătrați cât pentru întreg blocul, adică 14.400 de lei. Proprietarul a fost la un pas de-a fi victima unor constructori care „una au tocmit și alta au pretins“. În cele din urmă, povestea s-a terminat la poliție. Nu s-ar fi ajuns aici dacă proprietarul ar fi atras atenția Comitetului Executiv de la asociația de proprietari că este obligat să se ocupe de „folosirea, întreținerea, repararea, înlocuirea și modificarea părților proprietății comune“, acoperișul blocului fiind parte comună.
C.N. este proprietar în blocul F3 de pe strada Dezrobirii. După ce, în urmă cu doi ani, și-a renovat apartamentul, a constatat recent că îi plouă în casă. A mers la Asociația de proprietari 14 Calea București, la care este arondat blocul, să ceară sfatul celor care îi reprezintă pe locatari. Aici a aflat că procedura este un pic anevoioasă și de durată. „Am vorbit la asociație, mi-a spus că trebuie făcută licitație, trebuie dat tot acoperișul jos și durează. Mi-au zis să mă ocup eu și apoi să vedem cum facem. Atunci am decis să-mi fac singur acoperișul, pentru că toată apa venea pe zona de deasupra apartamentului meu și mi se infiltra în plafon“, a spus proprietarul. Acesta susține că nu este singurul în această situație, dar nu mai putea să aștepte. Prin urmare, a încercat să găsească o firmă în domeniu și a apelat la un site specializat pe anunțuri. „Am căutat pe internet, că nu puteam să stau să-mi stric apartamentul. Am contactat o firmă, care a și venit la fața locului și a doua zi s-a apucat de treabă. Mi-au arătat certificatul, mi-au dat CUI-ul , avea ca reprezentant un anume Isztoika Demeter de prin Dâmbovița. Când au venit, am tocmit pentru 1.500 de lei. Au lucrat la partea de acoperiș care se întinde doar deasupra apartamentului meu, pe o suprafață de 70 mp. La final, când au făcut factura, mi-au cerut să le plătesc 14.400 de lei. Era un cost exagerat. Am chemat poliția și au început să mă roage să renunț la plângere că îmi mai lasă la preț. Din șapte-opt persoane câte erau la lucru, au mai rămas doar două. Până la urmă am chemat poliția, dar s-au rugat să nu le fac plângere că au și ei copii. În cele din urmă le-am plătit 4.800 de lei. După ce au văzut banii, au și plecat. Am zis să trag un semnal de alarmă, să nu mai pățească și alții ce am pățit eu. Am înțeles că aceste persoane locuiesc undeva în localitatea Livezi și acționează în Craiova și în alte localități din Dolj“, a explicat proprietarul din blocul F3.

Asociația să se implice pentru reparațiile pe părțile comune

În astfel de situații, când este nevoie să se intervină la părțile comune ale blocului, proprietarii trebuie să știe că înainte de toate trebuie să bată la ușa asociației de proprietari. Legea 230/2007 obligă atât administratorul, cât și comitetul să se ocupe de întreținerea și reparațiile părților comune ale condominiilor din asociație. „Proprietarii trebuie să aibă acordul celorlalți vecini, să înregistreze o cerere la asociație prin care solicită reparația, modernizarea, întreținerea spațiilor comune din blocul în care locuiesc. Comitetul, dar și administratorul au sarcina să vină să vadă că-i plouă în casă unuia sau mai multor proprietari. Comitetul trebuie să facă ședință pe casa scării, să le spună, să-i informeze pe proprietari că acoperișul este parte comună, că fiecăruia îi revine o cotă parte indiviză și reparațiile cad în sarcina tuturor. Ulterior, obligatoriu să facă selecție de oferte. După acești pași, poate și proprietarul să facă reparațiile pe cont propriu. Face un contract de creditare cu asociația și o creditează pentru o anumită sumă. Astfel obligă asociația să încheie contract cu firma respectivă ca el să poată să-și recupereze banii. Dacă au fond de reparații, îl folosesc și completează cu o diferență. În caz contrar, dacă fac singuri lucrările, nu-și prea pot recupera banii. Administratorul și Comitetul Executiv trebuie să se implice, aceștia urmăresc comportarea în timp a clădirii și iau măsuri de îndreptare și aducere la starea inițială acolo unde sunt probleme“, a declarat Ion Pătrulescu, președinte UAP Craiova.

Nu face fiecare cum îl taie capul

În acest caz, reprezen­tanții asociației susțin că proprietarul în cauză a reparat de unul singur acoperișul, deși este proprietate comună, pentru că tot el l-ar fi distrus. În plus, ca să faci o reparație la acoperiș, „nu face fiecare cum îl taie capul“. „Cu ceva timp în urmă, a fost o discuție cordială cu respectivul proprietar. Mi-au spus că au dat niște găuri în tablă acum ceva vreme și i-am rugat să vadă care este situația. Urma să facem un tabel, să semneze proprietarii și apoi să trecem la reparații. În această dimineață am vorbit cu tatăl respectivului proprietar și mi-au spus ce s-a întâmplat. Vor ca asociația să le deconteze factura pe care au plătit-o ei. Avem fond de reparații, dar nu ne jucăm cu banii proprietarilor. Astfel de reparații se fac conform legii, făcând tabel cu acordul vecinilor, trebuie să faci selecție de oferte ca să poți să angajezi o firmă. Trebuie să am semnătura a 50 plus unu. O lucrare făcută în particular nu are garanție. Am înțeles că au tocmit o firmă care face «ravagii» în Craiova de câțiva ani“, a spus președinta Asociației 14 Calea București, Cornelia Rădăcină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS